Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Λέο Μπουσκαλιά (Leo Buscaglia): “Mr Hug”



Ο Leo Buscaglia ανήκει σε εκείνους τους λίγους ανθρώπους που προσπάθησαν τουλάχιστον λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά να φέρουν το πραγματικό νόημα της αγάπης στη ζωή μας και μας δίδαξε πώς να την έχουμε ως γνώμονα σε ότι και αν προσπαθούμε.

Γεννημένος στις 31 Μαρτίου του 1924 στο Λος Άντζελες , ο Felice Leonardo Buscalia όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, ήταν ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών. Ανατράφηκε με βάση τα Ρωμαιοκαθολικά έθιμα ενώ στην ενήλικη ζωή του επηρεάστηκε βαθύτατα από τον Βουδισμό. Ο συνδυασμός της εκδηλωτικής αγάπης που έμαθε από την Μεσογειακή του οικογένεια και των εσωτερικών του προβληματισμών και αναζητήσεων που προήλθαν από τα ταξίδια του στην Ασία είχαν μόνο θετική επίδραση στην προσωπικότητά του...
Η παιδική ηλικία του Buscaglia είναι αρκετά γνωστή στους ακροατές και τους αναγνώστες του καθώς μοιράστηκε πολλές από τις εμπειρίες του σε διάφορα από τα βιβλία του και τις διαλέξεις του. Πολλοί μάλιστα, αναγνώστες από διαφορετικές κουλτούρες ο καθένας ταυτίστηκαν με στοιχεία από τη δική τους ανατροφή φέρνοντας τον συγγραφέα τόσο κοντά τους ουσιαστικά που για πολλούς έγινε απλά ο Leo. Για τον Buscalia αυτό ήταν ανεκτίμητο. Όταν άλλα παιδιά στο σχολείο έπαιζαν κυνηγητό και άλλα παιχνίδια εκείνος ονειρευόταν τον εαυτό του να διδάσκει πρόθυμους μαθητές και τελικά το πέτυχε.

Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αν και δεν κατάφερε να δει πραγματική ναυμαχία είδε τα αποτελέσματα του πολέμου στην οδοντιατρική πτέρυγα του στρατιωτικού νοσοκομείου όπου βοηθούσε στην ανάπλαση ολόκληρων προσώπων από τραύματα.

Μετά τον πόλεμο κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και εκεί θα έμελλε να γίνει ένας από τους ιστορικούς καθηγητές και να αναπτύξει μια μοναδική σχέση τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και με τους μαθητές. Απέκτησε το πτυχίο του, το μάστερ και το διδακτορικό του στο USC και αργότερα έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού, ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του, του δόθηκε ο ξεχωριστός τίτλος Buscaglia Professor at Large για να τον τιμήσουν.

Στα τέλη μάλιστα της δεκαετίας του 1960 ο Buscaglia ξεκίνησε το μάθημα του Love  1A χωρίς εξετάσεις για τους συμμετέχοντες ύστερα από την αυτοκτονία μία μαθήτριάς του και θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα για την αγάπη σε όλα τα επίπεδα και την αγάπη για ζωή περισσότερο. Μάλιστα, ετοίμασε και μια πραγματεία για συζήτηση σε εκπαιδευτικές διαλέξεις με βάση αυτές τις συνεδρίες δίνοντάς του το όνομα Love.

Το Love ήταν κάτι που δεν είχε ξαναειπωθεί στους εκπαιδευτικούς κύκλους και αυτό έκανε εξαιρετικά δημοφιλή τον Buscaglia στα εκπαιδευτικά συνέδρια. Η έκθεσή του αυτή τον οδήγησε σε ομιλίες σε διάφορα πανεπιστήμια και κολέγια ενώ είχε πολλά αιτήματα να μιλήσει ακόμα και σε επαγγελματικές και επιχειρηματικές οργανώσεις.

Μάλιστα, αυτές οι εγκάρδιες συνομιλίες μεταφέρθηκαν και στην κρατική τηλεόραση καταφέρνοντας να γίνουν το πιο προσοδοφόρο τηλεοπτικό προϊόν του PBS για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980 αν και ο Buscaglia δεν ενδιαφερόταν ποτέ γι’ αυτό το σκέλος των εκπομπών του. Εκείνος θεωρούσε απλά ότι ήταν ένας απλός δάσκαλος, τάξη του οποίου ήταν πλέον ο κόσμος που τον παρακολουθούσε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες.

Το 1998 ο μοναδικός αυτός δάσκαλος όπως αγαπούσε να τον ονομάζουν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών από καρδιακή προσβολή. Από το 1998 όμως τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 11 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 24 εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ στην Ιταλία οι πωλήσεις των βιβλίων του πηγαίνουν εξαιρετικά. Μάλιστα, ο Buscaglia δεν περίμενε μια τέτοια μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία βρισκόμενος ακόμα εν ζωή, καθώς πίστευε ότι οι Ιταλοί δεν θα χρειάζονταν έναν Αμερικανό για να τους υπενθυμίσει τη σημασία του φαγητού, της οικογένειας και της ανταλλαγής αγάπης, τα οποία ο ίδιος είχε κληρονομήσει από τους Ιταλούς γονείς του.

Η μελέτη της αγάπης τον έφερε μπροστά στη μελέτη της ζωής. Για τον Buscaglia το να ζεις στην αγάπη σήμαινε το να ζεις τη ζωή και το αντίστροφο. Δεν μπορούσε να υπάρχει το ένα δίχως το άλλο, με την διαφορά βέβαια ότι το να ζεις τη ζωή και την αγάπη δεν είναι παθητικές έννοιες σύμφωνα με όσα υποστήριζε. Το νόημα ήταν να ανακαλύπτει ο κάθε άνθρωπος την δική του μοναδικότητα και να μπορεί να την προσφέρει απλόχερα στους γλυρω του, όχι να την κρατάει για τον εαυτό του.

O Leo Buscaglia υπήρξε ένας ένθερμος υποστηρικτής της ζωής δίνοντας έμφαση στο θέμα της αγάπης, των ανθρώπινων σχέσεων και της θετικής επίδρασης του ανθρώπινου αγγίγματος ειδικά της αγκαλιάς.

Αυτή μάλιστα η συσχέτιση με το αγκάλιασμα έγινε και το σήμα κατατεθέν του σε πολλές διαλέξεις όπου πλήθος ακροατών περίμεναν υπομονετικά για να τον αγκαλιάσουν μετά από μία παρουσίαση, δίνοντάς του έτσι και το προσωνύμιο Mr Hug.

Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του σε όλόκληρο τον κόσμο είναι τα Love το 1972, Living, Loving, Learning το 1985 και Bus 9 to Paradise το 1987, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας εξαιρετικός εκπαιδευτικός και ένας ξεχωριστός συγγραφέας.

Capital Weekend 29 – 9 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου