Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Η Νεφερτίτη δεν ήταν και τόσο… ωραία


Νέες έρευνες «μιλούν» για αισθητικές παρεμβάσεις του καλλιτέχνη
Αμφιβολίες πάνω στην ομορφιά της βασίλισσας Νεφερτίτης ρίχνει νέα επιστημονική έρευνα, που ανακάλυψε ότι πίσω από το διάσημο μπούστο της βασίλισσας υπάρχει πέτρινο ακριβές ομοίωμα του προσώπου της.
Ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Αλεξάντρ Χούπερτς του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ανακάλυψε την ύπαρξη του πέτρινου γλυπτού, πίσω από το περίτεχνο γύψινο πρόσωπο της Νεφερτίτης, ενώ το πέτρινο γλυπτό έχει σημαντικές διαφορές από το εξωτερικό γύψινο ομοίωμα της βασίλισσας....

Το πέτρινο εσωτερικό γλυπτό ανακαλύφθηκε χάρη σε αξονική τομογραφία, στην οποία υπέβαλαν το μπούστο της Νεφερτίτης οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Συγκρινόμενο με το εξωτερικό γύψινο πρόσωπο, το κρυμμένο πέτρινο γλυπτό από ασβεστόλιθο έχει πιο πεταχτά μάτια, πιο βαθιές ρυτίδες στις γωνίες του στόματος και λιγότερο έντονα μήλα. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική ομάδα διαπίστωνε ότι η πραγματική μύτη της Νεφερτίτη δεν είχε την τέλεια κλασική κατατομή, αλλά διέθετε εμφανή καμπούρα.
«Εξασφαλίσαμε πολλές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής του μπούστου, πριν από 3.300 χρόνια», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Αλεξάντρ Χούπερτς. Ο δρ Χούπερτς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Σαριτέ» του Βερολίνου, αναφέρει ότι η πρόοδος στην τεχνολογία της αξονικής τομογραφίας επέτρεψε στην ομάδα του να πραγματοποιήσει τις νέες ενδελεχείς μελέτες του μπούστου της Νεφερτίτης.
Η τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού γλυπτού από ασβεστόλιθο δείχνει ότι αυτό φιλοτεχνήθηκε σε πολλά στάδια, ενώ οι «αισθητικές παρεμβάσεις» του γλύπτη στο πρόσωπο της βασίλισσας αποκαλύπτουν τις επικρατούσες απόψεις της εποχής σχετικά με την ομορφιά των γυναικών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Radiology», ίσως αποκαλύψει επίσης εύθραυστα σημεία του περίφημου γλυπτού, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συντήρηση και στη διευκόλυνση των μετακινήσεών του. «Η μη παρεμβατική μέθοδος της αξονικής τομογραφίας και τα ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης που διαθέτουμε σήμερα, μας προσφέρουν καλύτερη εικόνα της εσωτερικής δομής, αλλά και της ανθεκτικότητας του γλυπτού, που θα βοηθήσουν στην άριστη διατήρησή του», λέει ο δρ Χούπερτς.
Η Νεφερτίτη, γνωστή ως μία από τις ωραιότερες γυναίκες στην ανθρώπινη ιστορία, υπήρξε σύζυγος του φαραώ Αχνατόν, που προσπάθησε να επιβάλει τη μονοθεϊστική λατρεία του θεού του Ηλιου, Ατόν, στην Αίγυπτο.
Ερίζουν για το μπούστο
Το μπούστο ανακαλύφθηκε το 1912 στα ερείπια της πρωτεύουσας του Αχνατόν, Τελ ελ-Αμάρνα, στις όχθες του Νείλου, από τον Γερμανό αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρτ, που το έφερε στο Βερολίνο ένα χρόνο αργότερα. Το μπούστο της Νεφερτίτης έχει καταστεί σημείο τριβής στις σχέσεις Βερολίνου – Καΐρου. Η Αίγυπτος εκτιμά όπως το μπούστο της Νεφερτίτης και η Στήλη της Ροζέτας, που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο, πρέπει να επιστραφούν στην Αίγυπτο. Το 2007, οι Γερμανοί απέρριψαν αίτημα των αιγυπτιακών αρχών για μεταφορά του μπούστου στο Κάιρο για μεγάλη έκθεση, υποστηρίζοντας ότι το γλυπτό είναι πολύ ευαίσθητο και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Καθημερινή 01-04-09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου