Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Έλβις Πρίσλεϋ (Elvis Presley): 35 χρόνια χωρίς το ΄Βασιλιά΄


Τριανταπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Βασιλιά της Ροκ εντ Ρολ και ακόμα τα τραγούδια του σημειώνουν επιτυχία ενώ οι θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο δεν ξεχνούν την ξεχωριστή παρουσία του.

Ο Έλβις Πρίσλεϋ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1935 στο Tupelo του Μισισιπή. Από ταπεινή καταγωγή χωρίς ιδιαίτερα πλούτη κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής ενώ μέχρι τα μέσα του 1950 εμφανίστηκε τόσο στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο...

Ολόκληρο το όνομά του ήταν Elvis Aron Presley και ενώ γεννήθηκε δίδυμος, δυστυχώς ο αδερφός του Jesse Garon πέθανε στη γέννα. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια εργατικής τάξης που η αγάπη δεν έλειπε σε αντίθεση με τα χρήματα που συχνά έκαναν την οικογένεια να μετακομίζει για να αναζητήσει καλύτερες συνθήκες ζωής

Είχε πολύ στενές σχέσεις με τους γονείς του ενώ ειδικά με τη μητέρα του Gladys είχε αναπτύξη μια ξεχωριστή σχέση αγάπης. Εκείνη μάλιστα ήταν που μεγάλωσε τον Έλβις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το Θεό και την πίστη. Μαζί με τους γονείς του ο νεαρός Πρίσλεϋ παρακολουθούσε τη λειτουργία στην ενορία Assembly of God Church, όπου μάλιστα η μουσική γκόσπελ θα αποτελούσε και τα πρώτα του μουσικά ακούσματα που τον επηρέασαν βαθύτατα στην μετέπειτα μουσική του καριέρα.

Σε ηλικία 10 χρονών ο Έλβις κράτησε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα και λίγο αργότερα κατάφερε να δοκιμάσει μια μικρή γεύση επιτυχίας όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ταλέντων στο Humes High School στο Μέμφις.

Μετά την αποφοίτησή του το 1953 εργάστηκε σε διάφορες δουλειές αλλά παράλληλα δεν ξέχασε το μουσικό του όνειρο. Έκανε την πρώτη του εγγραφή demo στο γνωστό αργότερα στούντιο Sun Studio, ηχογραφώντας 2 τραγούδια για να τα κάνει δώρο στη μητέρα του. Εκεί ο Sam Phillips ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας έψαχνε έναν λευκό νεαρό άντρα με φωνή έγχρωμου και όταν τον άκουσε αποφάσισε να τον αναλάβει. Σύντομα ο Πρίσλεϋ άρχισε να περιοδεύει και να ηχογραφεί κομμάτια με στόχο να καταφέρει να κάνει επιτυχία στη μουσική βιομηχανία. Το σινγκλ That’s All Right το οποίο ηχογράφησε το 1954 αποτέλεσε το πρώτο του κομμάτι.


Το 1955, άρχισε να αποκτά αρκετούς θαυμαστές που τότε ακολουθούσαν έναν νεαρό τραγουδιστή με διαφορετικό μουσικό ύφος, προκλητικούς γοφούς που δεν έχανε ευκαιρία να επιδεικνύει χορεύοντας και ιδιαίτερα όμορφο πρόσωπο. Εκείνη τη χρονιά θα υπέγραφε και με την δισκογραφική εταιρεία RCA Records ύστερα από ενέργειες του μάνατζέρ του Colonel Tom Parker, ενώ παράλληλα έκλεισε συμβόλαιο με την Paramount Pictures.

Το 1956 θα αποτελούσε μάλιστα και τη χρονιά που θα κατάφερνε να πάρει την πρώτη θέση στα chart τόσο με το σινγκλ του Heartbreak Hotel όσο και με τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο. Μάλιστα παρά την προκλητική του κίνηση όταν τραγουσούσε ο Πρίσλεϋ είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός και ως καλεσμένος σε αρκετά τηλεοπτικά μουσικά προγράμματα ανεβάζοντας έτσι τη δημοτικότητά του.

Πολύ γρήγορα η παρουσία του είχε κατακλύσει το ραδιόφωνο τον κινηματογράφο, όπου συμμετείχε ως τραγουδιστής και ηθοποιός αλλά και την τηλεόραση. Η πρώτη του ταινία με τίτλο ‘Love Me Tender’ που γυρίστηκε το 1956 σημείωσε τεράστια επιτυχία και η φήμη του συνεχώς μεγάλωνε. Ακόμα και όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό η καριέρα του δεν ανετράπει, αν και υπηρέτησε περίπου ενάμιση χρόνο στη Γερμανία. Εκείνο το διάστημα ο τραγουδιστής έχασε και την πολυαγαπημένη του μητέρα εντελώς ξαφνικά κάτι που τον συγκλόνισε μέχρι τη στιγμή ωστόσο που θα συναντούσε ένα όμορφο νεαρό κορίτσι με το όνομα Priscilla Beautieu.

Μετά την αναχώρησή του από το στρατό το 1960 ο Πρίσλεϋ έκανε δυναμική επάνοδο κατακτώντας την κορυφή των chart με το soundtrack για την ταινία του GI Blues, ενώ συνέχισε να τραγουδάει και να παίζει σε επερχόμενα φιλμ όπως τα Blue Hawaii, Girls! Girls! Girls! και Viva Las Vegas τα οποία αν και δεν είχαν την επιτυχία που περίμεναν ωστόσο έβγαζαν μεγάλο κέρδος από την πώληση των soundtracks.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ωστόσο, ο Πρίσλεϋ φαινόταν ότι έχανε κάτι από την αίγλη του πέφτοντας στα μουσικά chart. Θέλοντας όμως να κρατήσει τον τίτλο του Βασιλιά του Ροκ εντ Ρολ ηχογράφησε το πρώτο τηλεοπτικό άλμπουμ το 1968 με τίτλο ’68 Comeback’ εντυπωσιάζοντας το κοινό που εκτίμησε τον Πρίσλεϋ και ως κιθαρίστα.

Και ενώ η καριέρα του βρισκόταν σε εξαιρετικό σημείο το ίδιο ακολουθούσε και η προσωπική του ζωή. Η γνωριμία του με την Priscilla ήταν καταλυτική καθώς το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1967 και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε την κόρη τους Lisa Marie.

Δυστυχώς η προσωπική του ευτυχία δεν θα κρατούσε πάρα πολύ καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σύννεφα φάνηκαν στη σχέση του ζευγαριού, τα οποία οδήγησαν στον χωρισμό τους το 1973. Η κηδεμονία μάλιστα της κόρης του δόθηκε στην Priscilla, ενώ ο Έλβις πάλευε και με άλλα προσωπικά του προβλήματα ανάμεσα στα οποία ήταν και ο ολοένα αυξανόμενος εθισμός του στα συνταγογραφημένα φάρμακα. Ο κάποτε λεπτός όμορφος νεαρός τραγουδιστής αντιμετώπιζε πλέον προβλήματα με το βάρος του ενώ η νοσηλεία του σε νοσοκομείο για προβλήματα υγείας από τον εθισμό του επιβεβαίωνε την κακή του κατάσταση.

Παρά τους προσωπικούς του δαίμονες, το καλλιτεχνικό του όνομα παρέμενε ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στο Λας Βέγκας όσο και σε περιοδείες που έδινε. Έδωσε την τελευταία του περιοδεία τον Ιούνιο του 1977 στην Ινδιανάπολη και επέστρεψε στο Graceland, στο αγρόκτημά του στο Μέμφις με σκοπό να προετοιμάσει την επόμενη περιοδεία του.

Δυστυχώς, το πρωινό της 16ης Αυγούστου του 1977 θα στεκόταν μοιραίο για μία από τις πιο ερωτικές φωνές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, καθώς ο Πρίσλεϋ άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 42 ετών. Αργότερα αποδείχτηκε ότι ο θάνατός του σχετιζόταν με τα συνταγογραφημένα φάρμακα που λάμβανε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο κτήμα του κοντά στους τάφους των γονιών του Vernon και Gladys αλλά και της γιαγιάς του Minnie Mae Hood Presley.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν άφησε μόνο εξαιρετικά μουσικά κομμάτια στο κοινό αλλά βοήθησε και στην προώθηση της ροκ εντ ρολ μουσικής στην Αμερική, ενώ κέρδισε τρία Βραβεία Grammy για τις ηχογραφήσεις του στη gospel.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πέτυχε 18 Νο1 σινκλ συμπεριλαμβανομένων των Don’t Be Cruel, Good Luck Charm και Suspicious Minds, ενώ διακρίθηκε για την ευχέρειά του να τραγουδάει πολλά μουσικά είδη από ροκ εντ ρολ μέχρι κάντρυ και γκόσπελ.

Από το θάνατό του ο Έλβις Πρίσλεϋ έχει παραμείνει ένα ξεχωριστό αλλά και ένα από τα πιο διάσημα μουσικά είδωλα. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν γυριστεί για τη ζωή του πλήθος ντοκυμαντέρ που εξερευνούν την αινιγματική του φύση, ενώ από τα πιο γνωστά αποτέλεσε η μίνι σειρά που γυρίστηκε για την τηλεόραση με τον Jonathan Rhys-Meyers στο ρόλο του μεγάλου ποπ ειδώλου. Το σπίτι του στο Μέμφις, το γνωστό Graceland είναι ανοιχτό στο κοινό, ενώ ο αριθμός των θαυμαστών που το επισκέπτεται είναι ακόμα και σήμερα μεγάλος, ιδιαίτερα τις ημέρες κοντά στα γενέθλιά του αλλά και στην ημερομηνία που έφυγε από τη ζωή. Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν και ο αριθμός εεκίνων που ταξίδεψαν μέχρι το Μέμφις για την επέτειο των 35 χρόνων από το θάνατό του για μια ειδική αγρυπνία προς τιμήν του Βασιλιά του Ροκ εντ Ρολ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν αναμμένα κεριά ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στην αγρυπνία μαζί η πρώην σύζυγός του Priscilla μαζί με την κόρη τους Lisa Marie.

Και ενώ οι θαυμαστές του ανά τον κόσμο συνεχίζουν και αγαπούν τη μουσική που άφησε πίσω του, αρκετοί είναι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο μεγάλος σταρ δεν πέθανε το 1977 αλλά αντίθετα μάλιστα σκηνοθέτησε το θάνατό του ώστε να καταφέρει να ζήσει ήρεμα το υπόλοιπο της ζωής του. Μια ολόκληρη παραφιλολογία είχε στηθεί γύρω από αυτό το θέμα με φωτογραφίες και μαρτυρίες ότι τον έχουν δει ζωντανό να περιφέρεται στο σπίτι όπου έμενε. Η αλήθεια βέβαια για τον καθένα είναι διαφορετική, οπότε αν κάποιοι από τους θαυμαστές του επιλέγουν να κρατούν το είδωλό τους ζωντανό στη μνήμη τους ακόμα και έτσι εμείς δεν έχουμε παρά να το σεβαστούμε.
Πηγή:www.capital.gr 25 – 8 – 2012

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά αν και ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης δεν έλλειπαν και οι μεσαιωνικοί άνθρωποι που τον έβγαλαν σατανιστή επείδη η νέα τότε μουσική ηταν τα πρώτα στάδια της μουσικής του βιαβόλου.Εγω πιστεύω στις φήμες οτι ο θάνατος του ήταν σκηνοθετημένος.Πάντως τέτοιοι κορυφαίοι τραγουδιστές δεν ύπάρχουν πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή