Οι πρόσφατες ανακοινώσεις ερευνητών, που εκπορεύονται από σοβαρές μελέτες σχετικά με τα συστατικά που μπορεί να περιέχονται σε τροφές τις οποίες καταναλώνει ο περισσότερος κόσμος, οδηγούν ακόμα και τους ψυχραιμότερους να σκέπτονται ίσως και «παρανοϊκά» όταν πρόκειται για την τροφή τους...
Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, αν κανείς ακολουθεί ένα σωστό και ολοκληρωμένο διατροφικό πρόγραμμα –με φρούτα, λαχανικά, κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρια, αλλά και γλυκά σε μικρές ποσότητες- μπορεί να είναι βέβαιος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του, ακόμα και όταν οι τροφές αυτές περιέχουν μικρές ποσότητες «βλαπτικών» στοιχείων. Άλλωστε, ακόμα και ο αέρας που υπάρχει γύρω μας, δεν είναι καθαρός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε και να αναπνέουμε!
Εντούτοις, υπάρχουν τρεις τροφές που είναι αρκετά επικίνδυνες για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο φρόνιμο να αποφεύγονται και ιδιαίτερα εάν πρόκειται να καταναλωθούν μαζί.
Μη παστεριωμένο γάλα
Οι φανατικοί καταναλωτές του μη παστεριωμένου γάλακτος ισχυρίζονται ότι, μέσω αυτού λαμβάνονται ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια και ένζυμα, ενώ αντιθέτως από το παστεριωμένο όλα αυτά εκλείπουν. Όμως, οι επιστημονικές έρευνες εκτός του ότι δεν έχουν διαπιστώσει να ισχύει κάτι τέτοιο, έχουν αποδείξει ότι το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταδώσει από την αγελάδα στον καταναλωτή ακόμα και νοσήματα από τα οποία πάσχει το θηλαστικό, ενώ η παστερίωση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκλειστεί σχεδόν ένα τέτοιο επικίνδυνο ενδεχόμενο.
Ακατέργαστοι βλαστοί
Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο, 50 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους αυτό το καλοκαίρι μόνο στην Ευρώπη από κατανάλωση ωμών βλαστών φασολιών ή σόγιας! Όμως, τι μπορεί να τους κάνει τόσο επικίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία; Όλα ξεκινούν από την καλλιέργειά τους, που εάν δεν γίνει υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηριδίων επάνω στο βλαστό (όπως σαλμονέλας και E. coli), αλλά και από τη σωστή συντήρησή τους, αλλά και χρήση τους στο μαγείρεμα. Οπότε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν με βεβαιότητα όλα τα παραπάνω, ώστε να γίνει ασφαλής η κατανάλωση των ακατέργαστων βλαστών. Καλύτερη λοιπόν, η αποφυγή τους ή εάν κανείς δεν μπορεί να τους βγάλει εντελώς από τη διατροφή του, θα πρέπει να προηγείται της βρώσης τους ένα καλό βράσιμο σε καυτό νερό.
Ωμά οστρακοειδή
Όλοι γνωρίζουν ότι τα ωμά οστρακοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση εάν δεν είναι καλής ποιότητας, είναι σε κακές συνθήκες συντήρησης ή έχουν συλλεχθεί από βρώμικη θάλασσα. Είναι λοιπόν απαραίτητο κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι η περιοχή όπου μεγάλωσαν τα εν λόγω θαλασσινά ήταν καθαρή, ότι ο έμπορος που του τα προμηθεύει είναι αξιόπιστος σε θέματα συντήρησης και ότι ο ίδιος ο καταναλωτής, γνωρίζει πώς να τα συντηρήσει σωστά μέχρι να τα καταναλώσει. Μια δηλητηρίαση από ωμά οστρακόδερμα μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για την υγεία ενός ατόμου.
Capital.gr 14 – 10 – 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου