Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Goldman Sachs: Η αγορά αρχίζει να αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας



Η ελληνική οικονομία έχει προσαρμοστεί πολύ περισσότερο απ΄ όσο της έχουν αναγνωρίσει οι αγορές. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Goldman Sachs μετά την ανάλυση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων της χώρας.

Η Goldman σημειώνει πως από τον προηγούμενο Ιούλιο έχει δώσει έμφαση στο γεγονός πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει την προσαρμογή της με πολύ ουσιαστικό τρόπο, ενώ σύμφωνα με τον οίκο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακολουθούν τα βασικά σημεία, σύμφωνα με την Goldman Sachs:
1. Πρώτο στοιχείο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα του Αυγούστου, το οποίο εμφανίστηκε αρκετά καλύτερο από το στόχο. Το πρωτογενές έλλειμμα του πρώτου οκταμήνου διαμορφώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ (περίπου 0,6% του ΑΕΠ) έναντι στόχου 4,2 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και αυτό παρά τα 2 δισ. ευρώ μείωσης των εσόδων που οφείλεται κυρίως σε κυκλικές δυνάμεις.

2. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., στο πρώτο τρίμηνο του έτους το εργατικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε σε επίπεδα του 2000, σε σύγκριση με το εργατικό κόστος στη ζώνη των 17. “Είναι το αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο και είχαν άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διαδικασία  εσωτερικής υποτίμησης έχει βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας που έχασε την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον σε όρους αγοράς εργασίας”, σημειώνει η Goldman.

3. Παρά τις σκληρές πιστωτικές συνθήκες για τους Έλληνες εξαγωγείς, το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να βελτιώνεται, διαμορφούμενο, σύμφωνα με τα εποχιακά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, στα 600 εκατ., πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Η αγορά ωστόσο αρχίζει πλέον να αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι στην έκθεση του Ιουλίου είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε επίπεδα ανάλογα των σημαντικών ανησυχιών των αγορών για επικείμενα ακραία γεγονότα και δεν αντικατόπτριζαν τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών δεικτών.

“Από τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει ισχυρές επιδόσεις, με κέρδη άνω του 28,5%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αποδόσεις των κουρεμένων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης. Η μείωση του premium κινδύνου στην Ευρωζώνη έχει επίσης συμβάλει στο ράλι χρηματιστηρίου και ομολόγων”.

Τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια Ευρωπαίων πολιτικών, συνεχίζει η Goldman, αναφορικά με την πιθανότητα παράτασης του ελληνικού προγράμματος έχουν επίσης προσφέρει στήριξη στην αγορά.

Τα “ασφάλιστρα κινδύνου” για τις εγχώριες αγορές μετοχές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν αντανακλούν πλήρως τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω βελτίωσης τους επόμενους μήνες, όταν το πρόγραμμα προσαρμογής θα αρχίσει να έχει πιο στέρεα αποτελέσματα.

Τέλος, η Goldman υπογραμμίζει ότι “οι επενδυτές δεν αναμένεται να εστιάσουν αποκλειστικά στα θεμελιώδη όσο υπάρχει κίνδυνος ακραίων γεγονότων και πιθανότητα γενικευμένες πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή. “Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος θα περιοριστεί αν η έκθεση της Τρόικας ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δύσκολη αποστολή καθώς οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι πολύ οδυνηρές όπως η περαιτέρω προσαρμογή του προϋπολογισμού κατά 5,8% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια”.

“Μέχρι στιγμής ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα όσο εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Πηγή:www.capital.gr 14 – 9 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου