Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το στοιχειωμένο καράβι


Ενα παράξενο ερημωμένο ψαράδικο πλοίο που βρέθηκε να αρμενίζει κοντά στα παράλια της Αυστραλίας προβληματίζει εδώ και λίγες μέρες τις Αρχές.
Αξιωματούχοι του Λιμενικού που επιβιβάστηκαν στο 18άμετρο πλοίο, το οποίο είχε μείνει από καύσιμα, βρήκαν φαγητό και νερό επάνω στο τραπέζι σε μια από τις καμπίνες, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές: Για ποιο λόγο το πλήρωμα εγκατέλειψε εσπευσμένα το πλοίο, αφού δεν υπήρχε ανάγκη τροφής και νερού; Τι τρόμαξε τόσο το δωδεκαμελές πλήρωμα που έφυγε σαν κυνηγημένο; Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια απόκοσμη και αλλόκοτη ομοιότητα του πλοίου με το «Μαίρη Σελέστ», που βρέθηκε να παραδέρνει στη θάλασσα μεταξύ των Αζορών και της Πορτογαλικής Ακτής το 1872. Και σε αυτή την περίπτωση στο πλοίο δεν υπήρχε ψυχή, αλλά το τραπέζι ήταν στρωμένο με πρωινό, τα ρούχα διπλωμένα στις κουκέτες και τα αμπάρια γεμάτα....

Μια τεράστια επιχείρηση έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία για να δοθεί μια απάντηση στο τι απέγινε το πλήρωμα του ινδονησιακού πλοίου «High Aim 6». Απ' ό,τι φαίνεται, το ψαράδικο διέσχιζε τη θάλασσα μέχρι που ξέμεινε από καύσιμα. Ομως το πλήρωμα είχε εξαφανιστεί πολύ πριν, αφήνοντας πίσω ένα φορτίο σάπια ψάρια.

Οι τοπικές αρχές που ερευνούν την περιοχή από θάλασσα και αέρα ήδη έχουν καλύψει έκταση 7.300 ναυτικών μιλίων ωκεανού, αλλά δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν ίχνος της σωστικής λέμβου, την οποία προφανώς χρησιμοποίησαν μέσα στον πανικό τους οι άνδρες του πληρώματος. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε βοήθεια και ενίσχυση από τις κυβερνήσεις της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το ψαράδικο κάποια στιγμή έφυγε από το λιμάνι της Ταϊβάν και ταξίδευε προς τις ακτές της Αυστραλίας, όπως πιστοποιεί το πλήρωμα μικρού αεροσκάφους που πετούσε από πάνω του. Δεν εκινείτο σε σταθερή πορεία, οι μηχανές δούλευαν, αλλά κανένα ίχνος ζωής δεν διακρινόταν στο κατάστρωμα.

Το μισοτελειωμένο γεύμα και τα παρατημένα ρούχα που βρέθηκαν στο «High Aim 6» υποδηλώνουν ότι για κάποιο μυστήριο λόγο το πλήρωμα ξαφνικά εξαφανίστηκε, χωρίς να αφήσει πίσω καμιά ένδειξη για το λόγο της εξαφάνισης! Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει εμφανής κίνδυνος.

Αν είχαν πέσει θύματα πειρατών, κάποιος από αυτούς θα κυβερνούσε το πλοίο. Ακόμη και αν ψάρευαν παράνομα στα νερά της Αυστραλίας, δεν θα κέρδιζαν τίποτα με το να εγκαταλείψουν το πλοίο μόνο και μόνο επειδή έμεινε από καύσιμα, αφού, αν δεν τους συνελάμβαναν οι Αρχές, σε καμιά περίπτωση δεν θα έφταναν σώοι στα σπίτια τους με τη σωστική λέμβο.

Οι Αρχές αρνούνται να κάνουν υποθέσεις για την τύχη του πληρώματος, όμως παραδέχονται ότι η υπόθεση είναι πολύ μπερδεμένη. «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έγινε κάποιο ατύχημα στο πλοίο», λέει στην «Daily Mail» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της δυτικής Αυστραλίας, «το ψαράδικο ήταν πλήρως εφοδιασμένο και αξιόπλοο και ο καιρός εδώ και βδομάδες είναι καλός».

Ο Τζεόφ Ρόχαν, ένας από τους κυβερνήτες ψαράδικων στην Αυστραλία, λέει ότι πιθανόν το πλήρωμα να έβαλε τον αυτόματο πιλότο πριν εγκαταλείψει το πλοίο. Και πάλι όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο, όπως δεν μπορεί να εξηγήσει την εξαφάνιση δώδεκα ανθρώπων. «Υπάρχουν πολλά παράξενα γεγονότα που συνδέονται με αυτό το πλοίο. Δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν μπορούμε να ξέρουμε», λέει ο Ρόχαν.

Η τελευταία επικοινωνία που είχε το «High Aim 6» έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Στις 13 Δεκεμβρίου ο καπετάνιος πραγματοποίησε τηλεφώνημα ρουτίνας στους ιδιοκτήτες στην Ταϊβάν. Τότε το πλοίο βρισκόταν στα νησιά Μάρσαλ, ανάμεσα στην Παπούα της Νέας Γουινέας και τη Χαβάη. Από τότε δεν ήταν εφικτή καμιά άλλη επικοινωνία και λίγο αργότερα οι ιδιοκτήτες του πλοίου ενημέρωσαν τις Αρχές ότι αγνοείτο.

Το Λιμενικό ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του ψαράδικου στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία όμως απέτυχε.

Ποιος λοιπόν οδήγησε το πλοίο δυτικά, προς την Αυστραλία και την Ινδονησία; Και αν -όπως όλα δείχνουν- το πλήρωμα παρέμεινε στο πλοίο, για ποιο λόγο διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο; Τι ήταν αυτό που έκανε τα δώδεκα μέλη του πληρώματος να φύγουν πανικόβλητα από το πλοίο, αφήνοντας πίσω όλα τους τα υπάρχοντα; Και πώς δώδεκα άνθρωποι εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος; Ο Μπιλ Γκράχαμ, μέλος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας, παραδέχτηκε ότι «μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη στο πλοίο και τι απέγινε το πλήρωμα»...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου