Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τα διαμάντια δεν φέρνουν την ευτυχία στον Αμαζόνιο


Ορισμένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών βρίσκονται θαμμένα στο κοκκινόχωμα της ζούγκλας του Αμαζονίου. Για τους ινδιάνους Σίντα-Λάργκα όμως, οι οποίοι ζουν σε αυτόν τον απομονωμένο καταυλισμό η ανακάλυψη αυτή έφερε περισσότερη κακοτυχία απ’ ό,τι πλούτη.
Η έλευση των πρώτων κυνηγών διαμαντιών το 1999, οι οποίοι στη συνέχεια πλημμύρισαν τη γη των ινδιάνων συνοδεύτηκε από εισβολή του οινοπνεύματος, των ναρκωτικών και της πορνείας. Θαμπωμένοι από τις υποσχέσεις για γρήγορο κέρδος μέσω της υπογραφής συμφωνιών με τους αδαμαντοθήρες, οι αρχηγοί των ινδιάνων πολλαπλασίασαν τα χρέη τους, τα οποία πλέον δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν, ιδιαίτερα δε μετά την τοποθέτηση μπλόκων από την αστυνομία στα όρια του καταυλισμού προκειμένου να εμποδίσει το λαθρεμπόριο διαμαντιών....

Σίντα-Λάργκα σημαίνει μεγάλη ζώνη και παραπέμπει στην ενδυματολογική ιδιαιτερότητα της φυλής. Για πολλές γενιές οι Σίντα-Λάργκα έζησαν στην απομονωμένη περιοχή κατά μήκος των ακτών του ποταμού Ρούζβελτ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Θίοντορ Ρούσβελτ, ο οποίος ηγήθηκε εξερευνητικής αποστολής στην περιοχή του νοτιοδυτικού Αμαζονίου πριν από περίπου 90 χρόνια.
Στη δεκαετία του ’60
«Την εποχή εκείνη δεν είχαμε ιδέα για την αξία των διαμαντιών» θυμάται ο αρχηγός των Σίντα-Λάργκα, Ρομπέρτο Κάρλος. «Εκείνη την εποχή δεν είχαμε χρήματα και ούτε γνωρίζαμε τη σημασία του χρήματος, καθώς ήταν στη φύση μας να ζούμε μακριά από τους άλλους, αποφεύγοντας κάθε συγχρωτισμό μαζί τους».
Ομως στη δεκαετία του ’60 κατασκευάστηκε μια εθνική οδός στα δυτικά, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκμετάλλευση της ζούγκλας από τους ξυλοκόπους. Η ανακάλυψη χρυσού, κασσίτερου και τελικώς της ύπαρξης διαμαντιών αύξησε τις ευκαιρίες πλουτισμού των Σίντρα-Λάργκα, αλλά και την οργή τους για την καταπάτηση της γης, που τους έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας, από τους λευκούς.
Πριν από δύο χρόνια οι Σίντρα-Λάργκα ξέσπασαν και σκότωσαν 29 αδαμαντοθήρες, οι οποίοι εργάζονταν χωρίς άδεια σε ορυχείο εντός των ορίων του καταυλισμού. Οι Σίντρα-Λάργκα παρουσιάστηκαν από τον Τύπο ως αιμοσταγείς άγριοι, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν τα διαμάντια για τον εαυτό τους. Οι ηγέτες της φυλής, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, κάλεσαν έναν δημοσιογράφο να τους επισκεφθεί. «Θέλαμε να του δείξουμε ότι, παρά τα όσα μας καταμαρτυρούν, δεν ψάχνουμε για διαμάντια, τόνισε ένας από τους αρχηγούς, ο Ιτα Σίντα-Λάργκα.
Το ορυχείο έκλεισε
Οι Σίντα-Λάργκα συμφώνησαν τον περασμένο Απρίλιο στο κλείσιμο του ορυχείου με αντάλλαγμα επίδομα 810.000 δολαρίων της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ενώ επέτρεψαν και τις περιπολίες της αστυνομίας στα χώματά τους για την αποφυγή άλλων εκτρόπων. Ομως το κεφάλαιο συρρικνώνεται και ο Ιτα Σίντα-Λάργκα προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει νέα βοήθεια «η εκεχειρία λύεται στο τέλος του έτους».
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι ακτιβιστές αποκαλύπτουν άλλη μια αιτία της οργής των Σίντα-Λάργκα για τους λευκούς, την οποία αποφεύγουν να θίξουν από ντροπή. «Οπως μου είπαν οι γυναίκες της φυλής έχουν βαρεθεί να βλέπουν τους αδαμαντοθήρες να φέρνουν ναρκωτικά και να βιάζουν τα κορίτσια τους, ακόμα και τα κορίτσια των 13 και 14 χρόνων. Ζητούν λοιπόν από τους άνδρες της φυλής να αντιδράσουν», υπογραμμίζει ακτιβίστρια.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο τα χρήματα από τα διαμάντια οδήγησαν πολλούς Σίντα-Λάργκα στην αγορά αυτοκινήτων, σπιτιών και άλλων αγαθών επί πιστώσει μέσω των λευκών μεσαζόντων. Μετά το κλείσιμο του ορυχείου και τη διακοπή των κυβερνητικών
κονδυλίων, αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.
Σύμφωνα με τη Βραζιλιάνα ανθρωπολόγο, Ινές Χαργκρέιβς η πλειοψηφία των αρχηγών των ινδιάνων είναι εξηντάρηδες, οι οποίοι γεννήθηκαν όταν η φυλή ζούσε απομονωμένη και έχουν θολές μνήμες του εξιδανικευμένου παρελθόντος, καθώς και της βίαιης εισβολής της κοινωνίας της Βραζιλίας στον κόσμο τους..
Οι 27 αρχηγοί της φυλής θεωρήθηκαν ύποπτοι κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη δολοφονία των 29 αδαμαντοθήρων. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι μέλη της φυλής συμμετείχαν στις δολοφονίες, οι οποίες όμως ήταν αποτέλεσμα της αδιαφορίας των αρχών της Βραζιλίας στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των Σίντα-Λάργκα.
«Ζητήσαμε ξανά και ξανά από την αστυνομία να απομακρύνει τους κυνηγούς διαμαντιών και δεν το έκαναν. Τους πιάσαμε ομήρους και τους παραδώσαμε στην αστυνομία, η οποία τους άφησε ελεύθερους την ίδια μέρα. Οι κυνηγοί επέστρεψαν κι άρχισαν να μας περιπαίζουν. Οπότε είπαμε ώς εδώ και μη παρέκει κι αποφασίσαμε να τους δείξουμε το σκληρό μας πρόσωπο», τόνισε ο Ιτα Σίντα-Λάργκα.
Αλλες επενδύσεις
Οι αρχές απαντούν ότι η νομοθεσία επιτρέπει την απελευθέρωση των κατηγορούμενων με εγγύηση, αλλά η απάντηση δεν ικανοποιεί τους ινδιάνους, οι οποίοι εκλαμβάνουν τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στα όρια του καταυλισμού ως μέτρο περιορισμού και όχι προστασίας τους.
«Αυτή είναι η γη μας και μόνο εμείς αποφασίζουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να έρθει να μας πει τι και πώς θα πράξουμε. Δεν επιτρέψαμε ποτέ και σε κανέναν να μας εξουσιάσει και δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε σήμερα», δήλωσε ένας από τους αρχηγούς, ο Ζοάο Μπράβο-Λάργκα, ο οποίος τόνισε οργισμένα ότι τα δημοσιεύματα του Τύπου που του έδωσαν το υποκοριστικό «Αρχοντας των Διαμαντιών» είναι γεμάτα πονηρά ψεύδη. «Δεν ασχολούμαστε μόνο με διαμάντια. Εχτισα ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο για να έχουμε ηλεκτρικό, ενώ ξεκίνησα και ένα πρόγραμμα ιχθυοκαλλιέργειας», συμπλήρωσε ο Ζοάο Μπράβο-Λάργκα. Αλλοι αρχηγοί της φυλής χρησιμοποίησαν τα χρήματα από τα διαμάντια για την αγορά μεγάλων κοπαδιών βοοειδών ή για να επενδύσουν σε οπωροφόρα, με την ελπίδα της πώλησης φρούτων στην αγορά της Βραζιλίας.
Ωστόσο, η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχουν κρύψει μεγάλες ποσότητες διαμαντιών και εξοπλισμό για την εξόρυξη διαμαντιών, μέσα στη ζούγκλα, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και πάλι τον εντοπισμό κοιτασμάτων.
Πρόσφατα οι ινδιάνοι προσπάθησαν να πουλήσουν διαμάντια μέσω των κρατικών τραπεζών, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, όμως οι τιμές στις οποίες δημοπρατήθηκαν δεν ικανοποίησαν τους ινδιάνους. «Δεν μας επέτρεψαν να παραστούμε στη δημοπρασία, μας υποσχέθηκαν εκατομμύρια και μείναμε με άδεια χέρια. Μας κορόιδεψαν όπως όλοι οι λευκοί» διαμαρτυρήθηκε ο Πίο Σίντα-Λάργκα. Η κυβέρνηση απάντησε ότι οι ινδιάνοι αγνοούν εσκεμμένως την ύπαρξη φόρων.
Οι γεωλόγοι τονίζουν ότι τα αποθέματα διαμαντιών στην περιοχή είναι τεράστια. Ωστόσο, οι αρχηγοί της φυλής δείχνουν διχασμένοι: από τη μία πλευρά θέλουν να κρατήσουν μακριά τους ξένους και να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι τον πλούτο, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν να αφήσουν τα διαμάντια ανέγγιχτα μέσα στη γη.

Καθημερινή 3 – 1 – 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου