Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Αποκηρύσσονται» οι Γερμανοί καθολικοί εάν πάψουν να πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο



Τέλος θεία κοινωνία και κηδείες

Το δικαίωμα στη θεία κοινωνία και τη θρησκευτική ταφή θα στερηθούν οι καθολικοί της Γερμανίας εάν σταματήσουν να καταβάλλουν τον ειδικό εκκλησιαστικό φόρο, βάσει επισκοπικού διατάγματος που μόλις τέθηκε σε ισχύ και ορίζει ότι όποιος δεν πληρώνει τον ετήσιο φόρο δεν θα θεωρείται πλέον καθολικός.

Όλοι οι Γερμανοί που είναι επίσημα καταγεγραμμένοι ως καθολικοί, προτεστάντες ή εβραίοι καταβάλλουν έναν επιπλέον θρησκευτικό φόρο της τάξεως του 8-9% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους...
Η εισφορά θεσπίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως αποζημίωση για την κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Οι καθολικοί αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού της Γερμανίας, ωστόσο ο αριθμός των πιστών που εγκατέλειψαν την εκκλησία άγγιξε τις 181.000 το 2010, γεγονός που αποδίδεται στις αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή Γερμανών ιερέων στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν συνταράξει συθέμελα την Καθολική Εκκλησία.

Ανήσυχοι από τη συρρίκνωση που παρουσιάζει το εκκλησίασμα, οι Γερμανοί επίσκοποι πιέστηκαν να αναλάβουν δράση εξαιτίας και μίας άλλης υπόθεσης που αφορά σε έναν συνταξιούχο καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου, ο οποίος είχε ανακοινώσει το 2007 ότι θα σταματήσει να πληρώνει το φόρο, αλλά θα παραμείνει εντός της καθολικής πίστης.

Ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να προσεύχεται και να λαμβάνει τη θεία κοινωνία, και η μακρά νομική διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον καθηγητή Χάρτμουτ Ζαπ και την εκκλησία πρόκειται να κορυφωθεί την Τετάρτη στα δικαστήρια της Λειψίας.

«Αυτό το διάταγμα καθιστά σαφές ότι κάποιος δεν μπορεί να αφήσει μερικώς την Εκκλησία» απεφάνθη η συνέλευση των Γερμανών επισκόπων την περασμένη εβδομάδα, και την απόφασή της ενέκρινε το Βατικανό, όπως σημειώνει το BBC.

Εάν δεν πληρώνουν το φόρο, οι καθολικοί δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία, εκτός από τη στιγμή προ του θανάτου τους, δεν θα μπορούν να εργάζονται στην εκκλησία και τα σχολεία και τα νοσοκομεία της, ούτε και θα μπορούν να βαφτίζουν τα παιδιά καθολικών.

Στο επίμαχο διάταγμα των επισκόπων ορίζεται, επίσης, ότι «χωρίς ένδειξη μετανοίας πριν το θάνατο», η εκκλησία «μπορεί να αρνηθεί τη θρησκευτική ταφή».
Newsroom ΔΟΛ 25 – 9 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου