Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο αόρατος μανδύας δεν είναι όνειρο




Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα πολύ λεπτό υλικό που μελλοντικά θα μας κάνει να μη φαινόμαστε

Ενα πολύ λεπτό υλικό που μελλοντικά θα μας κάνει… αόρατους κατασκεύασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους. Το λεπτό υλικό περιέχει μικροσκοπικές δομές, που όλες μαζί σχηματίζουν ένα «μεταϋλικό» που μπορεί να «διαχειριστεί» το φως κατά τρόπο ώστε να κάνει διάφορα αντικείμενα αόρατα. Βέβαια, και στο παρελθόν είχαν κατασκευαστεί τέτοια υλικά. Ωστόσο, είναι δυνατό να «λειτουργήσουν» μόνο όταν το φως είναι χρώματος πέρα από το φάσμα που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι....

Μεταϋλικά
Τα μεταϋλικά λειτουργούν διακόπτοντας τη ροή του φωτός και επιτρέποντας την αντανάκλασή του κατά τρόπο ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους νόμους της οπτικής, μόνο δομές με αρκετά μεγάλο μέγεθος μπορεί να διαχειριστούν το φως κατ’ αυτόν τον τρόπο. Για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στο μήκος κύματος που είναι ορατό από το μάτι μας χρειαζόμαστε νανοδομές. Ο Αντρέα ντι Φάλκο, συντάκτης της σχετικής μελέτης, λέει ότι «το πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός υλικού που θα μας κάνει πραγματικά αόρατους είναι να φανταστούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο». Οπως φαίνεται ο δρ Ντι Φάλκο όχι μόνο ονειρεύτηκε ότι θα μας κάνει αόρατους, αλλά έκανε και ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας το εύκαμπτο μεταϋλικό που στρέφει το φως.
Ο καθηγητής Ορτγουιν Ες της έδρας των μεταϋλικών στο Imperial College του Λονδίνου επισημαίνει ότι το υλικό που κατασκευάστηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους είναι απλά ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία υλικών που θα μας κάνουν αόρατους.

Το επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να καταγραφούν οι μεταβολές των οπτικών ιδιοτήτων του υλικού, καθώς αυτό κάμπτεται ή διπλώνεται. Εάν αποδειχθεί ότι οι ιδιότητες εξαρτώνται από την κίνηση, τότε είναι δυνατόν το νέο υλικό να χρησιμοποιηθεί για τους φωτογραφικούς φακούς. Αν πάλι παραμένουν αμετάβλητες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φακών επαφής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5 - 11 - 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου