Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πολύτιμους θησαυρούς από το Αφγανιστάν παρουσιάζει το Βρετανικό Μουσείο



Στο Λονδίνο 200 αριστουργήματα

Πολύτιµα αρχαία έργα τέχνης από το Αφγανιστάν, που σώθηκαν τόσο από τη σοβιετική εισβολή όσο και από τους Ταλιμπάν, κάνουν από το 2006 τον γύρο του κόσµου. Τώρα, 200 αριστουργήματα προβάλλονται από το Βρετανικό Μουσείο μέσω της έκθεσης «Αφγανιστάν: Σταυροδρόµια του αρχαίου κόσµου»....

Όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο Αφγανιστάν αποκαλύφθηκε ίσως ο µεγαλύτερος αρχαιολογικός θησαυρός του 20ού αιώνα: περίπου 21.000 πολύτιµα αντικείµενα από τον «Χρυσό Λόφο» (Τιλιά Τεπέ) αλλά και νοµαδικοί τάφοι ηλικίας 2.000 ετών.

Οι περισσότεροι πίστευαν πως ο πολύτιµος αυτός θησαυρός είχε πέσει στα χέρια αρχαιοκαπήλων ή είχε λιώσει ως χρυσός στη δεκαετία του '90 επί κυριαρχίας των Ταλιµπάν.

Όµως ο θησαυρός αυτός διασώθηκε και από το 2006 περιοδεύει σε όλο τον κόσμο: Παρίσι, Τορίνο, Άμστερνταμ, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Χιούστον, Οτάβα, Βόννη. Και τώρα 200 αντικείµενα απ' αυτόν έχουν βρει τη θέση τους στο Λονδίνο, στην έκθεση του Βρετανικού Μουσείου υπό τον τίτλο «Αφγανιστάν: Σταυροδρόµια του αρχαίου κόσµου».

Σύμφωνα με τα Νέα, οι πολύτιμες αρχαιότητες σώθηκαν χάρη στους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο της Καµπούλ, που τις συσκεύασαν σε μεταλλικά κιβώτια, τα οποία κατάχωσαν στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα υπόγεια του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάµεων το 1989.

«Όταν ανοίξαµε τις κούτες, ήταν σαν να βρισκόµασταν στον τάφο του Τουταγχαµών» θυµούνται οι αρχαιολόγοι που συµµετείχαν στην αποκάλυψη το 2001, οπότε και εισέβαλαν αµερικανικές δυνάµεις απωθώντας τους Ταλιµπάν.

Περίτεχνα χρυσά στεφάνια, λεπτεπίλεπτα κοσµήµατα, εντυπωσιακά µεταλλικά αγγεία µε ανάγλυφες παραστάσεις, θεότητες όπως η Αφροδίτη και ο ∆ιόνυσος σµιλεµένες πάνω σε ολόχρυσα βραχιόλια, εύθραυστες θεότητες της Ανατολής σκαλισµένες σε ελεφαντόδοντο, χτένες µε ολόκληρες παραστάσεις, γλυπτά της κλασικής εποχής, πολυτελή επισµαλτωµένα γυάλινα αγγεία, σκαλιστά όπλα από πολύτιµα µέταλλα.

Έργα τέχνης που προέρχονται από τέσσερις σηµαντικές διαφορετικές θέσεις, οι οποίες ανήκουν στα γεωγραφικά σύνορα του Αφγανιστάν: έναν αγροτικό οικισµό της Εποχής του Χαλκού, το Τέπε Φουλόλ, ο οποίος χρονολογείται στο 2000 π.Χ., από την ελληνιστική πόλη Αϊ Χανούµ, κοντά στον Ωξο ποταµό στα σύνορα µε το Τατζικιστάν, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, από το Μπέγκραµ, όπου στα έργα τέχνης της περιοχής συναντώνται τρεις διαφορετικοί κόσµοι (ο ελληνορωµαϊκός, ο κινεζικός και ο ινδικός) και το Τιλιά Τεπέ -την αριστοκρατική νεκρόπολη του Αφγανιστάν που είχε ανασκάψει ο ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης.

Newsroom ΔΟΛ 28 – 3 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου