Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζεται το αφορολόγητο για την Εκκλησία της Ιταλίας



Η Ρωμαιοθολική Εκκλησία είναι πιθανό να συνεχίσει να μην καταβάλλει φόρο ακίνητης περιουσίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα της Ρώμης La Republica.
Η υπόθεση προκάλεσε αντιπαράθεση, με την ένωση ιταλικών δήμων που υπολογίζει ότι η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου θα μπορούσε να ενισχύσει τα ταμεία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τουλάχιστο 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και την Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων να απαντά ότι, στην πραγματικότητα, τα έσοδα θα ήταν πολύ χαμηλότερα...

Το θέμα όμως -όπως αναφέρουν η La Republica και η οικονομική εφημερίδα Milano Financa- είναι ότι η κυβέρνηση Μόντι, παρά τις ως τώρα εξαγγελίες της, δεν έχει ετοιμάσει το διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθεί ο φόρος στα ακίνητα ιδιοκτησίας της εκκλησίας.
Το διάταγμα αυτό θα πρέπει να διευκρινίσει και τις λεπτομέρειες ενός καθοριστικού διαχωρισμού: πώς δηλαδή σχεδιάζεται να εξακριβωθεί ποια κτίρια ή τμήματα κτιρίων τυχαίνουν εμπορικής εκμετάλλευσης και ποια χρησιμοποιούνται π.χ. για δραστηριότητες εθελοντικής συνεισφοράς ή δραστηριότητες καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα.
Ο φόρος ακινήτων (Imu) θα πρέπει να επιβληθεί μόνον στα κτίρια που εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία. Η αξιολόγηση και ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνει εντός 2012 αν η κυβέρνηση θέλει να καταβληθεί η πρώτη δόση τον Ιούνιο του 2013.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης απαντούν ότι «θα γίνουν όλα μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Χρειάζεται, απλώς, κάποιος χρόνος, διότι η υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη».
Ο ιταλικός Τύπος αναμένει να διαπιστώσει την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων, χωρίς να κρύβει μια δόση σκεπτικισμού.
Oλοι οι Iταλοί πολίτες από φέτος μετά από σχετική κυβερνητική απόφαση άρχισαν να καταβάλλουν εκ νέου τον Imu, ακόμη και στην περίπτωση που διαθέτουν μόνο ένα σπίτι για ιδιοκατοίκηση.
Ethnos.gr 5 – 9 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου