Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Βρετανία: Μειώθηκαν κατά 90% οι ληστείες τραπεζών


Από τις 847 το 1992 έγιναν μόλις 66 το 2011σύμφωνα με το BBC

Παραδοσιακοί κακοποιοί όπως ο «ληστής με τις γλαδιόλες» ή «ο ψηλός και ο κοντός» φαίνεται ότι θα τα έβρισκαν σκούρα με τα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας των τραπεζών. Ρολά που κατεβαίνουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και πέπλα τεχνητού καπνού φέρεται να μείωσαν κατά 90% τις ληστείες τραπεζών στη Βρετανία σε διάστημα δέκα ετών...

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το BBC, η Ένωση Βρετανικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι ληστείες μειώθηκαν από τις 847 το 1992 σε μόλις 66 το 2011.

Μια ανάλογη τάση καταγράφεται και στις ΗΠΑ, όπου οι ληστείες που καταγράφηκαν από το FBI το 2012 περιορίστηκαν στις 3.870, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ένωση Βρετανικών Τραπεζών αποδίδει την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες ασφάλειας. «Είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια» σχολίασε εκπρόσωπος της.

«Όποιος προσπαθήσει σήμερα να ληστέψει μια τράπεζα θα έρθει αντιμέτωπος με καλύτερο CCTV [τηλεόραση κλειστού κυκλώματος], προστατευτικά προπετάσματα που κλείνουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ή ακόμα και μια ειδική ομίχλη σχεδιασμένη να αποπροσανατολίζει τους κακοποιούς».

Μια άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία είναι συστήματα που ψεκάζουν τους ληστές με μια ουσία αόρατη με γυμνό μάτι, η οποία δύσκολα απομακρύνεται από το δέρμα και μπορεί αργότερα να αποκαλύψει τους δράστες.

Στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας έρχεται ωστόσο να προστεθεί και η σημερινή τακτική των τραπεζών να μην κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε μεμονωμένα υποκαταστήματα.

Η μείωση των ληστειών είναι όμως η μία πλευρά του νομίσματος. Στατιστικά στοιχεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου δείχνουν στροφή των κακοποιών προς τις χρηματαποστολές τραπεζών, ενώ στο Διαδίκτυο οι χάκερ θερίζουν και υποκλέπτουν μαζικά αριθμούς πιστωτικών καρτών, ή ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες web banking.

http://www.tovima.gr 27 – 12 – 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου