Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η αρχαιότερη εκκλησία


Τον «αρχαιότερο χριστιανικό ναό στον κόσμο» υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ριχάμπ της Ιορδανίας. Η κατακόμβη, που εξυπηρετούσε λατρευτικούς σκοπούς, φέρεται να χρονολογείται μεταξύ 33 και 70 μ.Χ. ..
Πρόκειται για μια «εκπληκτική ανακάλυψη» δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Αρχαιολογικών Μελετών του Ριχάμπ, Αμπντούλ Καντέρ Χασάν. Ο λόγος είναι ότι κατά τα φαινόμενα τεκμαίρεται «πως η εκκλησία αυτή προσέφερε καταφύγιο στους 70 μαθητές του Χριστού». Επικαλούμενος ιστορικές πηγές ο Χασάν είπε ότι οι μαθητές του Χριστού, που έφυγαν διωκόμενοι από την Ιερουσαλήμ, πήγαν στη βόρεια Ιορδανία και δημιούργησαν την κατακόμβη, ώστε να μπορούν ασφαλώς να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. «Πιστεύουμε ότι δεν εγκατέλειψαν τη σπηλιά και ότι έζησαν εκεί μέχρι που οι Ρωμαίοι ηγεμόνες αποδέχτηκαν τη χριστιανική θρησκεία» είπε ο Χασάν. Τότε ήταν που οικοδομήθηκε πάνω από τον υπόγειο ναό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το μωσαϊκό πάτωμα της οποίας απεικονίζει πρωτοχριστιανούς.
Στο εσωτερικό της κατακόμβης «κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά μέσα στη γη, είναι ορατός ένας κυκλικός χώρος και πολλά λίθινα στασίδια για το εκκλησίασμα». Κοντά στον ναό αυτό βρέθηκαν επίσης κεραμικά και αγγεία που χρονολογούνται μεταξύ 3ου και 7ου αιώνα, κάτι που δείχνει ότι οι πρωτοχριστιανοί και οι απόγονοί τους παρέμειναν στην περιοχή μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «ορόσημο για τους χριστιανούς όλου του κόσμου». «Η μόνη παρόμοια σε σχήμα και σκοπό σπηλιά βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε, μιλώντας στους Τάιμς της Ιορδανίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου