Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πριν από 42.000 χρόνια, ο άνθρωπος πήγε πρώτη φορά για ψάρεμα


Όταν ο τόνος μπήκε στο μενού

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα ερευνητών από την Αυστραλία οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος είχε εντρυφήσει στην τέχνη του ψαρέματος πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύαμε. Η χρονολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος ψάρευε και μάλιστα σε μεγάλα βάθη πριν από 42 χιλιάδες έτη ενώ εντοπίστηκε και ένα αγκίστρι ηλικίας 23 χιλιάδων ετών...


Προϊστορικό ψάρεμα


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διατροφή του ανθρώπου από την θάλασσα ξεκίνησε πριν από περίπου 150 χιλιάδες έτη αλλά αφορούσε μόνο την συλλογή και κατανάλωση οστρακόδερμων που βρίσκονταν σε ρηχά νερά. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ανακάλυψαν όμως σε μια περιοχή του Ανατολικού Τιμόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό ευρήματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπος είχε καταφέρει να αναπτύξει μεθόδους ψαρέματος πριν από δεκάδες χιλιάδες έτη.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ψαροκόκαλα από 23 διαφορετικά είδη ψαριών τα οποία είχαν αποτελέσει τροφή των κατοίκων της περιοχής. Η ραδιοχρονολόγηση των ευρημάτων έδειξε ότι ορισμένα από αυτά έχουν ηλικία 42 χιλιάδων ετών. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα ψάρια υπάρχουν τόνοι και άλλα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν ανεπτυγμένες δυνατότητες αλιείας.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και αγκίστρια, το αρχαιότερο εκ των οποίων έχει ηλικία 23 χιλιάδων ετών και είναι φτιαγμένο από όστρακο, ενώ άλλα εργαλεία ψαρέματος (αγκίστρια, καμάκια κ.α) έχουν ηλικία 12 χιλιάδων ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ντόπιοι έβγαιναν στα ανοικτά και ψάρευαν με κάποια πρώιμα είδη πετονιάς. «Είναι τα παλαιότερα ευρήματα αλιείας στον κόσμο» αναφέρει ο Ίαν Μακ Νίβεν, του Πανεπιστημίου Monash στην Μελβούρνη που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Βήμα Science


Newsroom ΔΟΛ 26 – 11 – 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου