Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η Σμαρούλα Γιούλη


Μια σπουδαία ηθοποιός

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σμαρούλα Γιούλη.

Ήταν σύζυγος του θεατρικού επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο τον περασμένο Νοέμβριο στην οικία τους έπειτα από πυρκαγιά.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ.Ροντήρη και συνέχισε με χορό και τραγούδι...



Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1943, στην ταινία Η φωνή της καρδιάς.

Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργοΧαρούμενα νιάτα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κυρία Κατερίνα και τον Μάνο Κατράκη στο έργο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Από το 1958 ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα: Άννα Φρανκ,Κουρέλι, Πειρασμός κ.ά.

Τη δεκαετία του 1980 η Σμαρούλα Γιούλη, σε συνεργασία πάντα με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ, όπως τοΣικάγο, Η γυναίκα της χρονιάς, Μάγκες και Κούκλες, Hello Ντόλυ και αργότερα στο Sweet Charity.

Πρωτότυπες για την εποχή, πλούσιες και πολυδάπανες οι μουσικοθεατρικές αυτές παραγωγές, για τις οποίες μετακαλούσε ξένους σκηνοθέτες του είδους, άφησαν να ξεδιπλωθεί το ταλέντο της στο τραγούδι και τον χορό.

Από τη δεκαετία του 1990 και μετά έπαιζε όλο και λιγότερο στο θέατρο, από τις τελευταίες της παραστάσεις το Αταίριαστο ζευγάρι του Νιλ Σάιμον με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο. 

Η ίδια είχε σκηνοθετήσει μουσικά και θεατρικά θεάματα, όπως το Καφενείον η Ελλάς του Γιάννη Μαρκόπουλου και το αφιέρωμα Είκοσι χρόνια Θεοδωράκη.

Πληροφορούμενος τον θάνατο της Σμαρούλας Γιούλη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Η Σμαρούλα Γιούλη υπήρξε μια αγαπημένη ηθοποιός με σημαντική, υπερπεντηκονταετή, πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο. Λίγους μόλις μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του συντρόφου της ζωής της, του Βαγγέλη Λειβαδά, την αποχαιρετούμε, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους φίλους της».

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, στις 15.30 από το νεκροταφείο Ζωγράφου.
Newsroom ΔΟΛ 7 – 3 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου