Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η λαμπερή Αφροδίτη επιστρέφει στον απογευματινό ουρανό

Αφροδίτη: Το πρωί Αυγερινός, το βράδυ Αποσπερίτης

Ραντεβού με τον Αποσπερίτη

Ο πλανήτης Αφροδίτη, γνωστός και ως Αποσπερίτης όταν εμφανίζεται μετά τη δύση του Ήλιου, θα εμφανίζεται και πάλι στο δυτικό ουρανό από αυτή την εβδομάδα. Θα γίνεται όλο και λαμπρότερη μέχρι τον Μάιο, οπότε θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί τον Ιούνιο ως Αυγερινός.

Η Αφροδίτη παρέμενε άφαντη εδώ και μήνες, καθώς είχε περάσει πίσω από τον Ήλιο όπως τον βλέπουμε από τη Γη και χανόταν στην εκτυφλωτική του λάμψη στη διάρκεια της ημέρας...


Κινούμενος προς την ανατολή, ο πλανήτης φαίνεται τώρα να απομακρύνεται από τον Ήλιο και να επανεμφανίζεται στα δυτικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο, εξηγεί το Space.com, o Αποσπερίτης θα είναι ορατός για μικρό χρονικό διάστημα κάθε βράδυ από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Θα εμφανίζεται ελάχιστα πάνω από τον ορίζοντα, αριστερά του σημείου όπου δύει ο Ήλιος, περίπου 50 λεπτά μετά τη δύση.

Όσο περνούν οι μέρες, η εμφάνιση της Αφροδίτης, η Αφροδίτη θα εμφανίζεται όλο και αργότερα μετά τη Δύση, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό της με γυμνό μάτι.

Για τους προσεκτικούς, το σόου θα γίνει πιο θεαματικό την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, οπότε ο Αποσπερίτης θα εμφανιστεί ελάχιστα πιο ψηλά από τον Ερμή στον δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό, περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Αν μάλιστα χρησιμοποιήσει κανείς κιάλια, θα μπορέσει να θαυμάσει δεξιά από τους δύο πλανήτες μια λεπτή «φέτα» φεγγαριού, μόλις λίγες ώρες μετά τη φάση της Νέας Σελήνης.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η Αφροδίτη θα είναι πιο λαμπρή και θα παραμένει όλο και περισσότερο χρόνο στον δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα.

Μερικές εβδομάδες πριν φτάσει στη μέγιστη λαμπρότητα στα μέσα της άνοιξης, ο δίσκος της Αφροδίτης θα εμφανίζεται φωτισμένος από τον Ήλιο μόνο κατά το ήμισυ, παίρνοντας έτσι σχήμα μισοφέγγαρου.

Στις αρχές Μαΐου, ο Αποσπερίτης θα είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε μέγεθος σε σχέση με τον Οκτώβριο, θα εμφανίζεται όπως πιο χαμηλά στον ορίζοντα μέχρι να εξαφανιστεί.

Θα παραμείνει και πάλι άφαντος μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα αρχίσει να εμφανίζεται τις πρωινές ώρες και θα ονομάζεται Αυγερινός.

Η Αφροδίτη, με μέγεθος και μάζα παραπλήσια της Γης, είναι το λαμπρότερο σώμα στον ουρανό λόγω της εγγύτητάς της στη Γη αλλά και λόγω της πυκνής ατμόσφαιρας που ανακλά το ηλιακό φως.

Μπορεί να έχει το όνομα της αρχαιοελληνικής θεάς της ομορφιάς, στην πραγματικότητα όμως οι συνθήκες στην επιφάνειά της είναι εφιαλτικές: η πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στη Γη, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 400 βαθμούς λόγω ενός ακραίου φαινομένου θερμοκηπίου, ενώ από τα πυκνά σύννεφα πέφτει μια αιώνια βροχή θειικού οξέος.
Newsroom ΔΟΛ 25 – 10 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου