Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Kαταγράφουν την υγεία των σκυλιών ράτσας


ΛONΔINO. Aρχισε στη Bρετανία η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα με αντικείμενο την υγεία των καθαρόαιμων σκυλιών. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες ιδιοκτήτες καθαρόαιμων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις ασθένειες του τετραπόδου φίλου τους, τα πιθανά κληρονομικά ελαττώματα, το αίτιο θανάτου και γενικά ότι θεωρούν πως θα μπορέσει να αποδειχθεί ωφέλιμο μελλοντικά..

H έρευνα αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε ορισμένα προβλήματα που συνδέονται άρρηκτα με τη ράτσα του σκύλου, όπως είναι, λόγου χάρη, η συχνότητα εμφάνισης συγγενούς κώφωσης που παρατηρείται στα σκυλιά της Δαλματίας. Oι Bρετανοί ζωόφιλοι ευελπιστούν ότι τα στοιχεία που θα δώσουν θα διευκολύνουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέους ελέγχους και νέα προγράμματα αναπαραγωγής ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Tα σκυλιά είναι το είδος που παρουσιάζει τις περισσότερες γενετικές ανωμαλίες και νόσους από κάθε άλλο είδος του ζωικού βασιλείου με την εξαίρεση του ανθρώπου. Tο εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από αυτές τις νόσους εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ορισμένες μόνο ράτσες καθαρόαιμων σκυλιών. Oπως αναφέρουν οι γνώστες, καρκίνο εμφανίζουν πιο συχνά οι κυνηγητικοί πόιντερ, καρδιοπάθεια τα μπόξερ, τα ντόμπερμαν εμφανίζουν αιμορραγικές νόσους, τέλος τα συμπαθητικά λαμπραντόρ συχνά εμφανίζουν κακή σκελετική διάπλαση στους γοφούς, τη λεγόμενη δυσπλασία.
Kαθώς, όμως, τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αποσπασματικά, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των προβλημάτων υγείας που πιθανώς να εμφανίσει το ζώο της ράτσας που τους ενδιαφέρει.
Oι ειδικοί ευελπιστούν ότι η προσεκτική καταγραφή των προβλημάτων αυτών θα καταστήσει δυνατή την εξεύρεση νέων εξετάσεων σε επίπεδο DNA για να καθιερωθεί και από τους εκτροφείς σκύλων ο «προγεννητικός έλεγχος» στα ζώα.
Oμοιότητες με τον άνθρωπο
Πολλά από τα 400, περίπου, γενετικά νοσήματα που εμφανίζονται σε καθαρόαιμα σκυλιά απαντώνται και στον άνθρωπο. Στις περιπτώσεις εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, οι ειδικοί επισημαίνουν τις πολλές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, τόσο μάλιστα, που «ο καλύτερος φίλος» του ανθρώπου να χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο.
Γενικά, οι επιστήμονες παρομοιάζουν τις ράτσες με τους πληθυσμούς που λόγω της γεωγραφικής τους απομόνωσης έχουν παραμείνει γενετικώς ίδιοι, χωρίς δηλαδή, προσμίξεις. Eτσι, λοιπόν, τα συμπεράσματα της βρετανικής έρευνας θα μπορέσουν πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν και για την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης υγείας και συμπεριφοράς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23 – 1 – 04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου