Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ανακάλυψαν 700 θαλάσσια νέα είδη



Α πόδειξη της ποικιλίας στα βαθιά νερά
Μια εντυπωσιακή ποικιλία νέων θαλάσσιων ειδών ανακαλύφθηκε στα βαθιά, σκοτεινά νερά της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τουλάχιστον 700 νέα είδη θαλάσσιων πλασμάτων σε θάλασσες, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι πρότινος εξαιρετικά αφιλόξενες ώστε να δικαιολογείται τέτοια βιοποικιλότητα.
Οι ερευνητές περισυνέλεξαν ομάδες σαρκοφάγων σπόγγων, θαλάσσιων σκουληκιών, οστρακοειδών και μαλακίων. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal Nature, προσφέρουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη της ωκεάνιας ζωής στην Ανταρκτική...

Η δρ Κάτριν Λινζ, συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και βιολόγος της θαλάσσιας ζωής της Βρετανικής Επιθεώρησης για την Ανταρκτική, τόνισε: «Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε ότι αποτελεί ακατοίκητη άβυσσο, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα δυναμικό, μεταβλητό και βιολογικά πλούσιο περιβάλλον. Το πρώτο μας βήμα μετά την ανακάλυψη αυτού του θαυμάσιου θησαυρού θαλάσσιας ζωής είναι να κατανοήσουμε τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του απύθμενου ωκεανού και της εξέλιξης της θαλάσσιας ζωής».
Η ομάδα που περισυνέλεξε δείγματα φτάνοντας σε βάθος μέχρι 6.348 μέτρων ανακάλυψε μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Πολλά από τα νέα είδη ανήκουν σε οικογένειες ειδών που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αρκτική, ενώ ορισμένα μοιάζουν να είναι αποκλειστικοί κάτοικοι των υδάτων της Ανταρκτικής. Τα μοναδικά είδη που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή δεν μετακινούνται εύκολα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη ότι οι παγωμένοι νότιοι ωκεανοί μπορεί να αποτέλεσαν πηγή εμφάνισης πολλών ειδών της θαλάσσιας ζωής. «Η Ανταρκτική αποτελεί δυνητικά το λίκνο της ζωής των θαλάσσιων ειδών του πλανήτη. Τα αποτελέσματα των ερευνών μας αντικρούουν τις θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες τα βαθιά νερά του Νότιου Ωκεανού είναι φτωχά σε ποικιλία θαλάσσιων ειδών», τόνισε η Ανγκέλικα Μπραντ του Ζωολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, η οποία ηγήθηκε της αποστολής.
«Διαθέτουμε πλέον μια πολύ καλύτερη εικόνα της εξέλιξης των θαλάσσιων ειδών, καθώς και του τρόπου προσαρμογής τους στις αλλαγές του κλίματος και του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε η δρ Μπραντ.
Μεταξύ των νέων ειδών που περισυνελέγησαν, όπως το σαρκοβόρο σφουγγάρι Χονδροκλάδια, καταγράφηκαν και 674 είδη μιας συγκεκριμένης ποικιλίας οστρακοειδών των ισόποδων, εκ των οποίων τα 585 είδη ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά.
«Σάρωσαν» τις θάλασσες
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Andeep (Ανταρκτική βιοποικιλότητα βένθου), το οποίο αποτελεί την πρώτη συστηματική μελέτη της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής. Στόχος της έρευνας είναι να γεμίσει το «γνωστικό κενό» όσον αφορά την πανίδα των βαθύτερων τμημάτων του Νοτίου Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από το 2002 έως το 2005, μια διεθνής ομάδα περισυνέλεξε δεκάδες χιλιάδες είδη από τη Θάλασσα του Γουέντελ ξεκινώντας από βάθος 774 μέτρων και φθάνοντας στα 6.348 μέτρα.
Οι επιστήμονες άντλησαν δείγματα από διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ηπειρωτικού πρανούς, την πεδιάδα της αβύσσου και τις υποθαλάσσιες σήραγγες.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 18-05-07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου