Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Tο κακάο, ασπίδα προστασίας της καρδιάς


ΛΟΝΔΙΝΟ. Η ευεργετική δράση του κακάο, ειδικά στους ηλικιωμένους και μάλιστα εκείνους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επανήλθε χθες στην επικαιρότητα με αφορμή μια ενδιαφέρουσα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων. Η ολλανδική επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν κακάο σε τακτική βάση διατηρούν υγιές το κυκλοφορικό τους σύστημα...

Βρετανοί εμπειρογνώμονες, πάντως, απαντούν ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσει κανείς την υγεία του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΒC, η έρευνα των Ολλανδών εστιάστηκε στην πορεία της υγείας 470 ανδρών ηλικίας από 65 έως 84 ετών. Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το διαιτολόγιό τους, κατά την έναρξη της σχετικής έρευνας το 1985 και σε επόμενα στάδια, το 1990 και το 1995. Κατά τη διάρκεια 15 χρόνων, όπως διαπίστωσε η ολλανδική ομάδα, οι άνδρες που κατανάλωναν τακτικά ρόφημα κακάο είχαν αισθητά χαμηλότερη πίεση από εκείνους που δεν το προτιμούν και μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πέθαναν 324 άνδρες, εκ των οποίων οι 152 υπέκυψαν σε καρδιακές παθήσεις. Εκείνοι με το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης κακάο είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να προδοθούν από την καρδιά τους. Ο κίνδυνος παρέμεινε μικρότερος ακόμη και στις περιπτώσεις που ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το βάρος, το κάπνισμα, η φυσική κατάσταση και η κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το κακάο προστάτεψε τους ηλικιωμένους και από άλλες αιτίες θανάτου.
Η ολλανδική επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι εκείνο που δρα προστατευτικά στο κακάο είναι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες, που οχυρώνουν τα κύτταρα έναντι του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και της γήρανσης. Βρετανοί ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση ενέχει με τη σειρά της κινδύνους, καθώς δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη οι μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες.

Kathimerini 1/3/06

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου