Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα κατέρριψε τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο»



Με 16 χρόνια καθυστέρηση παραδέχτηκε η Άγκυρα επισήμως, ότι το μαχητικό F-16 που είχε πέσει στο Αιγαίο, τον Οκτώβριο του 1996, είχε καταρριφθεί από ελληνικούς πυραύλους.


Η παραδοχή του γεγονότος έγινε δια στόματος υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, μετά από ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής ζητούσε από τον υπουργό να πει «από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 μέχρι και σήμερα, πόσα τουρκικά μαχητικά έχουν καταρριφθεί από ξένες χώρες;»...

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε με μια λεπτομερή έκθεση, στην οποία αναφέρεται και το περιστατικό του 1996. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Γιλμάζ, το τουρκικό F-16 είχε καταρριφθεί από ελληνικούς πυραύλους, μετά από αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Το αεροσκάφος είχε καταπέσει νότια της Χίου. Ο Τούρκος πιλότος, Ναΐλ Ερντογάν, είχε σκοτωθεί, ενώ ο συγκυβερνήτης του σώθηκε. Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» προσθέτει ότι πολλά περιοδικά στην Ελλάδα είχαν γράψει τότε πως το τουρκικό μαχητικό είχε καταρριφθεί από ελληνικό πύραυλο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε επίσημη παραδοχή του γεγονότος.
Στην ίδια έκθεση, η Τουρκία παραδέχεται μία ακόμα κατάρριψη που είχε κρατηθεί κρυφή. Πρόκειται για την κατάρριψη από το Ιράκ τουρκικού μαχητικού το 1983.
Το μαχητικό είχε παραβιάσει τον ιρακινό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης κατά Κούρδων ανταρτών του PKK, εντός των εδαφών του Ιράκ.
http://www.newsbomb.gr 3 – 9 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου