Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Οδικό προσκυνητάρι της Αγίας Αικατερίνης - Μια διαρκής προσφορά στον ταξιδιώτη πιστό χριστιανό


Από την καταστροφή στην επαναλειτουργία

   Από τα χρόνια του Μεσοπολέμου (τη δεκαετία του ’30) ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού (γνωστός στους παλιότερους ως Παλιοκούλια) ήταν στενός, με κλειστές και επικίνδυνες στροφές, που με το χιόνια του χειμώνα πάγωνε και δημιουργούσε πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Θυμίζουμε ότι αυτός ήταν και ο μοναδικός εθνικός δρόμος Αθηνών - Λαμίας - Λάρισας - Θεσσαλονίκης. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στα χρόνια εκείνα ήταν λίγα, ενώ τα φορτηγά κυρίως και μετά τα λεωφορεία διέτρεχαν συχνά την επικίνδυνη αυτή διαδρομή.

Το προσκυνητάρι της Αγίας Αικατερίνης, με χιόνια (πριν την πυρκαγιά)

    Οι οδηγοί αυτών, που είχαν ζήσει αρκετά περιστατικά με δυστυχήματα (από ελαφρά μέχρι θανατηφόρα) και γέμισαν τους δρόμους με εικονίσματα (μικρά προσκυνητάρια) αποφάσισαν να γίνει ένα μεγαλύτερο προσκυνητάρι στη θέση αυτή, στη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. Δεν είναι γνωστά ονόματα των πολλών οδηγών που συνεισέφεραν για το έργο αυτό. Πριν γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και εκτελεστούν κάποια έργα σχετικής βελτίωσης της χάραξης σε δύσκολα σημεία όλοι οι οδηγοί, τις παλιότερες δεκαετίες, σταματούσαν στην Αγία Αικατερίνη για ν’ ανάψουν ένα κεράκι, να πιουν κρύο νερό από την κρήνη και να ευχηθούν “καλό ταξίδι”. Μάλιστα δίπλα έγινε και το αναψυκτήριο για να δροσιστούν ή να πιουν έναν καφέ...

   Το προσκυνητάρι της Αγίας Αικατερίνης (βρίσκεται στο 20όχλμ. του δρόμου Λαμίας-Δομοκού) ανήκε πάντα στη Μονή Αντίνιτσας.
   Όμως το κακό, έχει πάντα τους υπηρέτες του. Τη νύχτα (ώρα 4 π.μ.) από τις 19 προς την 20ή Φεβρουαρίου 2012, πυρκαγιά από άγνωστη αιτία (από κερί, καντήλι ή κάτι άλλο, όπως ανακοινώθηκε), κατέστρεψε το εκκλησάκι ολοσχερώς (και μαζί το διπλανό κατάστημα με τα ζαχαρώδη προϊόντα). Ευτυχώς η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διασώθηκε.


Η εικόνα της καταστροφής (από το Lamia Report.gr)

    Ο σεβάσμιος ηγούμενος της Ι. Μ. Αντίνιτσας έφτασε επιτόπου και αφού περιήλθε το χώρο, με συγκίνηση για το καταστροφικό γεγονός, δήλωσε :
Αυτό που έφερε τούτο το αποτέλεσμα δεν είναι κακό κερί, αλλά κακό χέρι που απέβη σε βάρος των διερχόμενων πιστών χριστιανών. Ως κληρικός και υπεύθυνος του Ναού της Αγίας Αικατερίνης, εφόσον εποπτεύεται από την Ι. Μ. Αντίνιτσας, και ως ηγούμενος αυτής δεσμεύομαι με το λόγο μου ότι σε 15 ημέρες, ο ναός αυτός που εδώ και δεκαετίες απολάμβανε την ευσέβεια και ευλάβεια των διερχόμενων πιστών χριστιανών, θα είναι έτοιμος να τους δεχθεί όπως πριν, για να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν στην Αγία Αικατερίνη. Όσο κι αν θα υπάρχουν αντίχριστες σκέψεις και πράξεις ανθρώπων, για τον καλό άνθρωπο θα επιστρέφει πάντα η ευαγγελική ρήση (με την ημέτερη προσθήκη) :
“Η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εν ειρήνη,
με βέβαιο συνοδηγό την Αγία Αικατερίνη.
Η ανακατασκευή του μετά από πρωτοβουλία του ηγουμένου αρχιμ. Αγαθονίκου άρχισε αμέσως.  Ήδη το κτίριο του μικρού ναού της Αγίας Αικατερίνης είναι έτοιμο, λίγο υπερυψωμένο, με θαυμάσια νέα ξύλινη στέγη και νέες μεταλλικές πόρτες και παράθυρα. Το εσωτερικό του σύντομα τελειώνει και θα αποδοθεί ανακαινισμένο στον πιστό χριστιανό και ταξιδιώτη, στηρίζοντας και προστατεύοντάς τον από τους πολλούς οδικούς κινδύνους.


Το ανακαινισμένο ναΐδριο της Αγίας Αικατερίνης (φωτ. 16-3-2012)

   Είναι αξιοθαύμαστο ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την καταστροφή, δεν έπαυσε να δέχεται διερχόμενους, που ήθελαν να ανάψουν το κερί τους στην Αγία Αικατερίνη για νάχουν «καλό δρόμο». Μόνη παραφωνία στο διαδίκτυο, όπου κάποιοι 12θεϊστές με κακία δήλωναν «επιτέλους και μια καλή είδηση : κάηκε ολοσχερώς η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης»!! Αθλιότητα και ίσως ύποπτη στάση σε μια πυρκαγιά, που δεν μπορεί να προήλθε από κερί.
   Αντίθετα η εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” των Τρικάλων, σε εκτενέστερη αναφορά του συμβάντος γράφει ότι : “Δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων οι οποίοι είτε στο δρόμο προς την Αθήνα είτε στην επιστροφή στάθμευαν για λίγο τα οχήματά τους προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της Αγίας Αικατερίνης και να ψωνίσουν στο διπλανό κατάστημα, συνεχίζοντας μετά το ταξίδι τους.”
   Την αποκατάσταση του μικρού ναού της Αγίας Αικατερίνης παρακολούθησε και επαίνεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος. Ο σεβάσμιος ηγούμενος της Ι. Μονής Αντίνιτσας με πλήρη αφοσίωση στο έργο ζωής που δημιουργεί, θα υποστηρίζει πάντα τα “παιδιά” της Μονής, δηλ. τα οδικά προσκυνητάρια της. Ο ίδιος έδωσε με λακωνικό τρόπο τη θέση του :
Το έργον ενισχύει την πίστη μας, η δε πίστη μας δημιουργεί έργον”.


Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                                                   φυσικός-καθηγητής

ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23-3-2012 και ΗΜΕΡΑ 24-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου