Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Στη Χαβάη θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου


Ένα ανενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη επελέγη τελικά ως η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων (TMT), ένα όργανο ικανό να διακρίνει τους αρχαιότερους γαλαξίες του Σύμπαντος, σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός.
Το νέο αμερικανικό τηλεσκόπιο θα βασιστεί σε έναν πολύεδρο κάτοπτρο διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο θα προσφέρει δεκαπλάσια ανάλυση σε σχέση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το TMT όχι μόνο θα βλέπει πιο μακριά στο διάστημα, αλλά θα μπορεί να διακρίνει και πλανήτες που περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα....
Το σύστημα «προσαρμοστικής οπτικής» του παρατηρητηρίου θα εξουδετερώνει τις παραμορφώσεις της ατμόσφαιρας για να προσφέρει εικόνες πρωτοφανούς καθαρότητας, από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι σχεδιαστές του.
«Θα μας προσφέρει κατά κάποιο τρόπο την ιστορία του Σύμπαντος» σχολίασε ο Τσαλς Μπλου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του Τηλεσκοπίου των Τριάντα Μέτρων.
Την κατασκευή του TMT θα αναλάβουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και η Ένωση Καναδικών Πανεπιστημίων για Αστρονομική Έρευνα.
Το παρατηρητήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018 στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου, η οποία ξεπροβάλλει πάνω από τα σύννεφα σε ύψος 4.205 μέτρων και έχει ανέφελο ουρανό 300 ημέρες το χρόνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το τεχνητό φως είναι επίσης περιορισμένα.
Η κοινοπραξία απέρριψε τελικά την υποψηφιότητα του όρους Σέρο Αρμασόνες στη Χιλή, καθώς το ύψος του είναι μικρότερο, ο αέρας του πιο υγρός και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας πιο μεγάλες.
Τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου λειτουργούν σήμερα στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, έχουν όμως κάτοπτρα τρεις φορές μικρότερα σε σχέση με το νέο παρατηρητήριο.
Πάντως το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων είναι πιθανό να μη διατηρήσει για πολύ τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο: κοινοπραξία ευρωπαϊκών ιδρυμάτων σχεδιάζει το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο των 42 μέτρων, το οποίο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επίσης το 2018.
Το 2010 η κοινοπραξία θα επιλέξει την καταλληλότερη τοποθεσία μεταξύ υποψηφιοτήτων στη Χιλή, την Αργεντινή, το Μαρόκο και την Ισπανία.

Newsroom ΔΟΛ 22 – 7 – 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου