Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Φυλακισμένοι με... ανέσεις, αρκεί να πληρώσουν


Οσοι εγκληματούν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος τους προς την κοινωνία εκτίοντας την ποινή τους σε κάποια φυλακή. Ομως, οι πολίτες της Καλιφόρνια που καταβάλλουν το κοινωνικό τους χρέος, αν προσθέσουν και λίγα μετρητά, ανακαλύπτουν ότι η ζωή πίσω από τα σίδερα είναι τουλάχιστον ανεκτή....

Οι κατάδικοι που έχουν διαπράξει ήσσονος σημασίας αδικήματα, και διαθέτουν οικονομική ευχέρεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα «πληρωμένης διαμονής» των φυλακών, που έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.
Για ημερήσια στέγαστρα που κυμαίνονται από 75 έως 127 δολάρια (57 έως 97 ευρώ), αυτοί οι κατάδικοι - οι πελάτες όπως ονομάζονται στη φυλακή - έχουν ένα μικρό κελί με κανονική πόρτα, μακριά από τους επικίνδυνους φυλακισμένους και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να έχουν ipod ή φορητό κομπιούτερ. Δεν έχουν επαφή με άλλους κρατούμενους και συχνά γυρνάν στη φυλακή μόνο για να κοιμηθούν.
Ο τυπικός «πελάτης» τέτοιων προγραμμάτων είναι άνδρας, 35 με 40 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε ένα ή δύο μήνες φυλακή.
Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν το σύστημα. Οπως λέει η Κριστίνα Χόλαντα διευθύντρια της φυλακής στη Σάντα Αννα, το σύστημα δημιουργεί ανισότητες. Δύο άνθρωποι μπαίνουν στη φυλακή για το ίδιο αδίκημα, έχουν καταδικαστεί στην ίδια ποινή, αλλά ο ένας απολαμβάνει ειδικά προνόμια κατά την κράτησή του επειδή έχει χρήματα.
Βέβαια, τα κελιά στη Σάντα Αννα πόρρω απέχουν των δωματίων πολυτελών θερέτρων. Εχουν το μέγεθος - και τη μυρωδιά- ντουλάπας και όπως ομολογούν πρώην κρατούμενοι, όσο καλά και να είναι, δεν ξεχνάς πως είσαι στη φυλακή.

Καθημερινή 2 – 5 – 07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου