Α πόδειξη της ποικιλίας στα βαθιά νερά
Μια εντυπωσιακή ποικιλία νέων θαλάσσιων ειδών ανακαλύφθηκε στα βαθιά, σκοτεινά νερά της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τουλάχιστον 700 νέα είδη θαλάσσιων πλασμάτων σε θάλασσες, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι πρότινος εξαιρετικά αφιλόξενες ώστε να δικαιολογείται τέτοια βιοποικιλότητα.Οι ερευνητές περισυνέλεξαν ομάδες σαρκοφάγων σπόγγων, θαλάσσιων σκουληκιών, οστρακοειδών και μαλακίων. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal Nature, προσφέρουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη της ωκεάνιας ζωής στην Ανταρκτική...
Η δρ Κάτριν Λινζ, συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και βιολόγος της θαλάσσιας ζωής της Βρετανικής Επιθεώρησης για την Ανταρκτική, τόνισε: «Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε ότι αποτελεί ακατοίκητη άβυσσο, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα δυναμικό, μεταβλητό και βιολογικά πλούσιο περιβάλλον. Το πρώτο μας βήμα μετά την ανακάλυψη αυτού του θαυμάσιου θησαυρού θαλάσσιας ζωής είναι να κατανοήσουμε τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του απύθμενου ωκεανού και της εξέλιξης της θαλάσσιας ζωής».
Η ομάδα που περισυνέλεξε δείγματα φτάνοντας σε βάθος μέχρι
«Διαθέτουμε πλέον μια πολύ καλύτερη εικόνα της εξέλιξης των θαλάσσιων ειδών, καθώς και του τρόπου προσαρμογής τους στις αλλαγές του κλίματος και του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε η δρ Μπραντ.
Μεταξύ των νέων ειδών που περισυνελέγησαν, όπως το σαρκοβόρο σφουγγάρι Χονδροκλάδια, καταγράφηκαν και 674 είδη μιας συγκεκριμένης ποικιλίας οστρακοειδών των ισόποδων, εκ των οποίων τα 585 είδη ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά.
«Σάρωσαν» τις θάλασσες
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Andeep (Ανταρκτική βιοποικιλότητα βένθου), το οποίο αποτελεί την πρώτη συστηματική μελέτη της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής. Στόχος της έρευνας είναι να γεμίσει το «γνωστικό κενό» όσον αφορά την πανίδα των βαθύτερων τμημάτων του Νοτίου Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από το 2002 έως το 2005, μια διεθνής ομάδα περισυνέλεξε δεκάδες χιλιάδες είδη από τη Θάλασσα του Γουέντελ ξεκινώντας από βάθος Οι επιστήμονες άντλησαν δείγματα από διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ηπειρωτικού πρανούς, την πεδιάδα της αβύσσου και τις υποθαλάσσιες σήραγγες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 18-05-07
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου