Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η κατάθλιψη αφαιρεί χρόνια από την ζωή μας


H κατάθλιψη δεν μας κάνει μόνο πιο δυστυχισμένους, αλλά αφαιρεί και χρόνια από την ζωή μας, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη Ολλανδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry και σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, γερνάνε πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να ζουν 4-6 χρόνια λιγότερο...

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από αναλύσεις αίματος από ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και από άλλους που είναι υγιείς. Για τις ανάγκες της μελέτης, μέτρησαν τα «τελομερή», τους δείκτες βάσει των οποίων μετράται η γήρανση των κυττάρων.
Τα τελομερή αποτελούν «ασπίδες» φτιαγμένες από DNA και πρωτεΐνη που προστατεύουν τα χρωμοσώματα και τα βοηθούν να διατηρηθούν σταθερά. Με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται ολοένα πιο κοντά και αδύναμα, αποτελώντας ένδειξη για την κυτταρική γήρανση.
«Όπως οι πλαστικές (προστατευτικές) άκρες των κορδονιών, έτσι και τα τελομερή καλύπτουν την άκρη των χρωμοσωμάτων ώστε να προστατεύουν το DNA του κυττάρου από την φθορά. Τα τελομερή, μικραίνουν λίγο, κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, οπότε είναι χρήσιμοι δείκτες για την γήρανση» εξηγεί το HealthDay News.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν ή έπασχαν από κατάθλιψη, έχουν μικρότερα σε μήκος τελομερή. Το συμπέρασμα παρέμενε ίδιο και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που έχουν επίσης καταστροφική επίδραση στο γενετικό υλικό.
Στην έρευνα δεν αποσαφηνίζεται αν το μικρότερο μήκος των τελομερών είναι αυτό που οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίθετο, πάντως το μεγαλύτερο μήκος των τελομερών έχει συσχετιστεί με τον πιο υγιή τρόπο διαβίωσης.
«Αποτελέσματα όπως αυτά στην δική μας μελέτη, δείχνουν ότι η ψυχολογική καταπόνηση, όπως αυτή βιώνεται από τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, έχει μεγάλη, φθοροποιό επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, οδηγώντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης» λέει η συντάκτρια της μελέτης, Josine Verhoeven ερευνήτρια στο Free University του Άμστερνταμ.
www.ethnos.gr / CBS News, livescience, newser.com, health.usnews.com 12 – 11 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου