Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

      Εδώ και κάποια συναπτά έτη στο Μουστάκειο Γυμνάσιο Λαμίας εκδίδεται υπό μορφής λευκώματος βιβλίο, στο οποίο περιέχονται απαντήσεις – και όχι μόνο – των μαθητών  της Γ΄  Γυμνασίου σε διάφορες ερωτήσεις που τους έχουν τεθεί από τους καθηγητές τους και επιμελητές του λευκώματος αυτού.
       Οι ερωτήσεις αυτές αναφέρονται συνήθως στις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές κατά την τρίχρονη σχολική τους περίοδο στο Γυμνάσιο που μπορεί να περιλαμβάνει την σχέση τους με τους καθηγητές τους ή τους συμμαθητές τους και τα σχέδια τους για το μέλλον. Πολλές φορές καλούνται να απαντήσουν σε τρέχοντα επίκαιρα θέματα που προκάλεσαν εντύπωση ή σε διάφορα κοινωνικά θέματα.
         Μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση τέθηκε στους μαθητές της Γ΄  Γυμνασίου την σχολική περίοδο 2000 – 2001 και αφορούσε τα προτερήματα και τα ελαττώματα των Νεοελλήνων.
         Αξίζει νομίζουμε να δούμε τις απαντήσεις των παιδιών γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Οι απαντήσεις αυτές έχουν μεγάλη δόση αλήθειας επειδή έγιναν ανώνυμα με την χρήση κάποιου ψευδώνυμου. Διατηρήσαμε στις απαντήσεις αυτά τα ψευδώνυμα γιατί πιστεύουμε πως έχει μεγάλη σημασία αν η απάντηση αυτή προέρχεται από κάποιο αγόρι ή κορίτσι.

       Η ερώτηση λοιπόν τέθηκε ως εξής:
«Ποιο κατά την γνώμη σου είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων και ποιο το μεγαλύτερο προτέρημά τους και γιατί;»

      Οι απαντήσεις των παιδιών:

KaranoutsMan: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι δεν ξέρουν την ιστορία της Ελλάδας και το μεγαλύτερο προτέρημά είναι ότι αγαπούν πολύ την πατρίδα τους.
Snake: Οι Νεοέλληνες έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα! Παρασύρονται εύκολα από τα λόγια κάποιων τρίτων που μερικές φορές θέλουν μόνο το κακό να φέρουν! Το προτέρημα που δεν έχουν αλλά αποκτούν σιγά – σιγά είναι ότι με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν γίνονται πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι να βγουν στην πραγματική ζωή. 
Ξανθιά: Ελάττωμα: λίγες γεννήσεις, μεγαλύτερο προτέρημα: Ιστορία.
Μούχλα: Προτέρημα: χιούμορ. Ελάττωμα: καθόλου αυτοεκτίμηση.
Panatha Man: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων είναι ότι δεν προσέχουν στην οδήγηση με αποτέλεσμα τα πολλά ατυχήματα και το χαμό τόσων ανθρώπων. Το μεγαλύτερο προτέρημά τους είναι η υπερηφάνεια για την χώρα τους που έχει κάνει τόσους πολέμους για την ελευθερία της. 
Ψηλή: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων είναι ότι είναι εγωϊστές και ενδιαφέρονται για τα χρήματα και το συμφέρον τους. Το μεγαλύτερο προτέρημα είναι ότι είναι φιλικοί και κοινωνικοί με τους άλλους.
Φραουλίτσα: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι όλοι είναι με ένα μηχανάκι και κάνουν συνεχώς σούζες και το μεγαλύτερο προτέρημά τους δεν είναι κανένα.
James: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι δεν νοιάζονται για την χώρα τους και το μεγαλύτερο προτέρημά τους είναι ότι ξέρουν να διασκεδάζουν την ζωή τους.
Νάντια: Συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, και δεν έχουμε πολλές γεννήσεις. Προτέρημά μας η πλούσια ιστορία μας.
Ρόζι: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι ζουν σε μια όχι και τόσο αναπτυγμένη χώρα και το προτέρημα ότι έχουν πολύ αξιοθαύμαστη ιστορία.
Σέκτορ: Είναι πολυέξοδοι, αλλά κερδίζουν πολλά.
Bad Boy: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι η επιπολαιότητα γιατί έχουν γίνει πολλές επιπόλαιες πράξεις.
Kordoba: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι πως μένουν πίσω στην ΕΟΚ από τις άλλες χώρες όπως Γερμανία, Η.Β., Ισπανία.
Devil: Μεγαλύτερο ελάττωμα είναι η διχόνοια και μεγαλύτερο προτέρημα είμαι εγώ.
Γκόλφω: Το ελάττωμα είναι πως το παίζουν «μάγκες». Κάνουν ότι θέλουν και το παίζουν ανώτεροι. Όσο για τα προτερήματα … δεν νομίζω ότι υπάρχουν.
Τουλουμπίτσα: Ότι γίνονται πολλά ατυχήματα και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται.
Ο Ανώνυμος μαθητής: Το ελάττωμα τους είναι η παχυσαρκία, και το προτέρημα τους είναι η ελεύθερη ζωή, χωρίς όριο και μέτρο.
Στρουμφίτσα: Το μεγαλύτερο ελάττωμα ότι τρώνε σαν γουρούνια, το προτέρημα δεν ξέρω.
ΟΔΕΣ: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων είναι λέμε, λέμε, λέμε και δεν κάνουμε τίποτα. Το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η τόσο ηρωϊκή ιστορία που έχουμε.
Barbarossa: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι τα οικονομικά μας και το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η ελευθερία για την οποία έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες.
Βιολέτα: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων κατά την γνώμη μου είναι τεμπέληδες  και το μεγαλύτερο προτέρημα τους πως είναι πολύ φιλόξενοι.
RODMAN: Είναι ότι ΔΕ νηστεύουν και βρίζουν πολύ άσχημα τα θεία.
Jeronymo: Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των Νεοελλήνων είναι η φιλοξενία τους και επίσης ότι είναι πολύ φιλικοί με τον καθένα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο ελάττωμα τους, και ελπίζω να μην υπάρχει.
Το παιδί θαύμα: Το μεγαλύτερο προτέρημα των Νεοελλήνων είναι ότι είναι ντόμπροι και ευχάριστοι άνθρωποι. Το ελάττωμα είναι …. Κανένα.
Παππούς, ευχούλης: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων είναι ότι δεν κοιτούν το καλό της χώρας, αλλά το δικό τους καλό. Αντίθετα, το μεγαλύτερο προτέρημα τους είναι ότι δεν υποτάσσονται σε τίποτα και αντιδρούν σε όλα τα άσχημα πράγματα που γίνονται.
Μπλέρτα: Το ελάττωμα τους είναι ρατσιστές και τεμπέληδες και το προτέρημα τους ότι είναι καλοί οικογενειάρχες.
Μπίλιας: Το ελάττωμα πιστεύω πως είναι οι κακές λέξεις, ενώ το προτέρημα οι πολλές λέξεις.
Random: Το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η διπλωματικότητά τους. Οι Έλληνες από τα παλιά χρόνια ήταν διπλωμάτες. Το χειρότερο, η ψευτιά. Κανένας δεν αρνείται ότι ο μόνος λαός ο οποίος χειρίζεται με τόση άνεση το ψέμα είναι ο ελληνικός.
Το καλύτερο παιδί: Είναι ότι μόνο λίγοι, είναι τίμιοι σ’ αυτή τη χώρα. Οι υπόλοιποι μπορούν να δωροδοκηθούν. Π.χ. οι γιατροί δεν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, επειδή θέλουν φακελάκια. Άμα κάποιος πετάξει σκουπίδια μπροστά από έναν αστυνομικό, αυτός θα κάνει τα στραβά μάτια, κ.λ.π.
Βερόνικα: Ότι καυχιόνται για την ιστορία τους χωρίς πολλές φορές να ξέρουν κάτι στοιχειώδες γι’ αυτήν.
Σκελετός: Το μεγαλύτερο προτέρημα τους είναι η ιστορία τους και η φιλοξενία τους, ενώ το μεγαλύτερο ελάττωμα τους είναι η τρομοκρατία.
Πέτρος: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων πρέπει να είναι η σκληροκεφαλιά τους και η τάση να μοιάσουν σε κάποιο άλλο λαό που δεν τους ταιριάζει, ξεχνώντας πως θα μπορούσαν να είναι και αυτοί αληθινοί όπως και οι απόγονοί τους. Το προτέρημα πρέπει να είναι  ότι τελικά ποτέ δεν παραδίνονται.
Μιμόζα: Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ο ρατσισμός και για τα άλλα όλα καλά είναι.
Zara: Ότι είναι φαγάδες, παχύσαρκοι και ότι είναι εραστές με τα όλα τους.
Νώντας Τσιγαροπνίχτης: Μειονεκτήματα: Τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, ανεύθυνοι. Πλεονεκτήματα: Γλεντζέδες.
Αθ. Ταγκαλάκης: Δεν υπάρχει τόσο ελάττωμα στους Έλληνες αλλά το προτέρημα τους είναι το ΣΕΞ.
Authentic: Το μεγαλύτερο ελάττωμα των Νεοελλήνων είναι ότι είναι τεμπέληδες και το πλεονέκτημά τους ότι είναι γλεντζέδες.
Αρκουδάκι: Το μεγαλύτερο ετων Νεοελλήνων είναι ότι τρώνε πολύ και το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η ομορφιά και το μυαλό τους.
Θρύλε Θεέ μου: Ελάττωμα: τεμπελιά, φακελάκια. Προτέρημα: ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι.
Dio – Ιόλη: Ελάττωμα η εχθρότητα μεταξύ τους, προτέρημα η αγάπη της οικογένειας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΡ. ΚΑΚΟΥΡΑΣ – ΚΩΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου