Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ψεύτικα αποδεικνύονται τα κρυστάλλινα κρανία των Αζτέκων



Ο Ιντιάνα Τζόουνς μάλλον δεν θα χαιρόταν με τα νέα: Τρία διάσημα μουσεία διαπιστώνουν ότι τα περίφημα κρυστάλλινα κρανία που αποδίδονταν στους Αζτέκους ή τους Μάγια, και υποτίθεται έχουν μυστικές δυνάμεις, στην πραγματικότητα κατασκευάστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες.
Η αρχή έγινε τον Απρίλιο, όταν το Μουσείο Quai Branly ανακοίνωσε ότι το κρυστάλλινο κρανίο που εξέθετε τόσα χρόνια έφερε ίχνη σύγχρονα εργαλεία. Οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν τότε και για τα άλλα «προκολομβιανά κρανία της Μεσοαμερικής» ανάγκασε το Βρετανικό Μουσείο και το Ίδρυμα Smithsonian να επανεξετάσουν και τα δικά τους εκθέματα.....
Οι ερευνητές των δύο ιδρυμάτων αναφέρουν τώρα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Archaeological Investigation ότι και αυτά τα δύο κρανία κόπηκαν, σκαλίστηκαν και γυαλίστηκαν με εργαλεία της βιομηχανικής εποχής και όχι από ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής.
Σύμφωνα με έναν σύγχρονο μύθο, τα εκθέματα των τριών μουσείων ανήκουν σε μια συλλογή 12 κρανία με παραφυσικές ιδιότητες. Η επανένωσή τους με ένα υποθετικό 13ο κρανίο θα ξυπνούσε μια μαγική δύναμη που θα μπορούσε να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή στις 21 Δεκεμβρίου 2012, η οποία σύμφωνα μια εκδοχή είναι η μέρα της συντέλειας στο ημερολόγιο των Μάγια.
Τα κρυστάλλινα κρανία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο του σεναρίου της ταινίας:Ιντιάνα Τζόουνς και το Μυστήριο του Κρυστάλλινου Κρανίου.
Το κρανίο του Βρετανικού Μουσείου, αγορασμένο το 1897, είναι κατασκευασμένο από λευκή ορεία κρύσταλλο και έχει ύψος 15 εκατοστά. Το κρανίο του Smithsonian, που αγοράστηκε το 1992, είναι από λευκό χαλαζία και έχει ύψος 25,5 εκατοστά.
Οι ερευνητές των δύο μουσείων εξέτασαν τα κρανία σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και συνέκριναν την επιφάνειά τους με τα χαρακτηριστικά γνήσιων τεχνουργημάτων των Αζτέκων και των Μάγια, όπως κρυστάλλινες χάντρες, ένα ποτήρι από ορεία κρύσταλλο και διάφορα κοσμήματα από νεφρίτη.
Το κρανίο του Βρετανικού Μουσείου, αποκάλυψε η εξέταση, είχε ρουθούνια και μάτια σκαλισμένα με τρυπάνι, σχέδια φινιρισμένα με οδοντωτούς τροχούς και επιφάνειες γυαλισμένες με διαμάντι. Το κρανίο του Smithsonian επίσης έφερε ίχνη σύγχρονων εργαλείων.
Οι ερευνητές εξέτασαν και την προέλευση των κρανίων ψάχνοντας αρχεία πολλών μουσείων και εφημερίδων. Για το κρανίο του Smiothsonian το μόνο στοιχείο που βρέθηκε ήταν ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης του το αγόρασε στο Μεξικό το 1960.
Τα κρανία του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου Quai Branly διαπιστώθηκε ότι συνδέονταν με τον Γάλλο συλλέκτη Γιουτζίν Μπομπάν Ντιβέρζ, ο οποίος δημιούργησε μια μεγάλη συλλογή προκολομβιανών αρχαιοτήτων εκμεταλλευόμενος την εισβολή της Γαλλίας στο Μεξικό το 1878-1881.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου