Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Με πρόβλημα υπογονιμότητας ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη


Στείρα ήπειρος

Ανησυχία προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα, με το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη να έχει μειωθεί, μόνο το 2003, στις 1,47 γεννήσεις ανά γυναίκα. 

Ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ στην Ευρώπη ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση με θέμα «Η γονιμότητα έχει σημασία»...Η έκθεση παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Ταρλατζή, ο οποίος κι εξήγησε τα αίτια της έξαρσης του φαινομένου και συζήτησε τρόπους για την αντιμετώπισής του.

Στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, πέραν από ιατρικούς λόγους, συντελεί και το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής, σημείωσε ο καθηγητής. Όπως εξήγησε, οι γυναίκες περιμένουν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί και -σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης- μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση των φαινομένων υπογεννητικότητα παίζει η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Παραγωγή - MAR, με τη βοήθεια της οποίας έχουν γεννηθεί 3,75 εκατ. μωρά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων, εξήγησε ο καθηγητής κ. Ταρλατζής.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ζευγαριών στην Ελλάδα σε θεραπείες γονιμότητας και την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση της γονιμότητας ως ιατρική και κοινωνική προτεραιότητα, ο κ. Ταρλατζής είπε, ότι «όσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει τη διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια». 

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους. 

Καταλήγοντας ενθαρρυντικά, ο καθηγητής τόνισε ότι «η ανάπτυξη της γονιμότητας δεν έρχεται να δώσει λύση μόνο σε δημογραφικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά κυρίως να δώσει χαρά και να στηρίξει τη δομή και επέκταση μιας οικογένειας, με άμεσο αντίκτυπο την ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 8 – 12 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου