Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τιμή-ρεκόρ για τους πολύτιμους λίθους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ


Το La Peregrina πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ διέθετε μία από τις πιο πλούσιες συλλογές κοσμημάτων

Τα διαμάντια του Ρίτσαρντ Μπάρτον

Έναντι μιας μικρής περιουσίας πωλούνται τα κοσμήματα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε τετραήμερη δημοπρασία του οίκου Christie's. Τα κοσμήματα πουλήθηκαν σε τιμή-ρεκόρ, συγκεντρώνοντας συνολικά 116 εκατομμύρια δολάρια, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου. Παράδειγμα το κολιέ La Peregrina που πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα από τα κοσμήματα τα είχε χαρίσει στη διάσημη σταρ ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Μπάρτον, για τον γάμο τους, για πρεμιέρες ταινιών, ακόμα και επειδή ήταν... Τρίτη...


Ο οίκος εκτιμούσε ότι τα κοσμήματα θα πουληθούν έναντι περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά, τα κοσμήματα απέσπασαν 116 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας αρκετά ρεκόρ, με τον οίκο να μιλά «για μία από τις πιο αξιοσημείωτες δημοπρασίες».

Διαμάντια, μαργαριτάρια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφίρια «ντύνουν» τα κοσμήματα σε διάφορες μορφές: σε δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ διέθετε μία από τις πιο πλούσιες συλλογές κοσμημάτων.

Ανάμεσά τους και το κολιέ La Peregrina, δώρο του Μπάρτον, το οποίο πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων (ο οίκος εκτιμούσε ότι θα πουληθεί για δύο με τρία εκατομμύρια δολάρια). 

Το κολιέ περιλαμβάνει ένα από τα πιο σημαντικά μαργαριτάρια: ανακαλύφθηκε στα 1500 στον Κόλπο του Παναμά και υπήρξε δώρο του Φιλίππου του ΙΙ της Ισπανίας στην σύζυγό του Μαίρη Τυδώρ.

Έναντι 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε το «Διαμάντι της Ελίζαμπεθ Τέιλορ», ένα διαμάντι 33,19 καρατίων, το οποίο χάρισε ο Ρ.Μπάρτον στην Τέιλορ το 1968. 

Ο Μπάρτον έκανε πολλά δώρα στην Τέιλορ. Της έκανε δώρα επειδή «η 
μέραήταν όμορφη» ή επειδή «ήταν Τρίτη» και πάντα της υπενθύμιζε ότι την αγαπούσε.

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της Κλεοπάτρας στην Ιταλία, ο διάσημος ηθοποιός έκανε συχνές επισκέψεις στον οίκο Bvlgari για να αγοράσει στην αγαπημένη του ένα κολιέ, ένα δαχτυλίδι, ένα βραχιόλι και σκουλαρίκια που σχημάτιζαν ένα σετ.

Φέρεται να είχε, μάλιστα, δηλώσει: «Η μόνη λέξη που ξέρει η Ελίζαμπεθ στα ιταλικά είναι Bvlgari».

Αν και τα περισσότερα κοσμήματα προέρχονται από τον Μπάρτον, υπάρχουν και άλλα που της τα χάρισαν άλλοι σύντροφοί της.

Η ίδια η Τέιλορ είχε 
εκφράσει την επιθυμία της να δημοπρατηθούν τα κοσμήματά της. «Ποτέ δεν θεώρησα τα κοσμήματά μου ως τρόπαια. Είμαι εδώ για να τα φροντίζω και να τα αγαπώ. Όταν πεθάνω και αυτά δημοπρατηθούν, ελπίζω ότι όποιος τα αγοράσει θα τους δώσει ένα καλό σπιτικό» είχε γράψει η Τέιλορ στα απομνημονεύματά της το 2002.

Εκτός από τα κοσμήματα, δημοπρατούνται, επίσης, φορέματα και αξεσουάρ που η ηθοποιός φορούσε σε πρεμιέρες και τελετές βραβείων. 

Πριν την δημοπρασία είχε προηγηθεί έκθεση των κοσμημάτων, για την οποία τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Newsroom ΔΟΛ 14 – 12 - 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου