Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πέντε μέρες "λουκέτο" σε δύο επιχειρήσεις με παράνομους μετανάστες



Την ίδια ποινή με εκείνη που επιβλήθηκε στο γνωστό ξενοδοχείο της Πάρου για "λουκέτο" πέντε ημερών, αποφασίστηκε να επιβληθεί και σε άλλες δύο επιχειρήσεις της Λευκάδας, που απασχολούσαν παράνομα λαθρομετανάστες.
Οι παραβάσεις βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων, που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και οι ποινές επιβλήθηκαν σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του εφαρμοστικού νόμου του δεύτερου Μνημονίου (ν. 4052/2012)...

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, διοικητικές ποινές που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό τους από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διάστημα που μπορεί να ανέλθει έως τα πέντε έτη, αποκλεισμό από όλες τις δημόσιες συμβάσεις, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, προσωρινή άνω των 3 ημερών ή οριστική διακοπή της λειτουργίας.
Για επιχειρήσεις, μάλιστα, που απασχολούν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών ή η απασχόλησή «συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας», προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον 5 μηνών.
Ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου του 2012 αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, από τον σημερινό υπουργό Εργασίας, όταν διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης, στην οποία εργαζόταν παράνομα ο Πακιστανός λαθρομετανάστης, που φέρεται ως δράστης του άγριου τραυματισμού ανήλικης στην Πάρο. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε την απόφαση του Υπουργού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διακινήθηκε προς τα νησιά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, κυρίως Πακιστανών, που απασχολήθηκαν εποχικά σε βοηθητικές εργασίες, συνήθως ως κηπουροί και εργάτες καθαριότητας.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η αδήλωτη εργασία στις τουριστικές περιοχές ξεπέρασε το 30%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μη καταχωρημένων εργαζομένων που εντοπίστηκαν, ήταν παράνομοι αλλοδαποί.
Ethnos.gr 28 – 8 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου