Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Υπερπροσπάθειες για απεγκλωβισμό των δύο φαλαινών


ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. Αίσιο τέλος στην πολυήμερη περιπέτεια δύο μεγάπτερων φαλαινών, που έχουν εγκλωβιστεί από την περασμένη Κυριακή στο λιμάνι του Σακραμέντο, προσπάθησαν, χθες, να βάλουν Αμερικανοί βιολόγοι, με τον χρόνο να κυλάει εις βάρος τους, καθώς τα κήτη φέρουν μεγάλα τραύματα, πιθανόν από προπέλα σκάφους..

Οι δύο φάλαινες -μια μητέρα με το μωρό της σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- μοιάζουν τρομοκρατημένες και αντιδρούν αρνητικά στις προσπάθειες των ανθρώπων να τις προσεγγίσουν. Ενας τρόπος για να οδηγηθούν και πάλι στα ασφαλή για το μέγεθός τους νερά του Ειρηνικού Ωκεανού είναι το τεχνητό κάλεσμα με τη χρήση μαγνητοφωνημένων ήχων μεγάπτερων φαλαινών, εξηγούσαν χθες οι ερευνητές στο Ειδικό Κέντρο Προστασίας Θαλάσσιων Θηλαστικών στο Σαν Φρανσίσκο, που ηγείται της προσπάθειας. Δεύτερος τρόπος είναι η έμμεση καθοδήγηση των φαλαινών διά του αποκλεισμού, που θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή πολλών σκαφών, ανέφερε ο Φράνσις Γκάλαντ, διευθυντής του κέντρου ζωολογίας της Καλιφόρνιας.
Οι βιολόγοι υπογραμμίζουν ότι η επιστροφή στα αλμυρά ύδατα του ωκεανού επείγει, καθώς το αλάτι είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Από φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη τραυμάτων, που μοιάζουν σαν μαχαιριές και προκλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από διερχόμενο σκάφος. Το τραύμα του θηλυκού έχει μήκος μισό μέτρο και βάθος δεκαπέντε εκατοστών, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γκάλαντ είναι απίθανο να απειλήσει τη ζωή του. Η μικρή φάλαινα, ενός έτους περίπου, φέρει διαφορετικό τραύμα, που δείχνει πολύ πιο σοβαρό από αυτό της μητέρας. Παρότι τα τραύματα επιδεινώνονται με το πέρασμα των ωρών, οι βιολόγοι βεβαιώνουν ότι δεν θα χρειαστεί νοσηλεία, αρκεί οι φάλαινες να επιστρέψουν εγκαίρως στον ωκεανό, όπου το νερό είναι καθαρότερο από του λιμανιού.
Οι δύο μεγάπτερες φάλαινες (ή καμπούρες, όπως αποκαλούνται) κατευθύνονταν από το Μεξικό προς την ακτή της Καλιφόρνιας, μεταναστεύοντας προς τον βορρά, όταν για άγνωστο λόγο άλλαξαν πορεία και ξεκίνησαν την επικίνδυνη περιπλάνησή τους στα ρηχά. Πρώτη φορά εντοπίστηκαν την Κυριακή στον ποταμό Σακραμέντο, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα σε εκατοντάδες περαστικούς στο δέλτα των πόλεων Αϊλτον και Ρίο Βίστα. Εκτοτε η χωροφυλακή αναφέρει τακτικά τις κινήσεις και τη θέση των φαλαινών, εκδίδοντας οδηγίες προς όλα τα σκάφη, για να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18 – 5 – 07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου