Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι Eρωτικές Aδυναμίες μιας βασίλισσας



Μεγάλη αδυναμία της βασίλισσας Φρειδερίκης, μετά την πολιτική ίντριγκα, υπήρξε η ερωτική φιλαρέσκεια. Γυναίκα δυναμική και για πολλούς ελκυστική, η κόρη του δούκα Ερνέστου του Αννοβέρου, συνήθιζε να δείχνει ενδιαφέρον για ορισμένους από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της.
Η αποκάλυψη για την ερωτική περιπέτεια, που είχε τον καιρό της παντοδυναμίας της με τον παλιό διευθυντή της CIA, Αλεν Ντάλες, αποτελεί ένα μόνο επεισόδιο στο πλούσιο δραματολόγιό της. Η «υπόθεση Ντάλες» ήταν ένα εφήμερο περιστατικό, που έζησε το 1958, όταν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ...

Στα κοσμικά σαλόνια της πρώτης δεκαετίας μετά τον εμφύλιο γινόταν συχνά λόγος για τις εφήμερες σχέσεις που η βασίλισσα σύναψε με Ελληνες και ξένους πολιτικούς. Από τους Ελληνες έχουν γραφτεί κατά καιρούς τα ονόματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σοφοκλή Βενιζέλου, όμως τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.
Τα πράγματα γίνονται περισσότερο συγκεκριμένα για τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις παρτενέρ της με σημαίνουσες θέσεις στο πολιτικοστρατιωτικό στερέωμα.
·                                 Η μια είναι η σκανδαλιστική ιστορία με τον Αλεν Ντάλες (1893 - 1969), που διηγείται ο Στίβεν Κίντσερ στο βιβλίο του.
·                                 Η άλλη έχει πρωταγωνιστή τον Γιαν Σματς (1870 - 1950), πρωθυπουργό της Ν. Αφρικής και εκ των θεμελιωτών του απαρτχάιντ.
·                                 Η τρίτη ξεδιπλώνεται πλάι στον κατά 37 χρόνια μεγαλύτερό της Τζορτζ Μάρσαλ (1880 - 1959), Αμερικανό στρατάρχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευστή του Σχεδίου για την οικονομική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ευρώπης.
Το ρομάντζο της Φρειδερίκης έχει και κάτι απ' αυτό που στη γλώσσα των σχέσεων ονομάζεται απόρριψη. Τη... γεύτηκε από τον πρίγκιπα Πέτρο. Η Ελένη Βλάχου, η εκδότρια της «Καθημερινής», είναι εκείνη που περιγράφει, πώς ο Πέτρος της Ελλάδας (1908 ? 1980) απέρριψε τη μεσολάβηση για να παντρευτεί τη Φρειδερίκη του Αννοβέρου.
Κουτσομπολιό
Στον δεύτερο τόμο των Απομνημονευμάτων της, που τιτλοφόρησε «Δημοσιογραφικά χρόνια - πενήντα και κάτι», στη σελίδα 27, σκιαγραφεί τον Πέτρο σαν άνδρα με αθλητικό παράστημα, ξανθό και χαμογελαστό. Σημειώνει: «Είχαμε (σ.σ.: με τον πρίγκιπα Πέτρο) πολλούς κοινούς φίλους, Αθηναίους και Αλεξανδρινούς, και όταν μιλούσαμε μαζί για τα ταξίδια του, για το Θιβέτ και τις άλλες εξωτικές βουνοκορφές, όπου είχε σκαρφαλώσει, τον παρασύραμε σε δικά μας κουτσομπολιά, με κεντρικό πρόσωπο - ποιο άλλο; - τη Βασίλισσα Φρειδερίκη.
«Ηταν η μεγάλος του εχθρός, δεν ήθελε να τον δει στα μάτια της. Και, κατά τη δική του άποψη, ο λόγος ήταν ...ερωτικός. Πριν παρουσιαστεί ο Παύλος ως υποψήφιος γαμπρός, του την είχαν προσφέρει για νύφη... και την είχε απορρίψει. Μια ιστορία που την εγνώριζε και τη διηγιόταν μόνο ο ίδιος, διανθισμένη με λεπτομέρειες ελάχιστα κολακευτικές για την πριγκίπισσα με τα ''χονδρά πόδια''».
Ο τότε διάδοχος Παύλος της Ελλάδας (1901 ? 1964) έκανε την πρόταση γάμου το 1936, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Η Φρειδερίκη ήταν 19 ετών, μέλος της ναζιστικής Νεολαίας. Ο γάμος της έγινε στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 1938. Δεν αποτέλεσε κώλυμα το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν ταυτόχρονα θείος της και πρώτος εξάδελφος της μητέρας της. Αυτά συνηθίζονταν στις βασιλικές δυναστείες με βάση τον Σαλικό Νόμο, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.
ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
Ιδιαίτερες σχέσεις με τον Γιαν Σματς και... λαθρεμπόριο χρυσού
Με τον Γιαν Σματς η Φρειδερίκη απέκτησε ιδιαίτερη σχέση κατά την παραμονή της στη Νότιο Αφρική, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1941, με την κατάρρευση του μετώπου, το παλάτι ακολούθησε τους Αγγλους στη φυγή τους από την Ελλάδα και συνταυτίστηκε πλήρως μαζί τους. Η γερμανικής καταγωγής και φιλοχιτλερικών αισθημάτων σύζυγος του διαδόχου Παύλου και μετέπειτα βασίλισσα, εγκαταστάθηκε κατ' εντολή της Ιντέλιτζενς Σέρβις στη χρυσή εξορία της Νοτίου Αφρικής.
Ο 70άρης Γιαν Κρίστιαν Σματς υπήρξε μέντορας και εραστής της. Ο Σματς έγινε κουμπάρος της. Στο Κέιπ Τάουν βάφτισε το τρίτο παιδί της, την Ειρήνη. Θα είχε εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, αν το 1946 δεν επανερχόταν με δημοψήφισμα στην Ελλάδα ο βασιλιάς Γεώργιος Β'. Στη Νότιο Αφρική παραλίγο να εμπλακεί σε λαθρεμπόριο χρυσού, με την ενθάρρυνση μάλιστα του Σματς. Η πριγκίπισσα έπληττε. Δεν είχε χρήματα και παραπονέθηκε στον Νοτιοαφρικανό ηγέτη για την ένδειά της. Ο Σματς της υπέδειξε να επενδύσει εκεί, χωρίς βέβαια να αναφέρει τη λέξη λαθρεμπόριο. Της είπε: «Αν βρίσκονταν λίγα χρήματα, κάτι θα μπορούσε να γίνει».
Εξασφάλισε χρήματα μέσω της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας των Νομικών, που της ενεχείρισαν μια επιταγή 25.000 δολαρίων, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή. Τα χρήματα κατέληξαν στον Σματς. Ο Σματς και η Φρειδερίκη κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής, του έδωσαν τα χρήματα και του ζήτησαν να κάνει τις επενδύσεις που ήθελαν. Εκείνος άκουσε προσεκτικά και απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε. Αλλά να έχετε υπόψη σας, ότι είναι ποινικό αδίκημα. Οποιος πιάστηκε, μπήκε στη φυλακή».
Είχαν εμπιστευτική αλληλογραφία
«Το βράδυ θα έρθω σπίτι σου...» έγραψε στον στρατηγό Μάρσαλ
Με τον στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ η Φρειδερίκη γνωρίστηκε το 1947 στο Λονδίνο. Ο τίτλος της ήταν τότε πριγκίπισσα διαδόχου.
Βασίλισσα έγινε την Πρωταπριλιά του ίδιου χρόνου, όταν ο σύζυγός της Παύλος διαδέχτηκε στον θρόνο τον αδελφό του Γεώργιο Β΄ (1890 ? 1947). Ο Γεώργιος δεν είχε παιδιά και αυτός ήταν ο λόγος που είχε χωρίσει από την Ελισάβετ της Ρουμανίας (1894 ? 1956).
Η Φρειδερίκη διατήρησε εμπιστευτική αλληλογραφία και στενές σχέσεις με τον Μάρσαλ μέχρι τον θάνατό του το 1959.
«Το βράδυ θα έρθω σπίτι σου?» γράφει σε μία από τις επιστολές της. Η αλληλογραφία με τον βετεράνο στρατάρχη αποκαλύπτει τους τρυφερούς συναισθηματικούς δεσμούς, που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους. Ο ίδιος τη θεωρεί «πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα, μια εργαζόμενη βασίλισσα».
Περισσότερο σημαντικό από ελληνικής πλευράς είναι ότι έρχεται στην επιφάνεια η ανεπίτρεπτη πολυπραγμοσύνη της, η απευθείας διαχείριση θεμάτων κρίσιμης πολιτικής σημασίας, δίχως να έχει γνώση η ελληνική κυβέρνηση. Αποτυπώνεται η παθολογική εμπάθειά της.
Στις 6 Μαρτίου 1950 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον (γνωστός από το σχέδιο διχοτομικής επίλυσης του Κυπριακού) έστειλε στον στρατηγό ένα σημείωμα, υποδεικνύοντάς του, με τον δέοντα σεβασμό, να συστήσει στη Φρειδερίκη περισσότερη σωφροσύνη και λιγότερες παρεμβάσεις στην πολιτική. Τόνισε: «Η βασίλισσα είναι σπουδαία προσωπικότητα, αλλά δείχνει μια τάση να παραγνωρίζει τον κίνδυνο και να εκθέτει το Στέμμα με την υπερβολική ανάμειξη στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της χώρας».
Παπάγος και Καραμανλής
Στον Μάρσαλ θα απευθυνθεί η Φρειδερίκη τον Οκτώβριο του 1955 για να αναγγείλει με ενθουσιασμό την πρωθυπουργοποίηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύστερα από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Θα γράψει:
«Κανείς δεν ήξερε, ούτε καν ο σύζυγός μου, από τι πράγματι έπασχε (ο πρωθυπουργός Παπάγος). Βαδίζαμε προς πλήρες χάος. Κι έπειτα ο Παπάγος πέθανε. Μέσα σε λίγες ώρες ο σύζυγός μου διόρισε πρωθυπουργό της Ελλάδος έναν νέον άνδρα, αυτοδημιούργητο, από τη Μακεδονία. Η χώρα αισθάνθηκε σαν να είχε πιει σαμπάνια».
Ηλίας Δημητρακόπουλος
«Ουάσιγκτον και Αθήνα γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυψαν»
«Εκείνη την εποχή, το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσο στους αμερικανικούς όσο και στους ελληνικούς κύκλους», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο βετεράνος δημοσιογράφος του «Εθνους» Ηλίας Δημητρακόπουλος. Το 1958, τη χρονιά της επίμαχης επίσκεψης στις ΗΠΑ της Φρειδερίκης που συνοδευόταν από τον γιο της, διάδοχο Κωνσταντίνο, ο κ. Δημητρακόπουλος ήταν ένας δραστήριος νέος ρεπόρτερ που ταξίδευε συχνά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο πλαίσιο δημοσιογραφικών αποστολών.
«Ο δεσμός που φέρεται να διατηρούσε η Φρειδερίκη με τον τότε διευθυντή της CIA ήταν σε γνώση των ΥΠΕΞ των δύο σύμμαχων χωρών που είχαν περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας της άβολης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Η υπόθεση ήταν γνωστή στα δημοσιογραφικά γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
«Αμφιλεγόμενο πρόσωπο»
Σε ό,τι αφορά την αμερικανική πλευρά, ο άνθρωπος που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη συγκάλυψη του σκανδάλου ήταν ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που παραδοσιακά βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Λεγόταν Φόσι, εάν θυμάμαι καλά, και ήταν συγγενής του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Φόστερ Ντάλες, αδελφού του καρδιοκατακτητή, διευθυντή της CIA, Αλεν Ντάλες», λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Για ευνόητους λόγους, η αποφυγή δημοσιοποίησης ήταν η στάση που προκρίθηκε και στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής. Υπήρξαν στιγμές έντονων διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ, τις οποίες μου κοινοποίησαν οι έγκυρες αμερικανικές πηγές μου, στιγμές έντασης και αμηχανίας στις πρεσβείες σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.
Πέρα από αυτό καθαυτό το σκάνδαλο, οι προεκτάσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε και για τις οποίες είναι δύσκολο να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα, αφορούν τις συζητήσεις τους και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών μεγάλης εθνικής σημασίας. Η Φρειδερίκη ήταν άλλωστε αμφιλεγόμενο πρόσωπο», καταλήγει ο βετεράνος ρεπόρτερ.
Θοδωρής Ρουμπάνης

Ethnos.gr 18 – 11 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου