Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ο γητευτής της 7ης τέχνης



Γεννημένος στις 18 Αυγούστου του 1936 στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει αποδειχθεί μέσα από την μακροχρόνια καριέρα του ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αμερικανικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε κλασικά έργα όπως τα ‘The Sting’ και ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, ενώ δεν έμεινε μόνο στην υποκριτική άλλοτε σκηνοθετώντας για τον κινηματογράφο και άλλοτε αναλαμβάνοντας τη θέση του παραγωγού.

Παράλληλα, ίδρυσε το Sundance Institute και ξεκίνησε το Sundance Film Festival το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου...
Ο Ρέντφορντ γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια της Καλιφόρνιας. Γιος ενός λογιστή εταιρείας πετρελαίου, ο Ρέντφορντ έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και μάλλον τα κατάφερνε καλά καθώς έπαιζε στις ομάδες τένις και ποδοσφαίρου του Van Nuys High School. Ως έφηβος όμως ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν μια αποτυχία σε όλα καθώς μετά τον θάνατο της μητέρας του αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες με την συμπεριφορά του. Είχε απολυθεί από δουλειές που τον προσελάμβαναν ενώ είχε και μπλεξίματα με το νόμο επειδή τρύπωνε σε σπίτια για να βουτάει στις πισίνες των ιδιοκτητών.

Παρά την παραβατική του συμπεριφορά αποφοίτησε από το Van Nuys High School το 1954 και κατάφερε να κερδίσει μια υποτροφία μπέιζμπολ στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αν και ποτέ δεν την αξιοποίησε αφού η καριέρα του ως αθλητής τελείωσε πρόωρα όταν άρχισε να πίνει για να οδηγηθεί σύντομα στην έξοδο από το πανεπιστήμιο και στην αναζήτηση μιας καλλιτεχνικής πορείας στην Ευρώπη.

Ο χρόνος που πέρασε στην Ευρώπη στάθηκε μια μοναδική εμπειρία για τον νεαρό Ρέντφορντ και άνοιξε τους ορίζοντές του. Έζησε μια μποέμικη ζωή εκείνα τα χρόνια και έμαθε για την τέχνη, την πολιτική και τον πολιτισμό για να γυρίσει μετά από ενάμιση χρόνο στις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα του, ο Ρέντφορντ γνώρισε την Lola Van Wagenan. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1958 και έμεινε στη Νέα Υόρκη ενώ λίγους μήνες αργότερα η οικογένειά τους μεγάλωσε με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού. Ο
 Ρέντφορντ σπούδασε πρώτα στο Pratt Institute και έπειτα στην American Academy of Dramatic Arts. Δυστυχώς, το 1959 θα σημάδευε για πάντα τον καλλιτέχνη και τη σύζυγό του καθώς έχασαν των 5 μηνών γιο τους Scott από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια.

Το πένθος του Ρέντφορντ θα έβρισκε διέξοδο στην υποκριτική και το ξεκίνημά του στο θέατρο θα αποτελούσε μια σωτήρια λέμβο εκείνη την δύσκολη περίοδο. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο Broadway το 1959 στην κωμωδία Tall Story. Αν και κρατούσε ένα μικρό ρόλο σύντομα θα συμμετείχε με έναν μεγαλύτερο στο δράμα του 1960 Little Moon of Alban με την Julie Harris. Σταθμός όμως στην αρχή της καριέρας του στάθηκε πιθανότατα ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο έργο του Νηλ Σάιμον Barefoot in the Park σε σκηνοθεσία Mike Nichols.

Στον κινηματογράφο αν και είχε ξεκινήσει να λαμβάνει μέρος από το 1962, η καριέρα του άρχισε ουσιαστικά το 1967 όταν έπαιξε στην κινηματογραφική εκδοχή του Barefoot in the Park δίπλα στην Jane Fonda, ενώ το 1969 έκανε αίσθηση στο γουέστερν Butch Cassidy and the Sundance Kid δίπλα στον μοναδικό Πολ Νιούμαν. Το κινηματογραφικό τους δίδυμο κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό.

Αν και το όμορφο παρουσιαστικό του δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προβάλει τον εαυτό του ως ένα ακόμα όμορφο πρόσωπο αναζητώντας ακόμα πιο προκλητικά σχέδια και αποφεύγοντας να πουλήσει την εικόνα του όμορφου και επιτυχημένου. Έτσι το 1969 εμφανίστηκε στο αθλητικό δράμα Downhill Racer και το γουέστερν Tell Them Willie Boy is Here, ενώ το 1972 έκανε μία από τις πιο καλές του συμμετοχές στην ταινία The Candidate, μια σκοτεινή σατιρική ματιά στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

Καθώς η σταδιοδρομία του άνθιζε και πήγαινε από το καλό στο καλύτερο ο Ρέντφορντ αναζήτησε ένα προσωπικό ησυχαστήριο από την οχλαγωγία του Χόλυγουντ. Αγόρασε γη στην Γιούτα τη δεκαετία του ΄60 και σιγά σιγά όσο τα χρόνια περνούσαν αύξανε τις συμμετοχές του στην περιοχή. Η αγάπη του για την γη τον ευαισθητοποίησε και τον έκανε ενεργό πολίτη γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και οργανισμούς. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1970 δέχτηκε αρκετές φορές απειλές για τη ζωή του καθώς ήταν ενεργός ακτιβιστής προσπαθώντας να εμποδίσει συγκεκριμένες εξελίξεις στην Γιούτα που θα υποβάθμιζαν το οικοσύστημα της περιοχής.

Το 1973 ήταν ένα έτος γεμάτο επιτυχίες για τον Ρέντφορντ καθώς πρωταγωνίστησε στις ταινίες The Sting και The Way We Were σημειώνοντας τεράστια επιτυχία δίπλα στον Πόλ Νιούμαν και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, αντίστοιχα. Με το Sting μάλιστα κατάφερε να προταθεί πρώτη φορά και για Όσκαρ, ενώ το 1976 σημείωσε μία ακόμα επιτυχία παίζοντας μαζί με τον Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία All the President’s Men βασισμένη στο σκάνδαλο του Watergate.

Με την ταινία του 1980 Ordinary People, ο Ρεντφορντ απέδειξε ότι ήταν πολλά περισσότερα από ένας μεγάλος σταρ του Χόλυγουντ. Σκηνοθέτησε μια σπαρακτική ματιά μιας οικογένειας που καταρρακώνεται από την απώλεια και τη θλίψη. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν γεγονός, το οποίο του χάρισε και το πρώτο του Όσκαρ για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. Εκείνα τα χρόνια θα ιδρύσει και το Sundance Institute θέλοντας να βοηθήσει και να υποστηρίξει ανεξάρτητους κινηματογραφιστές μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια και άλλα μέσα, ενώ ξεκίνησε και ο θεσμός του Sundance Film Festival, το οποίο προέβαλλε ταινίες ανεξάρτητων δημιουργών για περισσότερα από 20 χρόνια.

Όσο η δεκαετία του 1980 προχωρούσε ο Ρέντφορντ επέλεγε μόνο ελάχιστους ρόλους για να παίξει. Εμφανίστηκε το 1984 στο αθλητικό δράμα The Natural και το 1985 στην περιπέτεια Out of Africa μαζί με την Μέριλ Στριπ, ενώ δουλεύοντας πίσω από τις κάμερες σκηνοθέτησε την ταινία του 1988 The Milagro Beanfield War.

To 1992 η ταινία του A River Runs Throught It με τους Μπρατ Πτι και Τομ Σκέριτ θα κέρδιζε μεγάλους επαίνους, ενώ δύο χρόνια αργότερα τράβηξε και πάλι τα βλέμματα με το Quiz Show, ενώ το 2000 εμφανίστηκε ως σκηνοθέτης, παραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας The Horse Whisperer.

Τα τελευταία χρόνια ο Ρέντφορντ υπήρξε ιδιαίτερα επιλεκτικός στις επιλογές του. Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην πολιτική ταινία Lions for Lambs με τους Τομ Κρουζ και Μέριλ Στριπ, η οποία όμως δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, ενώ η τελευταία του σκηνοθετική απόπειρα ήρθε με την ταινία The Conspirator.
Διανύοντας την έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για το σύνολο του έργου του, ενώ έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία του κινηματογράφου δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν το έργο τους. Μάλιστα, η Academy of Motion Pictures Arts and Sciences αναγνώρισε τη συμβολή του αυτή και τον τίμησε αποδίδοντάς του ένα τιμητικό βραβείο για την έμπνευση που δίνει στους νέους και ανεξάρτητους κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο Ρέντφορντ αποτελεί σήμερα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου με μία λαμπρή καριέρα, ενώ στην προσωπική του ζωή, μετά το διαζύγιό του με την σύζυγό του Lola το 1985, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, είναι σήμερα παντρεμένος με την γερμανίδα ζωγράφο Sibylle Szaggars με την οποία είναι ζευγάρι από τη δεκαετία του 1990.

Capital Weekend 22 – 9 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου