Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα και ένα κάνει πάντα (ακριβώς) δύο;


Όχι! Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η κλασική γνώση δεν ισχύει. Όπως, για παράδειγμα, όταν αναμειγνύουμε ένα λίτρο αλκοόλ με ένα λίτρο νερού. Καθώς δημιουργούνται δεσμοί υδρογόνου ανάμεσα στα μόρια του νερού και τα μόρια της αλκοόλης, αυτά έρχονται πιο κοντά, ο όγκος ελαττώνεται και έτσι καταλήγουμε από τα δύο λίτρα να πάρουμε ένα μείγμα με όγκο μόλις 1,93 λίτρα.... 

 Κλιματικές εκπλήξεις
27 χρόνια συλλογής δεδομένων στον αρκτικό κύκλο στον Καναδά έδειξαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης έχει επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητα της τούνδρας.

74% ήταν η παρατηρούμενη αύξηση στη βιομάζα που προέρχεται από τα ποώδη φυτά

60% ήταν η αύξηση της βιομάζας που προέκυψε από την επέκταση της θαμνώδους βλάστησης

Φωτεινά συναισθήματα
Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι ένας λαμπερός πρωινός ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση. Το ερώτημα ήταν πώς. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν ότι εκτός από τα ραβδία και τα κωνία το μάτι μας διαθέτει και ένα τρίτο είδος φωτοϋποδοχέων οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στο μπλε χρώμα και σχετίζονται με τη ρύθμιση του κιρκάρδιου ρυθμού (ύπνου-εγρήγορσης). Πρόσφατα όμως ελβετοί και βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι φωτοϋποδοχείς είναι μέρος ενός κυκλώματος που επιδρά στα συναισθήματά μας. Παρακολούθησαν, με τη βοήθεια σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων του εγκεφάλου, τις αντιδράσεις υγιών εθελοντών που άκουγαν άγριες ή ήπιες φωνές υπό μπλε ή πράσινο φως. Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπίστωσαν ότι οι άγριες φωνές «ξεσήκωναν» τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου σε σχέση με τις ήπιες. Όμως η παρατηρούμενη εγκεφαλική αντίδραση ήταν πολύ εντονότερη υπό το μπλε φως.


ΤΟ ΒΗΜΑ - | Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου