Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε η Μεγάλη Έξοδος του ανθρώπου από την Αφρική

Άλλο μονοπάτι

O σύγχρονος άνθρωπος άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική πριν από 125 με 100 χιλιάδες χρόνια, τουλάχιστον 50.000 νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, υποδεικνύουν λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Αραβία.

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι η Αφρική ήταν το λίκνο της ανθρωπότητας, οι διαφωνίες όμως παραμένουν όσον αφορά τη διαδρομή που ακολούθησε ο Homo sapiens στην έξοδό του προς άλλες ηπείρους....

Η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα ήταν ότι οι πρώτοι μετανάστες κινήθηκαν βόρεια από την υποσαχάρια Αφρική κατά μήκος της διαδρομής του Νείλου, και στη συνέχεια πορεύτηκαν ανατολικά μέσω του Σινά προς τη Μέση Ανατολή, και στη αργότερα στην Ασία και την Ευρώπη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, υποδεικνύει ότι ο Homo sapiens διέσχισε το νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας και μετακινήθηκε στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου.

Δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα, η Αφρική και η Αραβία απείχαν μόλις δυόμισι με τέσσερα χιλιόμετρα -το ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εύκολα με σχεδίες, ή ακόμα και με τα πόδια στη διάρκεια της άμπωτης.

Η Αραβία ήταν τότε μια σχετικά υγρή περιοχή με λιβάδια που συντηρούσαν μεγάλα ζώα, εξηγεί ο Χανς-Πέτερ Έρπμαν του Πανεπιστημίου Eberhard-Karls της Γερμανίας, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανακάλυψη λίθινων εργαλείων -τσεκούρια, ξύστρα και άλλα- στην περιοχή Τζέμπελ Φάγια του Εμιράτου της Σάρζα. Οι κόκκοι άμμου που βρέθηκαν πάνω τους χρονολογήθηκαν στα 125 με 100 χιλιάδες χρόνια πριν.

Βέβαια, ο Homo sapiens sapiens (που εμφανίστηκε πριν από περίπου 200.000 χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική) δεν ήταν το μόνο ανθρώπινο είδος της εποχής.

Ο ξάδελφός του, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis ή Homo sapiens neanderthalensis ), είχε εμφανιστεί νωρίτερα και είχε ήδη εξαπλωθεί ευρέως στην Ευρώπη, ακόμα και στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι οι Νεάντερταλ έζησαν ποτέ στην Αραβία. «Το να υποθέσει κανείς ότι οι Νεάντερταλ έστριψαν προς τα νότια και προχώρησαν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα [...] μου φαίνεται πολύ απίθανη ως εξήγηση, μια εξήγηση που δεν ακολουθεί τη λογική» σχολίασε ο Άντονι Μαρκς του Πανεπιστημίου Southern Methodist, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ακόμα όμως κι αν η νέα θεωρία ευσταθεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Homo sapiens να κινήθηκε και προς την νότια Αραβία και, ανεξάρτητα, προς τη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΔΟΛ 29 – 1 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου