Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ισοπαλία ανθρώπου-μηχανής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!


Στην πρώτη από τις τρεις αναμετρήσεις που μεταδίδει η αμερικανική τηλεόραση, ο υπερυπολογιστής Watson της IBM νίκησε έναν από τους πρωταθλητές του γνωστού παιχνιδιού Jeopardy!, και ήρθε ισόπαλος με έναν άλλο.

Η αναμέτρηση ανθρώπου-μηχανής θυμίζει την ιστορική επιτυχία του Deep Blue, ενός προγράμματος της IBM που νίκησε το 1997 τον Γκάρι Κασπάροφ, τότε παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι...

Στο παιχνίδι γνώσεων Jeopardy!, το οποίο προβάλλεται στις ΗΠΑ από το 1964, οι παίκτες καλούνται να βρουν τις ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνει εκ των προτέρων ο παρουσιαστής.

Το ογκώδες σύστημα της IBM, το οποίο εκπροσωπούσε στο πλατό μια μεγάλη οθόνη υπολογιστή, «είναι σχεδιασμένο να συναγωνιστεί την ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να κατανοεί τα πραγματικά νοήματα πίσω από τις λέξεις, και να ξεχωρίζει το σχετικό από το άσχετο περιεχόμενο» υπερηφανεύεται η εταιρεία.

Εκπρόσωποι της IBM είχαν δηλώσει ότι οι γλωσσικές και αναλυτικές ικανότητες του υπερυπολογιστή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επιστημονική έρευνα και τις ιατρικές διαγνώσεις.

Στο Jeopardy!, o υπολογιστής δεχόταν υπό τη μορφή γραπτών μηνυμάτων τις ερωτήσεις του παρουσιαστή, τις οποίες άκουγαν οι δύο άλλοι παίκτες, οι πρωταθλητές Μπραντ Ράτερ και Κεν Τζένινγκς.

Χωρίς να λειτουργεί συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, ο «Ουότσον» εξέταζε όλες τις πιθανές απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει και εκτιμούσε για καθεμία την πιθανότητα να είναι ορθή.

Μπόρεσε έτσι να επιδείξει τις γνώσεις του στη δισκογραφία των Beatles, δεν απέφυγε όμως και μερικά λάθη.

Για παράδειγμα, η μηχανή επανέλαβε μια λανθασμένη απάντηση που είχε ήδη δώσει ένας από τους αντιπάλους του. Ο Κεν Τζένινγκς είχε απαντήσει εσφαλμένα ότι τα σταυρόλεξα και τα μπισκότα Oreo πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1920. Όταν ήρθε η σειρά του, ο Γουότσον απάντησε κι αυτός «1920». Τη σωστή απάντηση, που είναι η δεκαετία του 1910, έδωσε λίγο αργότερα ο τρίτος παίκτης.

Ίσως στον Γουότσον δεν αρέσουν τα μπισκότα, σίγουρα όμως τα πηγαίνει καλά με τη μουσική: Όταν ο παρουσιαστής τού έδωσε τον στίχο «She died in the church and was buried along with her name, nobody came», o υπολογιστής βρήκε το σωστό τραγούδι των Beatles, Eleanor Rigby.

Σωστή ήταν και η απάντησή του για το τραγούδι των Σκαθαριών Maxwell's Silver Hammer.

Στο τέλος του ημίωρου τηλεπαιχνιδιού, ο Ουότσον και ο Ράτερ κέρδισαν 5.000 δολάρια έκαστος, ενώ ο Τζένινγκς περιορίστηκε στα 2.000, αναφέρει το AFP.

Η τελευταία από τις τρεις αναμετρήσεις τους θα μεταδοθεί την Τετάρτη.

Ο Ουότσον, που παίρνει το όνομά του από τον ιδρυτή της IBM Τόμας Τζ. Ουότσον, έχει υποσχεθεί να δωρίσει τα κέρδη του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Newsroom ΔΟΛ 16 – 2 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου