Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Προτίμησαν τις ελιές από την βίλα του μόδιστρου!


Μεγάλη ιδιωτική τράπεζα έβγαλε στο σφυρί για ένα εκατομμύριο ευρώ βίλα επώνυμου μόδιστρου στην Μύκονο αξίας τριών εκατ. ευρώ. Δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Αντίθετα, σε πλειστηριασμό ελαιώνα 500 στρεμμάτων στην Μεσσηνία παρουσιάστηκαν οκτώ ενδιαφερόμενοι! Να και ένα καλό μήνυμα από την κρίση. Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα πρότυπα της υπερκατανάλωσης και στρέφονται στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή...



Είναι σήμερα η κυρίαρχη τάση στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι η τάση αυτή δεν μπορεί ακόμη να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της στροφής των Ελλήνων προς πιο υγιή μοντέλα ανάπτυξης. Ένα δάσος καταστρέφεται σε χρόνο ρεκόρ, αλλά η αναγέννησή του απαιτεί πολύ χρόνο...

Θα σωθεί η Οικονομία αν χίλιοι ή δύο χιλιάδες συμπατριώτες μας ασχοληθούν με την παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου; Ασφαλώς και όχι! Είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι η πρόταση της εξόδου από την κρίση. Πρόκειται, όμως, για πραγματική εργασία και όχι για μία τυχοδιωκτική πράξη, σαν τις τόσες και τόσες που μας οδήγησαν τελικά στην κρίση της κοινωνίας και της Οικονομίας.

Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των τεμπέληδων και των απατεώνων, όπως μας παρουσιάζουν στο εξωτερικό μεγαλόσχημοι Έλληνες πολιτικοί. Η Ελλάδα έχει φιλότιμο, η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Αρκεί να κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, να δραστηριοποιηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Μία βίλα στην Μύκονο δεν είναι το παν. Δε μπορεί να είναι το ιδανικό μιας ολόκληρης κοινωνίας. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουρά από ενδιαφερόμενους για το εν λόγω ακίνητο είναι ένα σημάδι ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Όχι ότι το ακίνητο θα μείνει απούλητο στο τέλος, αλλά αν οι δύο πλειστηριασμοί γινόντουσαν πριν από δύο χρόνια, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr 2 – 12 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου