Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τζιμ Μόρισον: Ο Lizard King της δεκαετίας του ΄60



Ο Τζιμ Μόρισον αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και μαζί με τους Doors άφησαν το δικό τους μουσικό αποτύπωμα. Τη μεγάλη επιτυχία του ωστόσο ακολουθούσαν πάντα ιστορίες για ποτό, ναρκωτικά και κακές συμπεριφορές.
Ο James Douglas Morrison όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα. Η μητέρα του Clara Clarke Morrison ήταν μια απλή νοικοκυρά και ο πατέρα του George Stephen Morrison ήταν αεροπόρος του ναυτικού που κατάφερε να φτάσει μέχρι το βαθμό του Ναυάρχου και να παίξει σημαντικό ρόλο σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Όμως ο πατέρας του ήταν και λάτρης της μουσικής καθώς αγαπούσε το πιάνο και απολάμβανε να παίζει σε φιλικές συγκεντρώσεις στο σπίτι τους...

Ακόμα πολύ μικρός ο Μόρισον έδειχνε ένα πολύ υπάκουο αλλά και ιδιαίτερα έξυπνο παιδί με κλήση στο διάβασμα το γράψιμο και τη ζωγραφική. Ωστόσο μια τραυματική εμπειρία που έζησε σε ηλικία πέντε ετών φαίνεται ότι άλλαξε όλη του τη ζωή. Μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο όπως διέσχιζαν την έρημο του Νέου Μεξικού συνάντησαν ένα φορτηγό γεμάτο ινδούς εργάτες που είχε μόλις ανατραπεί. Ο Μόρισον θυμόταν τους αιμόφυρτους επιβάτες και τα άψυχα σώματα στην άσφαλτο για όλη του τη ζωή και όπως είχε πει και ο ίδιος ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά ένιωσε φόβο. Αν και η οικογένειά του θεωρεί ότι η μικρή ηλικία του Μόρισον στο περιστατικό τον έκανε να υπερβάλει ωστόσο γεγονός παραμένει ότι εκείνη η στιγμή χαράχτηκε για πάντα στην παιδική του μνήμη ενώ και στο τραγούδι του Peace Frog  χρόνια αργότερα περιέγραφε το συμβάν μέσα από τους στίχους του.

Οι μετακινήσεις ήταν συχνό φαινόμενο της οικογένειας καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά με αποτέλεσμα να μείνει πρώτα στην Φλόριντα και έπειτα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια όπου και παρακολούθησε το George Washington High School. Η εφηβεία δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ανεπηρέαστο και σύντομα επαναστάτησε απέναντι στην αυστηρή πειθαρχία του πατέρα του ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το αλκοόλ και τις γυναίκες. Ποτέ όμως δεν σταμάτησε να διαβάζει να γράφει και να είναι αξιοπρεπής μαθητής αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη μάθηση.
Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Ταλαχάσι για να μεταφερθεί λίγο αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο τμήμα κινηματογράφου. Η σχολή ταίριαξε απόλυτα στον επαναστατικό χαρακτήρα του Μόρισον καθώς είχε μόλις δημιουργηθεί και η ακαδημαϊκή πειθαρχία ακόμα ήταν ρευστή, ενώ εκείνος έδειχνε παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον για την ποίηση στο UCLA ρουφώντας τη ρομαντική ποίηση του William Blake και τις ανατρεπτικές συνθέσεις των Allen Ginsberg και Jack Kerouac. Γρήγορα το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο όμως θα εξατμιζόταν αν και παρέμεινε στο κολέγιο φοβούμενος μια πιθανή κατάταξή του στο Βιετνάμ κάτι που είχε ο ίδιος αναφέρει.

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο το 1966 η εταιρεία Elektra Records θα υπογράψει συμβόλαιο στους Doors και τον Ιανουάριο του 1967 το πρώτο άλμπουμ της μπάντας τίθεται σε κυκλοφορία. Αν και το πρώτο τους σινγκλ Break on Through δεν σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία το δεύτερο σινγκλ Light my Fire ήταν εκείνο που τους εκτόξευσε στην κορυφή τοποθετώντας τους στο No1 του Billboard με τα 100 πιο δημοφιλή τραγούδια. Ήδη από τότε ο Μόρισον είχε αρχίσει να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά κάτι που φάνηκε και στην συναυλία που ακολούθησε της μεγάλης επιτυχίας του συγκροτήματος.
Ο συνδυασμός της σκοτεινής ποίησης του Μόρισον σε συνδυασμό με την ξέφρενη σκηνική παρουσία και την μοναδική ψυχεδελική ροκ ήταν ο συνδυασμός της επιτυχίας πολλών επιτυχημένων άλμπουμς που ακολούθησαν, όπως τα The Soft Parade, Morrison Hotel και L.A. Woman. Αν και το συγκρότημα είχε μικρή θητεία στα μουσικά πράγματα, η άνοδός μέχρι την κορυφή είχε σαν αποτέλεσμα ο Μόρισον να αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα και η προσωπική του ζωή να είναι πλέον στο κέντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Ο εθισμός του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ δεν άργησε να επιδεινωθεί με αποτέλεσμα βίαιες συμπεριφορές και προκλητικές σκηνές στις συναυλίες του, που προκαλούσαν από τη μία την οργή της αστυνομίας και των ιδιοκτητών των νυχτερινών κέντρων και από την άλλη μάγευαν το κοινό που τον ακολουθούσε.
Στην προσωπική του ζωή ο Μόρισον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του με την Pamela Courson αν και έκανε ένα σύντομο γάμο με την δημοσιογράφο Patricia Kennealy σε μια ειδωλολατρική τελετή το 1970 την ίδια στιγμή που η φήμη του περιβόητου γυναικά τον ακολουθούσε.Μάλιστα, στην διαθήκη του ο Μόρισον άφησε την περιουσία του στην Courson αν και το δίκαιο θεωρούσε νόμιμο κληρονόμο την γυναίκα του.
Σε μια προσπάθεια να πάρει και πάλι τον έλεγχο της ζωής του, ο Μόρισον άφησε για ένα διάστημα τους Doors την άνοιξη του 1971 και μετακόμισε στο Παρίσι με την Courson. Δυστυχώς, τα ναρκωτικά και η κατάθλιψη τον ακολουθούσαν και εκεί. Στις 3 Ιουλίου του 1971, η Pamela Courson βρήκε το είδωλο της μουσικής νεκρό στην μπανιέρα του διαμερίσματός τους πιθανότατα από καρδιακή ανεπάρκεια καθώς η γαλλική αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής πράξης και έτσι δεν έγινε αυτοψία αφήνοντας φυσικά ταυτόχρονα και τα σενάρια γύρω από τον θάνατό του να οργιάζουν. Η τελευταία του κατοικία βρίσκεται στο κοιμητήριο Pere Lachaise στο Παρίσι και αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά μνημεία του Παρισιού.

Ο Τζιμ Μόρισον άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 27 ετών δημιουργώντας άθελά του και έναν τεράστιο θρύλο γύρω από το όνομά του. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αστέρια της εποχής του ροκ εντ ρολ καθώς μέσα από τους στίχους του εξέφρασε τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις που βίωνε εκείνη την εποχή ένας τεράστιος αριθμός νέων. Ο πρόωρος θάνατός του στέρησε από την παγκόσμια μουσική σκηνή έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο καλλιτέχνη αλλά και ένα σπινθηροβόλο μυαλό που ήξερε πάντα πώς να τραβάει την προσοχή και πώς να προωθεί μπουσικές καινοτομίες.
Capital.gr 19 – 5 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου