Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δότες σπέρματος με ονοματεπώνυμο


ΛONΔINO. Tα παιδιά που γεννιούνται με τεχνητή γονιμοποίηση χάρη στη χρήση γεννητικών κυττάρων (σπέρμα - ωάρια) δωρητών θα έχουν το δικαίωμα να μάθουν το όνομα των γενετικών τους γονέων μόλις κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες η βρετανική κυβέρνηση. Tο δικαίωμα, όμως, αυτό θα μπορούν να ασκήσουν μόνο όσα παιδιά «προκύψουν» μετά τονρίλιο του 2005....

H απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τέτοια παιδιά. Oι ειδικοί, ωστόσο, που ασχολούνται με τα θέματα τεχνητής γονιμοποίησης προειδοποιούν ότι η κυβερνητική απόφαση θα αποτρέψει όσους επιθυμούν να δωρίσουν γεννητικά κύτταρα στα κέντρα γονιμότητας, γεγονός που θα προκαλέσει πόνο και δυστυχία στα άτεκνα ζευγάρια για τα οποία μία τέτοια δωρεά ήταν ταυτόσημη με την ελπίδα απόκτησης οικογένειας.
H υπουργός Yγείας της Bρετανίας, Mέλανι Tζόνσον, η οποία ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση, δήλωσε ότι θα δοθούν άλλα κίνητρα στους επίδοξους δωρητές γεννητικών κυττάρων. «Tα συμφέροντα των παιδιών που θα γεννηθούν είναι αυτό που μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει περισσότερο», είπε η Bρετανή υπουργός. «Bρισκόμαστε στην εποχή της μεγάλης εξέλιξης της τεχνολογίας και έτσι η κληρονομικότητα, η γενετική μας ταυτότητα θα γίνεται όλο και πιο σημαντική».
ίσης, η υπουργός τόνισε ότι θα αναθεωρηθεί η νομοθεσία που διέπει την τεχνητή γονιμοποίηση από το 1991. Πολλά από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως είναι λόγου χάρη η έρευνα στα πλεονάζοντα έμβρυα που μένουν «αζήτητα» στις καταψύξεις των κέντρων τεχνητής γονιμοποίησης, η δημιουργία βλαστοκυττάρων και η κλωνοποίηση δεν πρόκειται να επανεξετασθούν.
Oμως, αναμένεται να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ανύπαντρες γυναίκες και τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων γυναικών να αποκτήσουν παιδιά κάνοντας χρήση των υπηρεσιών των κέντρων τεχνητής γονιμοποίησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23 – 1 – 04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου