Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον κόσμο


«Γινόμαστε ένα με τις κοινότητες, δίχως διάκριση»
Στο Κολουέζι, πρωτεύουσα της επαρχίας Κατάνγκα του Κονγκό, οι εκδηλώσεις της ορθόδοξης ιεραποστολής για την εορτή των Χριστουγέννων ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο. «Μετά από μια μακρά περίοδο κατηχήσεως βαπτίσαμε 485 πιστούς όλων των ηλικιών. Αυτή είναι η πρώτη μας γιορτή. Επίσης στα 55 σχολεία μας που φοιτούν περισσότεροι από 13.000 μαθητές διοργανώθηκαν Χριστουγεννιάτικες γιορτές» δηλώνει στην «Κ» ο επίσκοπος κ. Μελέτιος, ο οποίος διευκρινίζει πως μόνο το ένα τρίτο των μαθητών είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε και να φροντίζουμε για όλους» τονίζει....


Το ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό, που υπάγεται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον σημερινό μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο και συνεχίστηκε από τον δραστήριο π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος το 1988 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο διάδοχός του κ. Μελέτιος παρέλαβε ένα σημαντικό έργο και την ευθύνη διαποίμανσης χιλιάδων νεοφώτιστων ορθοδόξων πιστών. «Είναι αδιάκοπη η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους ντόπιους, να τους συμπαρασταθούμε, να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, να γίνουμε ένα με τις κοινότητές τους, να εκφραζόμαστε μέσα από τα συναισθήματά τους» σημειώνει ο επίσκοπος Μελέτιος. «Αυτές τις ημέρες των εορτών εντείνουμε το φιλανθρωπικό έργο μας. Στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες δίνουμε δύο κιλά κρέας, λίγο λάδι, αλεύρι, είδη πρώτης ανάγκης. Αύριο θα επισκεφθούμε περίπου 200 φυλακισμένους και θα τους προσφέρουμε φαγητό και δώρα. Μια ομάδα θα πάμε και στο σχολείο που έχουμε δημιουργήσει για παιδιά με προβλήματα ακοής για να τους μοιράσουμε παιχνίδια. Είναι μερικές μόνο ταπεινές προσπάθειες εκδήλωσης της αγάπης της Εκκλησίας χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε διάκριση. Τώρα οικοδομούμε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα και ελπίζουμε πως με τη στήριξη πιστών από την Ελλάδα θα την ολοκληρώσουμε και θα την εξοπλίσουμε ώστε να μπορούμε να θεραπεύουμε τους ασθενείς αυτής της πολύπαθης περιοχής» τονίζει ο επίσκοπος Κολουέζι. Στην περιοχή της Κατάνγκα, υπάρχουν δύο μεγάλα αγροκτήματα όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σχεδιάζεται η ανέγερση ενός νέου νηπιαγωγίου, βιβλιοθήκης, ενώ στην πόλη Λουμπομπάσι οικοδομείται ένα σύγχρονο τυροκομείο όπου θα εκπαιδεύονται οι σπουδαστές του ιεραποστολικού κέντρου. Ηδη έχει δημιουργηθεί φάρμα ζώων και η γαλακτοκομική παραγωγή προωθείται στις φτωχές κοινότητες.
Παράλληλα, η ιεραποστολή στο Κολουέζι, που στην πραγματικότητα είναι μια μικρή πόλη που απασχολεί διακόσιους εργαζόμενους, δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εκπαιδευτούν στην πληροφορική σε εξοπλισμένες με υπολογιστές αίθουσες που διαθέτει. «Η βασική βοήθεια έρχεται από την Ελλάδα μέσω του ιεραποστολικού συνδέσμου ”Κοσμάς ο Αιτωλός” που δημιουργήθηκε στη μνήμη του π. Κοσμά. Αλλά και απλοί πιστοί ενισχύουν το έργο μας» τονίζει ο κ. Μελέτιος και ζητάει από όλους να μην ξεχνούν τους φτωχούς λαούς της Αφρικής.
Διακονία από Πακιστάν ώς και τις Φιλιππίνες
«Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι λίγο περίεργες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι χριστιανοί είναι απόλυτη μειοψηφία. Γι’ αυτό είναι παράδοξο να βλέπουμε τους δρόμους, τα μαγαζιά ακόμα και ορισμένα σπίτια να στολίζονται» δηλώνει στην «Κ» ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, περιγράφοντας την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αχανή μητρόπολή του, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 20 χώρες. «Σε ορισμένες οι χριστιανοί με δυσκολία θα μπορέσουν να πάνε σήμερα στην Εκκλησία. Υπάρχουν περιοχές που επισήμως δεν λειτουργούν ναοί, με αποτέλεσμα η χριστουγεννιάτικη λειτουργία να τελεσθεί σε κάποια σπίτια όπου οι ορθόδοξοι πιστοί θα συγκεντρωθούν με το πρόσχημα κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης».
Η ιεραποστολική μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκτείνεται από το Πακιστάν μέχρι και τις Φιλιππίνες. Τα κυρίαρχα προβλήματα είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο αναλφαβητισμός και η φτώχεια. «Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι η ανοιχτή ψαλίδα μεταξύ του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας. Υπάρχουν άνθρωποι που η μόνη τους περιουσία είναι ένα σεντόνι. Μένουν στο δρόμο, κάνουν οικογένειες και γεννιούνται τα παιδιά τους στο δρόμο, πεθαίνουν στο δρόμο. Και κανένας δεν θα τους δώσει ποτέ σημασία. Λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν» τονίζει ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και συνεχίζει: «Στην Ορθοδοξία ξέρουμε ότι η πίστη χωρίς τα έργα αγάπης είναι νεκρή γι’ αυτό και προσπαθούμε αυτό που πιστεύουμε, διδάσκουμε και λέμε να το κάνουμε πράξη μέσα από έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Ιδρύσαμε ορφανοτροφεία, δημοτικά, γυμνάσια και τεχνικές σχολές στις οποίες παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μπορούν να εξειδικεύονται σε κάποιες τέχνες για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τη μοίρα του δρόμου. Δημιουργήσαμε κλινικές, ιατρεία και οδοντιατρεία και οργανώνουμε αποστολές για παροχή τροφίμων, ρουχισμού και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για παράδειγμα στη Βεγγάλη της Ινδίας υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τυφλοί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα οφθαλμιατρείο με αποτέλεσμα από πολύ απλές παθήσεις οι άνθρωποι να τυφλώνονται. Σκεφτείτε ότι το απλό κολλύριο που στην Ελλάδα το βρίσκετε παντού, στη Βεγγάλη δεν υπάρχει. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε μια οφθαλμολογική κλινική».
Στο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Καλκούτας εκατοντάδες φτωχοί βρίσκουν βοήθεια. «Στην προσφορά και τη διακονία μας δεν χωρούν φυλετικοί ή θρησκευτικοί διαχωρισμοί. Ολα είναι ανοιχτά σε όλους χωρίς διακρίσεις», υπογραμμίζει ο κ. Νεκτάριος.
Δυναμική κοινότητα στην Κορέα
Στη μακρινή Κορέα με τους περίπου πενήντα εκατομμύρια κατοίκους οι ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν ξεπερνούν τους τρεις χιλιάδες. Αποτελούν, ωστόσο, μια δυναμική κοινότητα με σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο. «Πρόκειται για μια μαρτυρία σε έναν κόσμο που δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι ο Χριστός. Είναι μια μαρτυρία της ορθόδοξης παράδοσης, η οποία δεν έχει σχέση με τον προσηλυτισμό. Οι Εκκλησίες μας, οι ενορίες μας και οι καρδιές μας είναι ανοιχτές για να δεχτούμε όποιον θέλει να ακούσει αυτό που έχουμε να του μεταφέρουμε, περισσότερο με τη ζωή μας και λιγότερο με τα λόγια μας. Οι ορθόδοξοι εδώ είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι απ’ ό,τι συμβαίνει στις λεγόμενες χριστιανικές χώρες», σημειώνει στην «Κ» ο μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος.
Ο μεγάλος άγνωστος
Υπενθυμίζει δε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τρεις φορές την Κορέα. «Δείχνει το ενδιαφέρον που έχει η μητέρα Εκκλησία για την Απω Ανατολή όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της γης και η Ορθοδοξία είναι ο μεγάλος άγνωστος». Σήμερα ο Κορέας Αμβρόσιος θα τελέσει τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στα κορεάτικα αλλά και στα ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά για τους ορθοδόξους από άλλες χώρες, που εργάζονται εκεί.

Πηγή in.gr 25 – 12 – 08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου