Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ύπουλα τρόφιμα



Θεωρούνται υγιεινά, αλλά στοιχειώνονται από ζάχαρη, υδατάνθρακες και άλλα δαιμόνια, όπως μας ενημέρωσε το περιοδικό ΄Playboy΄.

Τα αποξηραμένα φρούτα
Συστήνονται ακόμα και σε ανθρώπους που κάνουν δίαιτα και θεωρούνται εξαιρετική τροφή, αφού διατηρούν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά των νωπών φρούτων. Κάποια, όμως, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης. Περισσότερη απ΄ όλα τα αποξηραμένα μάνγκο...
Το ψωμί ολικής αλέσεως
Στη θεωρία, αυτό είναι το καλύτερο ψωμί που μπορείς να φας όταν κάνεις διατροφή ή προσπαθείς να χάσεις βάρος, αρκεί βέβαια να τρως μία φέτα την ημέρα. Στην πράξη, ένα ταπεινό σαντουιτσάκι να ετοιμάσεις (στους περισσότερους πολιτισμούς αυτό απαιτεί δύο φέτες ψωμί), θα βάλεις στο στομάχι σου την ίδια ποσότητα υδατανθράκων που θα έβαζες αν έπινες τέσσερις μπιρίτσες!

Τα smoothies

Υποτίθεται ότι είναι η καθωσπρέπει εναλλακτική στα αναψυκτικά, αλλά κάποια smoothies, κυρίως τα πρωτεϊνούχα που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια, περιέχουν σε κάθε μπουκαλάκι όση ζάχαρη περιέχει ένα παγωτό σε κυπελλάκι. Εξαίρεση ίσως, αλλά αρκετά εξεζητημένη αποτελούν τα smoothies με αμυγδαλέλαιο. Ο Μπιλ Κλίντον διατεινόταν ότι η κατανάλωσή τους τον βοήθησε να χάσει 10 κιλά.

Το γιαούρτι

Υπό κανονικές συνθήκες το γιαουρτάκι είναι ιδανική πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών και θρεπτικού λίπους. Υπό αυτές τις κανονικές συνθήκες, βέβαια, είναι κάπως βαρετό, αν όχι άνοστο. Οτιδήποτε, όμως, προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του (σιρόπι, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.) το μετατρέπει σε άσυλο υδατανθράκων. Αυτή τη στιγμή, πάντως, ένα «δικό μας» γιαούρτι θεωρείται το πιο ποιοτικό τρόφιμο στον κόσμο: το στραγγιστό, για τους (αλλοδαπούς) φίλους «greek yogurt».

Τα δημητριακά

Όταν αντικαθιστούν κάποιο από τα βασικά γεύματα της ημέρας, τα δημητριακά είναι ευεργετικά. Όταν, όμως, καταναλώνονται ως νόστιμη σφήνα ανάμεσα σε πλήρη γεύματα, φορτώνουν τον οργανισμό με υδατάνθρακες που δύσκολα ξεφορτώνεται. Σε κάθε περίπτωση, τα σκέτα είναι πιο αθώα από τα σοκολατούχα και τα light πιο αθώα από τα σκέτα.

Το κάστανο ρύζι

Οι διαιτολόγοι το προκρίνουν έναντι οποιουδήποτε άλλου τύπου ρυζιού, αλλά δεν παύει να είναι ρύζι. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε μεριδούλα του εμπεριέχονται 35 γραμμάρια υδατανθράκων.

Τα ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά

Νοστιμίζουν τη σαλάτα χωρίς να επιβαρύνουν όσο τα άλλα ντρέσινγκ, αλλά συνήθως η απουσία του λίπους ισοσταθμίζεται από τους παρασκευαστές με προσθήκη σακχάρων. Το τίμιο λαδόξιδο κάνει την ίδια δουλειά (νοστιμίζει) χωρίς τις ίδιες παρενέργειες.

Ο χυμός του ροδιού

Είναι δροσιστικός, αναζωογονητικός και ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιοξειδωτικά. Παρουσιάζει όμως υψηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο φυσικό χυμό φρούτου.

Το σιρόπι καλαμποκιού

Κάποτε θεωρούνταν καλή εναλλακτική στη ζάχαρη, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ποσότητα φρουκτόζης που περιέχει δε μεταβολίζεται εύκολα από το συκώτι, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε λίπος και να κατακρατείται από τον οργανισμό. Ανέκαθεν, βέβαια, γνωρίζαμε ότι καμία γλυκαντική ουσία δεν είναι προτιμότερη από το μέλι.

Τα τσιπς λαχανικών

Μεταξύ μας, δε διαφέρουν σε πολλά πράγματα από τα πατροπαράδοτα τσιπς, τα πατατάκια. Το ότι είναι «τσιπς λαχανικών» δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Και οι πατάτες, άλλωστε, λαχανικά είναι.
Αναδημοσίευση από το τεύχος Απριλίου Νο196 του περιοδικού ΄Playboy΄.

Capital gr. 26 – 5 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου