Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Δουλεύει η δίαιτα των σταρ ή μήπως είναι μύθος;



Δουλεύει η δίαιτα των σταρ ή μήπως όχι; Ο Χάρλι Πάστερνακ, είναι πρώην διατροφολόγος των πλούσιων και διάσημων και νυν πλούσιος και διάσημος ο ίδιος, χάρη στην περίφημη δίαιτα των πέντε σημείων που επινόησε για τους πελάτες του και όχι μόνο, όπως διαβάσαμε στις σελίδες του περιοδικού ΄Playboy΄..

Όταν η κουβέντα έρχεται στις μαγικές δίαιτες των σταρ, οι κοινοί θνητοί κρατάνε μικρό καλάθι. Και καλά κάνουν, μιας και συνήθως αναφέρονται προγράμματα σχεδιασμένα για ανθρώπους με σκανδαλώδη οικονομική άνεση, των οποίων (προγραμμάτων) η δυνατότητα εφαρμογής περιορίζεται στα σύνορα του Χόλιγουντ. Ωστόσο, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι πολλοί-άσημοι και διάσημοι- που δοκίμασαν τη δίαιτα των πέντε σημείων, αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

- Τι είναι -
Όλο το concept της δίαιτας είναι δομημένο με βάση τον αριθμό «5». Διαρκεί πέντε εβδομάδες, περιλαμβάνει πέντε γεύματα ημερησίως, το κάθε γεύμα περιέχει πέντε συστατικά και ετοιμάζεται εντός πέντε λεπτών, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και γυμναστική πέντε φορές την εβδομάδα από πέντε πεντάλεπτα κάθε μέρα (σωστά, πέντε πεντάλεπτα ισούνται με ένα εικοσιπεντάλεπτο, αλλά κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε από τη μαγεία). Επιπλέον, στις πέντε εβδομάδες που κρατάει το πρόγραμμα υπολογίζονται και πέντε μέρες ανάπαυσης (και πάλι σωστά, μία μέρα τη βδομάδα μας κάνει αυτό), κατά τις οποίες ο καθένας τρώει και κάνει ό,τι νομίζει. Κι αν όλο αυτό μοιάζει εξίσου αποτελεσματικό με τις βδέλλες που χρησιμοποιούσαν στο Μεσαίωνα για να θεραπεύσουν από τη σχιζοφρένεια μέχρι την ποδάγρα, ο εμπνευστής του είναι ένας καθ΄ όλα σοβαρός επιστήμονας με master στη Φυσιολογία της Άσκησης και στη Διατροφή, πτυχίο στην Κινησιολογία και διατροφολόγος ενός μικρού στρατού διασημοτήτων. Εκτός αυτών, ο Χάρλι Πάστερνακ (περί ου ο λόγος) πλέον τυγχάνει και πλούσιος, αφού το σύστημά του γνωρίζει τέτοια απήχηση (και επιτυχία), που έχει «μεταφραστεί» σε βιβλίο με πρόγραμμα και συνταγές, σάιτ (www.5factor.com) και μια εταιρεία που αναλαμβάνει αποστολές έτοιμων γευμάτων. Cashing in λέγεται αυτό...

-Tα κατά-
Το βασικό αντεπιχείρημα όσων αμφισβητούν τη δίαιτα είναι ότι δε διασφαλίζει το χάσιμο των κιλών, αφού δεν ασχολείται με την ψυχολογική προσέγγιση του ζητήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έχουν περιττά κιλά είναι το συναισθηματικό δέσιμο με το φαγητό. Δεν τρώμε μόνο επειδή πεινάμε, οπότε το αν θα πεινάσει κανείς ή όχι κατά την εφαρμογή της «5 factor diet» λίγο έχει να κάνει με το αν θα αδυνατίσει. Οι υπόλοιπες αντιρρήσεις εστιάζονται στο κατά πόσο είναι εφικτό να τηρηθεί το πρόγραμμα των πέντε γευμάτων, τόσο από θέμα χρόνου όσο και από οικονομική σκοπιά. Ω ναι, τα «<πρώτα» ψάρια έχουν περίοπτη θέση στο μενού...

- Τα πλεονεκτήματα -
Πέντε εβδομάδες: Χρονικό διάστημα αρκετά ευρύ ώστε να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα των κόπων και την ίδια στιγμή ικανοποιητικά σύντομο ώστε, αν δε γουστάρει κάποιος, να τα παρατήσει χωρίς να έχει ξοδέψει τη μισή του ζωή.

Πέντε γεύματα ημερησίως: Οι περισσότεροι, αν και τρώμε λιγότερα, καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα τροφής. Η καλύτερη κατανομή του φαγητού μέσα στην ημέρα υπόσχεται καλύτερο μεταβολισμό και ως εκ τούτου ταχύτερο κάψιμο θερμίδων, ενώ παράλληλα αποφεύγεται και το αίσθημα της πείνας ή της στέρησης, αφού κανένα φαγητό δεν «απαγορεύεται».

Πέντε συστατικά ανά γεύμα: Μ΄ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ισορροπία στη διατροφή και η παρουσία όλων των ομάδων τροφίμων. Επίσης, η ποικιλία δε «χάλασε» ποτέ κανέναν, ενώ το γεγονός ότι τα γεύματα ετοιμάζονται εντός πενταλέπτου στερεί από τους πιο τεμπέληδες μια σειρά από δικαιολογίες.

Άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα: Η συχνότητα και η ένταση της γυμναστικής παρουσιάζουν μεγαλύτερα οφέλη από το να χτυπιέται κανείς με τις ώρες. Από τα άνωθι προκύπτουν και τα πέντε πεντάλεπτα.

Πέντε ελεύθερες μέρες: Η καθιέρωση μιας μέρας-διάλειμμα την εβδομάδα παρέχει έξτρα κίνητρο, με τη δίαιτα να ποντάρει και στην υπόθεση ότι κάποιος δε θα θελήσει να πετάξει τις προσπάθειες του προηγούμενου εξαημέρου στα σκουπίδια.

Εξτραδάκι: Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που παραδέχονται και οι πολέμιοι της δίαιτας είναι ότι προτείνει έναν άριστο τρόπο ζωής και διατροφής. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι πελάτες του Πάστερνακ που αποφάσισαν να υιοθετήσουν το πρόγραμμα και πέραν των πέντε εβδομάδων, έχοντας ήδη ξεφορτωθεί το παραπανίσιο βάρος. Ακόμα, δηλαδή, κι αν δε χάσει κανείς τα κιλά που επιθυμεί, πάλι καλό θα κάνει στον εαυτό του.

Golden List
Στους «εκλεκτούς» που ορκίζονται στο όνομα του Πάστερνακ και στις πρακτικές της δίαιτας συνωστίζονται και ορισμένα πολύ γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα. Η Τζέσικα Σίμπσον δεν είναι η πλέον γνωστή, αλλά αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Όλοι θυμόμαστε την Τζέσικα στο πρόσφατο παρελθόν να λικνίζεται με τον αισθησιασμό και το βάρος αγελάδας σε βοσκή (και οι καουμπόικες μπότες μονάχα ενέτειναν τον εν λόγω συνειρμό). Λοιπόν, σε δύο μήνες έχασε 20 κιλά (εδώ το κοινό της Όπρα ξεσπά σε ενθουσιώδες χειροκρότημα)! Στους πιστούς ανήκουν επίσης η Εύα Μέντες, η Κέιτ Μπέκινσεϊλ, η Μέγκαν Φοξ (άγνωστο το γιατί κάνει δίαιτα) και η Χάλι Μπέρι, για να αναφέρουμε ορισμένες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Στους άντρες που «απολαμβάνουν» τη «5 factor diet» συμπεριλαμβάνονται ο Αλ Πατσίνο, ο Βαλ Κίλμερ, ο -θρυλικά ματαιόδοξος- Μπόνο, ο Ρό-μπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο Ορλάντο Μπλουμ και κάμποσοι άλλοι.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Μαρτίου Νο183 του περιοδικού ΄Playboy΄. /
capital.gr 26 -3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου