Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Κοράνι για Γκίνες στο Αφγανιστάν



Ο καλλιγράφος εργάστηκε για πέντε συνεχόμενα χρόνια προκειμένου να φιλοτεχνήσει το μεγαλύτερο Κοράνι στον κόσμο και να δείξει ότι μπορεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν να έχει υποστεί ζημιές αλλά δεν έχει καταστραφεί έπειτα από 30 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων.
Το πλούσιο βιβλίο, με σελίδες 2.28 επί 1.55 μέτρα, επικυρώθηκε ως το μεγαλύτερο Κοράνι του κόσμου, από το αφγανικό υπουργείο του Haj και τις θρησκευτικές αρχές, σύμφωνα με το πολιτιστικό κέντρο της Καμπούλ, όπου και φιλοξενείται...

Τον προηγούμενο τίτλο κατείχε ένα αντίγραφο, που αποκαλύφθηκε πέρυσι μάλιστα, στην περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας. Το τεράστιο Αφγανικό κοράνι ζυγίζει μισό τόνο, και οι 218 σελίδες του είναι κατασκευασμένες από χαρτί και υφάσματα. Το δέσιμό του είναι από δέρμα 21 κατσικών, και κόστισε στον δημιουργό του περίπου 300.000 λίρες Αγγλίας για να το κατασκευάσει.

Ο Mohammad Sabir Khedri, ο καλλιγράφος πίσω από το μεγαλόπνοο αυτό έργο, δούλεψε με εννέα ακόμη φοιτητές σε ένα σχέδιο που συνδυάζει χρυσό κείμενο με εκατομμύρια μικροσκοπικές, χρωματιστές τελείες, που δημιουργούν τη συμβολική διακόσμηση περιμετρικά από τις τεράστιες σελίδες.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα όμορφα χρώματα, προκειμένου να κάνει αυτό το ιερό βιβλίο πανέμορφο. Ωστόσο δεν είναι μόνο η καθαυτή κατασκευή άξια θαυμασμού. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο καλλιγράφος κατάφερε να κρατήσει την κατασκευή μυστική για δύο περίπου χρόνια καθώς το τεράστιο κοράνι είχε ήδη τελειοποιηθεί από το 2009. Όμως ο χώρος του πολιτιστικού κέντρου δεν θα ήταν έτοιμος μέχρι τις αρχές του 2012, όπου και τελικά μεταφέρθηκε.
Ως πιστός Μουσουλμάνος ο ίδιος ο καλλιτέχνης τόνισε ότι «θα ήμουν ακόμη πιο χαρούμενος αν κάποιος άλλος έφτιαχνε ένα ακόμη μεγαλύτερο Κοράνι, που θα υπηρετεί το Ισλάμ».
Από click@life Editors 19 – 1 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου