Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευρωλίγκα αποθεώνει την αυτοκρατορία του ΠΑΟ


Λίγο πριν την κλήρωση του «top 16»

Σύγχρονη μπασκετική αυτοκρατορία χαρακτηρίζει τον Παναθηναϊκό η Ευρωλίγκα, σε αφιέρωμα που ετοίμασε εν όψει της κλήρωσης της φάσης των «16» που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα έξι τρόπαια που έχει κατακτήσει αλλά και στην προσπάθεια που θα κάνουν φέτος οι Πράσινοι ώστε να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα που κάνει το λεγόμενο back to back, να κατακτήσει δηλαδή για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης...

Αναλυτικά όσα αναφέρει το αφιέρωμα της Ευρωλίγκας:

«Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, ακολούθησε με επιτυχία το σχέδιό του στην κανονική περίοδο και πηγαίνει στο Top-16 όντας έτοιμος για καινούργιες προκλήσεις.

Παρά τους τραυματισμούς και την ενσωμάτωση πολλών καινούργιων προσώπων στην αρχική πεντάδα, οι πράσινοι κέρδισαν τα 7 από τα 10 παιχνίδια και πήραν την δεύτερη θέση στον δεύτερο όμιλο. Αλλά, όπως έχει γίνει κανόνας για τις ομάδες που έχει προπονήσει ο θρυλικός Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι προσδοκίες είναι να δουν τον Παναθηναϊκό, να γίνεται καλύτερος από γύρο σε γύρο, για να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει ακόμη κανένας από την ελληνική πλευρά. Να κερδίσει συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ο Παναθηναϊκός έχει χτίσει εδώ και καιρό 
μια υπερδύναμη στον ελληνικό αθλητισμό, κάτι που πρώτα άρχισε από τα εγχώρια πρωταθλήματα έχοντας 12 τίτλους σε 17 χρόνια μεταξύ του 1967 και 1984. Παρά την περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του 80' και στις αρχές του 90', κατά την οποία ο Παναθηναϊκός δεν πήρε κάποιο τίτλο, το Τριφύλλι επέστρεψε για να γίνει η κορυφαία ομάδα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. 

Το 1996, οι θρύλοι Παναγιώτης Γιαννάκης, Ντομινίκ Ουίλκινς και Φραγκίσκος Αλβέρτης, κατάφεραν να κερδίσουν τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο που παίρνει ελληνική ομάδα. Το 2000, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το δεύτερο Ευρωπαϊκό τρόπαιο του στην Θεσσαλονίκη, νικώντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι πράσινοι πήραν ξανά τον τίτλο το 2002, νικώντας την Βίρτους Μπολόνια.

Από το 1998, οι πράσινοι έχουν κερδίσει 13 στα 14 Ελληνικά πρωταθλήματα και έτσι έφτασαν τα 32. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Final-4 στην Μόσχα το 2005, αλλά η Μακάμπι του στάθηκε εμπόδιο για τον δρόμο του τίτλου. 

Η ομάδα ήταν 
μια νίκη απ' το να φτάσει στο Final-4 του 2006, αλλά τελικά αυτό το κατάφερε το 2007 και μάλιστα στο γήπεδό του, νικώντας την ΤΣΣΚΑ με 93-91. Δύο χρόνια αργότερα οι «πράσινοι» κατέκτησαν ξανά τον τίτλο στο Βερολίνο με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει τον τίτλο του κορυφαίου της Ευρωλίγκας, σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς στην ιστορία. 

Την τελευταία σεζόν στην Ευρωλίγκα, καλύτερος παίκτης αναδείχθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης καθώς οι πράσινοι πέταξαν εκτός συνέχειας την κάτοχο του τίτλου Μπαρτσελόνα και αντιμετώπισαν την Μακάμπι στον τελικό και κατέκτησαν τον τίτλο και τελικά συνέχισαν την κατάκτηση τίτλων στη Ελλάδα, φτάνοντας τα 9 συνεχόμενα, νικώντας τον "αιώνιο" αντίπαλό του Ολυμπιακό στους τελικούς.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια σύγχρονη αυτοκρατορία του μπάσκετ με πέντε τίτλους στην στροφή του αιώνα, έχοντας και 10 εμφανίσεις σε Final-4 στην ιστορία του θεσμού. Όλα δείχνουν πως ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει μια από τις δυνατότερες ομάδες και αυτό σημαίνει πως οι πράσινοι θα παλέψουν για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη και να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου για μια ακόμη φορά».

Newsroom ΔΟΛ  27 – 12 – 2011



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου