Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσίδα Μάτα Χάρι αναστατώνει Λονδίνο - Μόσχα


Η 25χρονη Κάτια Ζατουλίβετερ, συνεργάτιδα του βουλευτή Μάικ Χάνκοκ, συνελήφθη εξαιτίας υποψιών της ΜΙ5 ότι δρούσε ως κατάσκοπος «εν υπνώσει» για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα την απελάσουν

Νέο περιστατικό κατασκοπείας με 25χρονη Ρωσίδα, η οποία κατηγορείται πως παρακολουθούσε τον Βρετανό πολιτικό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μάικ Χάνκοκ, απειλεί να προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας.


Τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση Λιτβινένκο και μόλις μερικούς μήνες μετά την πολύκροτη ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απελάσουν την 25χρονη συνεργάτιδα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Μάικ Χάνκοκ, Κάτια Ζατουλίβετερ, που συνελήφθη εξαιτίας υποψιών της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ5 ότι δρούσε σαν κατάσκοπος «εν υπνώσει» για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες....
Η Ζετουλίβετερ είναι η πρώτη Ρωσίδα εργαζόμενη στο βρετανικό κοινοβούλιο που θα απελαθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε η εφημερίδα Sunday Times, σύμφωνα με την οποία ο 64χρονος Μάικ Χάνκοκ είχε μπει στο στόχαστρο της κατασκόπου, εξαιτίας του ενδιαφέροντός του για τη Ρωσία, αλλά και, όπως αναφέρει το BBC, επειδή συμμετέχει στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων και εκλέγεται στο Νότιο Πόρτσμουθ, περιοχή με μεγάλη ναυτική βάση.
Το ΥΠΕΣ της Βρετανίας δεν σχολίασε το «μεμονωμένο περιστατικό», ενώ ο Μάικ Χάνκοκ διέψευσε πως η συνεργάτιδά του είναι Ρωσίδα κατάσκοπος, δηλώνοντας: «Δεν ξέρω τίποτα σχετικά με κατασκοπεία. Της επιδόθηκε εντολή απέλασης. Ασκεί έφεση γιατί θεωρεί, πολύ σωστά, ότι δεν έκανε τίποτα εσφαλμένο».
Πως γνώρισε τον βουλευτή 

Την παρακολουθούσαν από καιρό
Η Ζατουλίβετερ είχε γνωριστεί με τον Μάικ Χάνκοκ στο Στρασβούργο, όπου αυτός είχε μεταβεί ως μέλος του κοινοβουλευτικού φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεργασία τους ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όμως η 25χρονη Κάτια Ζατουλίβετερ ήταν στη Βρετανία αρκετό καιρό πριν, αφού είχε τελειώσει το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ. Η σύλληψή της έγινε την περασμένη εβδομάδα, όμως φαίνεται ότι παρακολουθούταν εδώ και καιρό. Πρώτη φορά την είχαν ανακρίνει στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ τον περασμένο Αύγουστο. Δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου στην Ντέιλι Μέιλ αναφέρει ότι ο πατέρας της Αντρέι Ζατουλίβετερ, στη Σοβιετική Ενωση είχε καλές σχέσεις με τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος και γι’ αυτό μετά την πτώση κέρδισε αρκετά χρήματα με διάφορες μικρές επιχειρήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΟΣ 6 – 12 – 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου