Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Μέχρι πόσα αυγά μπορούμε να φάμε;



Τα αυγά κάποτε δαιμονοποιήθηκαν πως κάνουν κακό στην καρδιά, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναβρεί τη θέση τους ως τροφή για τη βελτίωση της υγείας, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά, αλλά είναι σε θέση να βοηθήσουν και στη μείωση του σωματικού βάρους!

Εκ παραλλήλου, σε μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 1200 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη, διαπιστώθηκε η δημιουργία καρωτιδικής πλάκας – μια κέρινη ουσία που φράσει τα αιμοφόρα αγγεία και συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους – η οποία ήταν μεγαλύτερη σε άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο αυγά την εβδομάδα. Οι ερευνητές κατηγόρησαν ειδικά τους κρόκους γι αυτό. Βέβαια, καναδική μελέτη επισημαίνει πως, μετά την ηλικία των 40, η πλάκα αυτή αυξάνεται ούτως ή άλλως... 
Πριν από μερικά χρόνια, ο Bruce Griffin, καθηγητής διατροφικού μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ανέλυσε περί τις 30 μελέτες των 30 τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκαν για τα αυγά και διαπίστωσε πως, «δεν έχουν σημαντικά κλινική επίπτωση στα επίπεδα της χοληστερόλης».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, επισημαίνει ότι τα αυγά βρέθηκαν να βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης! Αντίστοιχα, πέρσι, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ανακάλυψαν πως, ο κρόκος του αυγού περιέχει δύο σημαντικά αμινοξέα, την τρυπτοφάνη και την τυροσίνη, σχεδόν σε διπλάσια ποσότητα από ότι ένα μήλο. Αυτό συμβαίνει στα ωμά αυγά, διότι στα τηγανισμένα ή τα βραστά, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών μειώνονται περίπου στο μισό!

Χάρη στην αλλαγή της διατροφής των κοτόπουλων, τα αυγά σήμερα είναι πιο υγιεινά από εκείνα που παράγονταν 30 χρόνια πριν. Τα σύγχρονα αυγά, έχουν περίπου 70% περισσότερη βιταμίνη D και τη διπλάσια ποσότητα σεληνίου. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει επίσης 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν περίπου 20% λιγότερο λίπος, 13% λιγότερες θερμίδες και 10% λιγότερη χοληστερόλη από εκείνα 30 χρόνια πριν.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, μπορούμε να τρώμε όσα αυγά θέλουμε, αρκεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο, εκτός και εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση υπερχοληστερολαιμίας.
capitalhealth.gr 17/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου