Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Στο φως οι τελευταίες στιγμές του Καίσαρα



Την ακριβή τοποθεσία της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα εντόπισαν ερευνητές του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών. Οπως αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, η καρέκλα στην οποία καθόταν ο Ιούλιος Καίσαρας την στιγμή της δολοφονίας του βρίσκεται ακριβώς πίσω από την σκηνή του θεάτρου του Πομπήιου στην Ρώμη...

Ορισμένα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα περιγράφουν την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα στην Ρώμη, στο Θέατρο του Πομπήιου το 44 προ Χριστού, από συνωμότες, με επικεφαλής τον Μάρκο Βρούτο και τον Γάιο Κάσσιο. Σήμερα, 2056 χρόνια αργότερα ομάδα ερευνητών του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών εντόπισε την ακριβή τοποθεσία που μαχαιρώθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας.
Το μυστήριο του θανάτου του Ιούλιου Καίσαρα άρχισε να λύνεται, όταν έρευνα που είχε ξεκινήσει στην περιοχή το 2002 εντοπίστηκε μέσω σάρωσης από μηχάνημα λέιζερ η τσιμεντένια κατασεκυή, πλάτους 3μ και ύψους 2μ, που τοποθετήθηκε μετά από εντολή του Αυγούστου για να καταδικάσει την δολοφονία του πατέρα του. Το εύρημα αυτό επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο Ιούλιος Καίσαρας μαχαιρώθηκε ακριβώς πίσω από την σκηνή του θεάτρου του Πομπήιου, την ώρα που προέδρευε της Συγκλήτου, καθισμένος σε μία καρέκλα.
Προς το παρόν, ερείπια του κτίσματος αυτού βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο Torre Argentina (Αργεντίνικος Πύργος) στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.
«Γνωρίζαμε πάντα ότι ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε στον συγκεκριμένο χώρο στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ., κυρίως μέσα ιστορικά κείμενα, αλλά δεν είχαμε πιο χειροπιαστές ενδείξεις που να προσδιορίζουν επακριβώς το σημείο», δήλωσε ο Αντόνιο Μοντερόζο, ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορίας του Κέντρου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
«Γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι το σημείο που προέδρευε της Συγκλήτου ο Ιούλιος Καίσαρας και στο οποίο μαχαιρώθηκε, περικλείστηκε από μία ορθογώνια κατασκευή που περιβαλλόταν από τέσσερις τοίχους, γεμίζοντας το εσωτερικό του με τσιμέντο. Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η κατασκευή έχει πάψει πλέον να είναι προσβάσιμη», πρόσθεσε ο ερευνητής.
«Προκαλεί δέος το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι σήμερα παίρνουν το λεωφορείο και το τραμ ακριβώς δίπλα από το σημείο που το 2056 μαχαιρώθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας», τόνισε ο Μοντερόζο.
Τα ερείπια από τον χώρο συνεδριάσεων ανήκουν στον αρχαιολογικό χώρο του Torre Argentina, έκτασης περίπου 54.000 τετραγωνικών μέτρων, και αποτελεί ένα οικοδομικό σύμπλεγμα που κατασκευάστηκε περίπου το 55 πΧ από τον Πομπήιο τον Μέγα σε ανάμνηση των στρατιωτικών επιτυχιών του.
ethnos.gr 11 – 10 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου