Από την Πολυνησία στη Χιλή
Γιατί η κότα διέσχισε τον ωκεανό; Για να φτάσει στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο. Κόκκαλα κοτόπουλων που βρέθηκαν στη Χιλή ενισχύουν τη θεωρία ότι οι Πολυνήσιοι είχαν ανακαλύψει το Νέο Κόσμο πριν από τους Ευρωπαίους.
Το DNA των οστών, τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφή στη Χερσόνησο Αραούκο της κεντρικής-νότιας Χιλής, ήταν πανομοιότυπο με το γενετικό υλικό αρχαίων κοτόπουλων από τα νησιά Τόνκγα και Σαμόα στην Πολυνησία. Τα κόκκαλα ραδιοχρονολογήθηκαν στο 1321 έως 1407 μ.Χ, αρκετά νωρίτερα από την άφιξη του Κολόμβου.
«Τα κοτόπουλα αυτά είναι συγγενικά με κότες από την Πολυνησία» εκτιμά η Αλις Στόρει του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, επικεφαλής της ομάδας που παρουσιάζει τη μελέτη στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Όταν ο Ισπανός κονκισταδόρ Φρανσίσκο Πιζάρο έφτασε στο Περού το 1532, εντυπωσιάστηκε από την αξία που είχαν τα κοτόπουλα για τους Ίνκας. Το πώς όμως έφτασαν στην Αμερική τα πτηνά παρέμενε μυστήριο.
Η απουσία οστών κότας από παλαιότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες υποδείκνυε ότι το κοτόπουλο δεν είχε φτάσει εκεί μαζί με τους πρώτους ανθρώπους, που διέσχισαν μια γέφυρα ξηράς ανάμεσα στην Ασία και την Αλάσκα πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Φαίνεται ότι το κοτόπουλο έφτασε στο Νέο Κόσμο μαζί με τους Πολυνήσιους, χιλιάδες χρόνια αργότερα. Η κότα, που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, πιστεύεται ότι εξημερώθηκε πριν από 3.000 χρόνια.
Η έρευνα ενισχύει σημαντικά τη θεωρία ότι κάτοικοι του Ειρηνικού είχαν επαφές με τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Για να αποδείξει ότι αυτό ήταν εφικτό, ο συγγραφέας Θορ Χέιερνταλ ταξίδεψε το 1947 με τη σχεδία του, Κον Τίκι, από το Περού στην Πολυνησία.
Το ταξίδι πιθανώς είχε πράγματι συμβεί, προς την αντίθετη όμως κατεύθυνση.
Newsroom ΔΟΛ 5 – 6 – 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου