Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Στο μονοπάτι της απεξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα η Ελλάδα



Η αξιολόγηση του ορυκτού πλούτου και του δυναμικού υδρογονανθράκων, με στόχο τη μελλοντική εξόρυξη και αξιοποίησή τους, αποτελεί εθνική προτεραιότητα ειδικά αυτήν τη στιγμή, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, κηρύσσοντας την Τετάρτη την έναρξη των εργασιών του βαλκανικού συνεδρίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα...

"Σχεδιάζουμε τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα, ιδιαίτερα στη σημερινή ρευστή οικονομική συγκυρία", τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου. Και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι εισάγει το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και του ενεργειακού της ισοζυγίου που εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από αυτό, υφίσταται δυστυχώς με άμεσο τρόπο αυτή την περίοδο, τις επιπτώσεις από την έλλειψη σταθερότητας".
Μείωση της εξάρτησης σε βάθος 15ετίας
Ο υφυπουργός επανέλαβε τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, σε βάθος 15ετίας, θα μπορούσε να καλύπτει από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, ή με άλλα λόγια, θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 30% των δέκα με δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό συμμετοχή στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από νέες πηγές, όπως αυτήν της περιοχής της Κασπίας, είτε και από νέες διαδρομές αερίου.
"Για την εκπλήρωση του στρατηγικού της ρόλου και τη διακίνηση φυσικού αερίου είτε σε αέρια, είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG), η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές, αλλά και νέες που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην γειτονική Κύπρο και το Ισραήλ, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εμάς", τόνισε ο υφυπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε, ότι τόσο στην περίπτωση του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ όσο και στα ΕΛΠΕ θα προκριθεί η πρόταση εκείνη, που θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το δημόσιο συμφέρον.
News247.gr 26 – 9 – 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου