Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αφαιρούν το αστέρι της Βεργίνας από τα πτυχία των Σκοπίων


Απέσυρε το πανεπιστήμιο του Στιπ, το σύμβολο του αστεριού της Βεργίνας από τα πτυχία των αποφοίτων που απονέμει, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε. Μέχρι σήμερα απεικονιζόταν στις τέσσερις γωνίες του πτυχίου

Το κρατικό πανεπιστήμιο του Στιπ, κατόπιν υπόδειξης του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αποσύρει το σύμβολο του αστεριού της Βεργίνας, το οποίο απεικονίζεται στα πτυχία των απόφοιτων που απονέμει...

"Το υπουργείο Εξωτερικών ως αρμόδιο όργανο για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, από την 13η Σεπτεμβρίου του 1995, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 2 της Συμφωνίας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας υποχρεούται να μην χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο σε όλες του τις μορφές", αναφέρεται σε σχετική επιστολή του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Στιπ.
"Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΞ υποδεικνύει την ανάγκη να λάβει αμέσως το Πανεπιστήμιο τα απαραίτητα μέτρα για την απόσυρση του συμβόλου αυτού από τα πτυχία που απονέμει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Δημοκρατία της Μακεδονίας από την Ενδιάμεση Συμφωνία", καταλήγει η επιστολή του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, την οποία μεταδίδει ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1".
Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο του Στιπ, έκανε αμέσως αποδεκτές τις υποδείξεις αυτές του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
"Σχετικά με τις υποδείξεις σας, σας αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο έλαβε εκτάκτως μέτρα για την απόσυρση του συμβόλου αυτού από τα πτυχία που απονέμει", αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του πανεπιστημίου του Στιπ προς το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων των απόφοιτων του κρατικού πανεπιστημίου της πόλης του Στιπ, στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο ιδρύθηκε το 2007.
Το όλο θέμα ανέδειξε ο τηλεοπτικός σταθμός "Α1" σχολιάζοντας ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας, καθώς η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βρίσκεται στην τελική φάση της.
Τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο υπουργός Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, μετά το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε, δήλωσαν άγνοια και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στην απεικόνιση του αστεριού της Βεργίνας στα πτυχία που απονέμει το εν λόγω πανεπιστήμιο.
News247.gr 29 – 3 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου