Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι «ζευγάρωναν»


Η θεωρία ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ όταν έφτασαν στην Ευρώπη ενισχύεται έπειτα από την ανάλυση απολιθωμένων οστών από τους πρώτους Ευρωπαίους, ηλικίας 30.000 ετών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις χρονολόγησαν έξι οστά που είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1950 στο σπήλαιο Πεστέρα Μουέρι (Σπήλαιο της Ηλικιωμένης Γυναίκας) στη Ρουμανία....
Τα οστά φαίνεται να ανήκουν στον σύγχρονο άνθρωπο, με στενή μύτη και μικρά υπερόφρυα τόξα (τα οστά πίσω από τα φρύδια). Ωστόσο, παρουσιάζουν και ανατομικά χαρακτηριστικά του Homo Neanderthalensis, όπως προτεταμένη κάτω γνάθο και ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του κρανίου.
Τα ενδιάμεσα, υβριδικά χαρακτηριστικά υποδεικνύουν ότι «οι σύγχρονοι άνθρωποι συναντήθηκαν, αναμίχθηκαν και διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ σε όλη την Ευρώπη» υποστηρίζει ο Ερικ Τρίνκαους, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Τα πρώτα απολιθώματα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη χρονολογούνται στα 400.000 χρόνια, ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την Αφρική πολύ αργότερα, πριν από 40.000 χρόνια. Περίπου 20.000 χρόνια μετά την άφιξη του Homo sapiens, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε εξαφανιστεί.
Ορισμένοι παλαιοανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Homo neanderthalensis εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει απογόνους, είτε λόγω της κλιματικής μεταβολής είτε εξαιτίας του ανταγωνισμού με τον σύγχρονο άνθρωπο. Αλλοι είναι πεπεισμένοι ότι τα δύο είδη διασταυρώθηκαν και άφησαν εμάς ως απογόνους.
Οστά με υβριδικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στον Homo neanderthalensis και τον Homo sapiens, όπως αυτά που περιγράφονται στην τελευταία μελέτη, έχουν εντοπιστεί από τον Τρίνκαους και στην Πορτογαλία και στην Τσεχία.
Οι ενδείξεις είναι πάντως αντιφατικές, καθώς οι πρώτες αναλύσεις στο DNA του ανθρώπου του Νεάντερταλ δεν δίνουν ίχνη επιμειξίας μεταξύ των δύο ειδών. Δεδομένου ότι οι πρώτες αλληλουχίες του γονιδιώματος του Νεάντερταλ μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, αυτού του είδους οι γενετικές συγκρίσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στο μέλλον μια οριστική απάντηση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου